Skip to main content

Nema dokaza da je 7,6 odsto Italijana u kritičnom stanju nakon vakcinisanja

22. feb 2021. Fact-checking
2 min čitanja

Autori

Sanja Kosović i Divna Prusac

Portal TPK (Topolovnik) news, objavio je nedavno vest da je u Italiji zabeleženo preko 7.000 neželjenih reakcija nakon primanja Fajzerove vakcine, a da je od toga 7,6 odsto njih u kritičnom stanju i da svi hospitalizovani.

TPK news navodi da je prema prvom izveštaju Italijanske agencije za lekove (AIFA), od 1,56 miliona vakcinisanih u periodu od 27. decembra do 26. januara ove godine, 7.811 vakcinisanih osoba u Italiji pretrpelo neželjene reakcije, a da je od tog broja 92,4 odsto vakcinisanih pretrpelo blage reakcije.

Anonimni autor teksta navodi da je od ukupnog broja onih sa neželjenim reakcijama, 7,6 odsto imalo teške nuspojave, koji su zahtevali hitnu terapiju, kao i da su hospitalizovani i da je njihovo stanje i dalje kritično.

Mada TPK news navodi da su pomenute informacije navedene u mesečnom izveštaju poteklom od Italijanske agencije za lekove (AIFA), nisu sve navedene infomacije i tačne.

Prema prvom zvaničnom izveštaju Italijanske agencije za lekove (AIFA), u kom je navedeno da se prikupljeni podaci odnose na prijave o sumnjama na neželjene reakcije, u pomenutom periodu prijavljeno je7.337 neželjenih reakcija od 1.564.090 vakcinisanih, od čega se 94,2 odsto odnosilo na blaže, to jest nezabrinjavajuće reakcije.

Međutim, u zvaničnom prvom izveštaju nigde se ne navodi činjenica da je neko pretrpeo teške nuspojave, niti da je stanje nekih pacijenata “i dalje” kritično.

U izveštaju piše da od ukupnog broja slučajeva gde se sumnja na neželjene reakcije nakon vakcine, 7,6 odsto je navodno ozbiljno, ali da se i dalje procenjuje uzročno-posledična veza sa vakcinama i tim reakcijama, što autori teksta nisu naglasili.

U izveštaju je takođe napomenuto da od 7,6 odsto neželjenih reakcija za koje se sumnja da su posledice od vakcine, tri od četiri nisu zahtevale hospitalizaciju, te je nepoznato odakle autorima informacija da su svi hospitalizovani, pa i da je njihovo stanje i dalje kritično.

Dalje u izveštaju se navodi da je u pomenutom periodu prijavljeno i 13 smrtnih slučajeva nakon primanja vakcine, ali da ti slučajevi nisu povezani sa vakcinacijom i da se u velikoj meri mogu pripisati zdravstvenom stanju vakcinisane osobe.

Kako navodi AIFA, u izveštaju se podaci odnose najviše na prvu dozu Fajzerove vakcine, koju je primilo oko 99 odsto vakcinisanih, a znatno manje na Moderninu, koju je u pomenutom periodu primilo tek oko jedan procenat vakcinisanih.

Zaključeno je da analize sprovedene na do sada prikupljenim podacima potvrđuju dobar sigurnosni profil ove dve vakcine.

Sanja Kosović i Divna Prusac (VOICE, foto: Pixabay)