Skip to main content

Ne, fotografija ne pokazuje da iz Avganistana beže samo muškarci

18. avg 2021. Fact-checking
< 1 min čitanja

U poslednjih nekoliko dana društvenim mrežama kruži fotografija aviona na čijem letu su isključivo muškarci iz Avganistana.

Fejsbuk stranica Vojna tehnika i naoružanje Jugoslavije i Srbije, juče je postavila pomenutu forografiju sa opisom da su “u bežaniji” sve mladi i vojno sposobni Avganistanci. Sa druge strane, stranica Pokret za slobodu i nezavisnost je sa pomenutom fotografijom postavila pitanje “a gde su vam žene i deca sirote avganistanske izbeglice?”.

Osim pomenutih stranica na Fejsbuku, ovih dana, istu fotografiju sa sličnim opisima dele i korisnici na Tviteru. Međutim, takve objave su obmanjujuće, jer fotografija datira još iz 2018. godine.

Fotografija je prvi put objavljena u aprilu 2018. godine, u sklopu vesti  novinske agencije Anadolu Ajansi pod naslovom “6.846 ilegalnih imigranata iz Avganistana vratilo se u svoju zemlju”.

U tekstu turske agencije iz 2018. godine navodi se da je migrantima iz Avganistana, koji su ilegalno ušli u Tursku preko Irana, dozvoljeno da se vrate u svoje zemlje.

Samim tim, pomenuta fotografija ne prikazuje muškarce koji sada odlaze iz Avganistana, već migrante koji su se 2018. godine vraćali iz Turske.

Irski portal The Journal IE, takođe je pisao o ovoj fotografiji. Oni navode da je fotografija sa obmanjujućim opisima počela da kruži internetom nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom prvi put nakon 20 godina.

Sanja Kosović (VOICE)