Skip to main content

Ne, u Srbiji se ne otvaraju kovid logori

01. feb 2022. Fact-checking
2 min čitanja

Reč je o smeštajima za prijem pacijenata koji se leče od koronavirusa

Izmene Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 naišle su na neočekivanu, „paničnu“ i „alarmantnu“ analizu tabloidnih portala. Ovi mediji izmenu uredbe su okarakterisali kao „aminovanje“, odnosno „korak ka otvaranju kovid logora u Srbiji“. Ipak, reč je o manipulaciji činjenicama i pogrešnom tumačenju, pokazala je analiza VOICE-a. Nesenzacionalističku, ali pogrešnu analizu izmenjene uredbe, objavio je i portal RTS.

„Vučić aminovao kovid logore u Srbiji, policija će odvoditi zaražene!?!“, zapitao se u naslovu teksta novinar portala Srbin.info, i u nastavku dao pojašnjenje i odgovor:

„Vlada Srbije pod palicom ustavokršitelja Aleksandra Vučića donela je nove mere borbe protiv korona virusa, a pojedine odluke su u najmanju ruku skandalozne i problematične“.

Kao „skandalozne i problematične odluke“ Srbin.info izdavaja pojedine stavove člana 2 izmenjene Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19.

Između ostalog, portal izdvaja stav 1 člana 2 koji glasi: „Lica obolela od zarazne bolesti kovid 19 izoluju se i leče u objektima koji su posebno određeni i pripremljeni za izolaciju i lečenje obolelih“.

Pored toga, za Srbin.info su sporni i stavovi 2 i 3 koji se odnose na zakonske obaveze izolacije zaraženih od Kovida-19 kao i propisanu reakciju policije ukoliko se oboleli ne pridržavaju izolacije i karantina.

„Dakle, država sada ima pravo da mimo volje pojedinca, pošalje svakog od nas u nekakav kovid logor, a ako odbijemo takav ‘način lečenja’ (što je takođe zagarantovano Ustavom), policija će nas prisilno smestiti u organizovane logore!?!“, prokomentarisao je autor teksta.

Ipak, autor nije istražio kako je ova uredba izgledala pre najnovijih izmena, koje je Vlada donela sredinom januara ove godine. Delovi koje je Srbin.info označio kao „skandalozne i problematične“ zapravo se nalaze u Uredbi o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 od kada je ona doneta – od decembra 2020. godine.

Više od godinu dana kasnije, ova uredba nikoga nije odvela u kovid logor.

Najnovije izmene ove uredbe odnose se na skraćeno trajanja karantina – sa 14 na 7 dana, nižu cenu PCR i antigenskog testa i slično.

Na pitanje koji su to „objekti koji su posebno određeni i pripremljeni za izolaciju i lečenje obolelih“, a koje je Srbin.info okarakterisao kao kovid logore, VOICE nije dobio odgovor od Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. No, po svemu sudeći reč je o smeštajnim kapacitetima specijalizovanim za prijem pacijenata koji se leče od koronavirusa, poput kovid i opštih bolnica. Izvesno je, međutim, da nije reč o „logorima“.

Pored portala Srbin.info, identičan tekst preneli su portali „Nulta tačka“ i „Opozicijanajednommestu“, sa velikim interesovanjem korisnika Fejzbuka.

Izmenu Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 pogrešno je protumačio čak i portal RTS-a.

Javni servis navodi da „izmene predviđaju da osobe obolele od zarazne bolesti kovid 19 izoluju se i leče u objektima koji su posebno određeni i pripremljeni za izolaciju i lečenje obolelih, i da su dužna da prihvate izolaciju u za to određenim objektima i da se pridržavaju mera i uputstava koje naredi nadležni doktor medicine, odnosno doktor medicine specijalista epidemiologije“.

Ipak, kako je to u prethodnom delu teksta pojašnjeno, ovo ne predviđaju izmene, već se ovi stavovi nalaze u uredbi još od decembra 2020. godine, kada ju je Vlada Srbije i donela.

Petar Alimpijević (VOICE)