Skip to main content

Ne, nisu velike šanse da asteroid Benu udari u zemlju

17. avg 2021. Fact-checking
2 min čitanja

Nacionalna vazduhoplovna i svemirska agencija (NASA) objavila je nove informacije u vezi sa putanjom asteroida Benu, koji je jedan od dva, po našu planetu, „najopasnija“ asteroida u Sunčevom sistemu. Benu će po Zemlju biti „najopasniji“ 24. septembra 2182. godine, ali naučnici kažu da razloga za brigu nema, jer je verovatnoća udara ovog asteroida 1:2700, odnosno oko 0,037 odsto. Ipak, tabloidni portali su 24. septembar 2182. godine, okarekterisali kao dan udara.

„Vesti nisu dobre. Američka NASA tvrdi da su velike šanse da opasan asteroid Benu pogodi zemlju“, piše Republika.rs, portal Srpskog telegrafa.

Da su se neke stvari oko verovatnoće udara asteroida Benu u zemlju ipak promenile, potvrdila je i NASA u novom istraživanju. Procene su bile da je verovatnoća da će Benu do 2200. godine udariti u Zemlju 1:2700 (ili 0,037 odsto). Novo istraživanje pokazalo je da se taj odnos nešto smanjio, i iznosi 1:1750 (ili 0,057 odsto), ali se ova verovatnoća odnosi na period do 2300. godine.

„Otkriven tačan datum udara asteroida u Zemlju! Neće biti smaka sveta, ali hoće brojnih drugih problema!“, pisala je Republika.

„Najugroženiji“ datum, 24. septembar 2182. godine, jeste otkviren, ali sa verovatnoćom udara od 0,057 odsto.

„Iako su šanse da pogodi Zemlju veoma male, Benu ostaje jedan od dva najopasnija poznata asteroida u našem Sunčevom  sistemu, zajedno sa još jednim asteroidom koji se zove 1950 DA“, stoji na sajtu NASA.

Asteroid Benu je prečnika oko pola kilometra. Kako bi imali bolji uvid u ovaj asteorid, naučnici su poslali sondu Osiris-Reks, koja je na Benu stigla 2018. godine. Uzorci sa ovog asteroida stići će na Zemlju 2023. godine.

Uzorci će pomoći da naučnici bolje bolje razumeju prirodu asteroida Benu i izračunaju njegovu putanju, na koju mogu da utiču i toplota, vetar i svemirska prašina, piše NASA.

Međutim, ovako je pisao i portal Republika, ali je ipak naveo da će asteroid udariti u Zemlju, iako je izneo gore pomenutu statistiku.

 Identičan tekst preneo i portal srbijadanas.rs.

 „Zna se kada će asteroid udariti u Zemlju“,  pisao je portal B92 a isto viđenje imale su i Novosti.

Petar Alimpijević (VOICE, ilustracija: Pixabay)