Skip to main content

NDNV pozvao rukovodstvo RTV-a da ne ugrožava informisanje na manjinskim jezicima

21. avg 2020. Aktuelno
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine (RTV) da ne ugrožava informisanje na jezicima nacionalnih manjina dajući otkaze zaposlenima ili da, ako nije u stanju da zaustavi otkaze, podnese ostavke.

“Nedopustivo je da bilo koja manjinska zajednica trpi zbog loše raspodele finansija i ranijeg neracionalnog zapošljavanja. Najavljenim otpuštanjem više od 200 saradnika u pokrajinskom javnom servisu najugroženija je produkcija, koja bi zapravo trebalo da bude najzaštićeniji deo svake medijske kuće”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

NDNV je pozvao rukovodstvo RTV-a da zaštiti novinare i medijske radnike, posebno one u manjinskim redakcijama, a ukoliko rukovodstvo ne nađe rešenje za njihov položaj – da podnese ostavku.

Zaposleni u redakcijama Drugog i Trećeg programa Radio Novog Sada na mađarskom, slovačkom, rumunskom i rusinskom jeziku ove nedelje su uputili protestno pismo rukovodstvu pokrajinskog javnog medijskog servisa zbog najavljenog otpuštanja radnika angažovanih posredstvom agencija za zapošljavanje.

“Posebno smo zabrinuti zbog toga što, prema navodima manjinskih redakcija, rukovodstvo RTV-a ne vodi nikakav dijalog sa zaposlenima o trenutnim problemima, zbog čega oni nemaju nikakvu zvaničnu informaciju o tome što se dešava u pokrajinskom javnom servisu”, naveo je NDNV.

Dodali su da angažman novinara i saradnika putem različitih agencija direktno urušava njihov integritet i autonomiju, koji su neophodni da bi profesionalno radili svoj posao i da bi građani i građanke Vojvodine koji plaćaju opstanak i rad te kuće konačno dobili kvalitetne medijske sadržaje.

“Nedopustivo je da se redakcije koje već duže vreme trpe zbog loše kadrovske politike sada dovode u položaj da im je ugrožen rad, odnosno da je ugroženo informisanje na manjinskim jezicima u Vojvodini”, piše u saopštenju.

Dodaje se da će NDNV o problemima na RTV-u obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne organizacije, a svojim članovima će obezbediti pravnu pomoć i savetovanje.

(VOICE)