Skip to main content

NDNV: Pozivamo zdravstvene institucije na transparentnost

03. jul 2020. Aktuelno
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas nadležne zdravstvene institucije i druge državne ustanove da transparentno i blagovremeno obaveštavaju novinare i novinarke o lokalnoj i regionalnoj situaciji u vezi sa širenjem bolesti kovid-19.

“Novinarima i novinarkama širom Srbije je uskraćeno pravo da dobiju informaciju o širenju zaraze i samim tim ne mogu da rade svoj posao u skladu sa profesionalnim standardima. Nedopustivo je da javne baze koje bi trebalo da služe kao pouzdani izvori informacija ne nude ažurirane podatke, kao ni to da novinari i novinarke ne dobijaju blagovremeno odgovore na pitanja od javnog značaja”, anveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Podsetili su javne institucije da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja “i dalje na snazi” i predviđa između ostalog i to da “opravdani interes javnosti da zna, postoji uvek kada se radi o informacijama kojima raspolaže organ vlasti koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva”.

“Zato pozivamo i novinare i novinarke da budu istrajni i da upućuju pitanja nadležnima u vezi sa epidemiološkom situacijom u Srbiji. Istvoremeno, podsećamo kolege da u izveštavanju o ovoj značajnoj temi posebno vode računa o standardima Kodeksa novinara Srbije”, naveo je NDNV.

Podsetili su kolege da je NDNV pripremio i dva vodiča za izveštavanje odnosno bezbednost novinara za vreme epidemije, koji su besplatno dostupni na sajtu udruženja.

“Isto tako, NDNV je obezbedio pravnu pomoć novinarima i novinarkama ukoliko su im prava ugrožena. Skrećemo vam pažnju i na besplatnu psihološku podršku novinarima i novinarkama, koji se bore sa velikim pritiscima, kako zbog straha od širenja zaraze, tako i zbog straha za egzistenciju”, piše u saopštenju.

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo

(Autonomija)