Skip to main content

Nema dokaza da je gradonačelnik Dečana kriv za otmicu i ubistvo 160 Srba

27. avg 2020. Fact-checking
3 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Dnevni list Večernje novosti nastavio je da objavljuje poluistine i neistine, u maniru najmračnijeg perioda ovih novina tokom devedesetih godina prošlog veka. Ovog puta povod je bio izgradnja magistralnog puta u zaštićenom području oko manastira Dečani u istoimenom gradu na Kosovu, a stvarna meta gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj (Bashkim) i njegova navodna uloga u ratu na Kosovu.

Naime EVN (iliti Ekipa Večernjih novosti) objavila je 20. avgusta tekst pod naslovom „On je odgovoran za ubistvo 160 Srba: Sve o teroristi OVK koji udara na temelje Dečana“, u kojem Ramosaja bez ikakvih dokaza optužuje za najstrašnije ratne zločine u okolini Dečana koje je navodno počinio rata. Tekst Novosti citirao je potom veliki broj tabloidnih medija u Srbiji.

Pozivajući se na navodnu izjavu članova Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, Večernje novosti su objavile „da je Ramosaj bio pripadnik takozvane brigade ‘Crni orlovi’ u okviru nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova , a pod komandom Ramuša Haradinaja, i direktno je odgovoran za kidnapovanja i ubistva više od 160 srpskih civila, vojnika i policajaca na području ove opštine“.

„Svi nekadašnji pripadnici terorističke OVK nagrađeni su visokim položajima u svojim opštinama u političkom i javnom životu. A da je bio pripadnik te zločinačke organizacije Ramosaj i sada potvrđuje kidisanjem na manastir Visoki Dečani, jedino mesto u Dečanima koje čuva tragove srpstva i pravoslavlja“, rekli su Novostima iz pomenutog udruženja.

Prema istraživanju VOICE-a, Baškim Ramosaj se pridružio OVK aprila 1998, u okolini Karabrega u opštini Dečani. Septembra 1998. je prešao u Albaniju, odakle je bio zadužen u logistici OVK do kraja rata. Iako se to tvrdi u tekstu Večernjih novosti, on nikada nije bio pripadnik grupe Crni orlovi (Shqiponjat e Zeza).

Takođe, Ramosaj nikada nije bio ispitivan u vezi sa bilo kakvim zlodelima tokom rata na Kosovu, niti od kosovkog tužilaštva, niti UNMIK-a, niti EULEX-a, niti Specijalnog tužilaštva u Hagu. Prema zvaničnim podacima Haškog tribunala, optužen je bio komandant „Crnih orlova“ Idriz Balaj, ali se Ramosaj ne pominje.

Prema toj optužnici, na području Dečana je kidnapovano i ubijeno oko 60 civila i 25 pripadnika srpske policije. Pre rata, na području Dečana živelo je 57.125 stanovnika, od čega 55.886 Albanaca, 791 Srba i 448 pripadnimk ostalih nacija i nacionalnosti.

U kosovskim medijima ima mnogo tekstova o Oslobodilačkoj vojsci Kosova, u kojima se pominje i Baškim Ramosaj. Štaviše, Ramosaj sa mesta gradonačelnika Dečana često organizuje događaje u vezi sa OVK i na njima govori. Iako su njegove reči pune hvale o delovanju OVK i oslobađanju Kosova od srpske agresije, ne postoje dokazi koji govore o njegovim navodnim zločinima na Kosovu 1998, i 1999. godine.

Poslednja od njegovih pomenutih aktivnosti zabeležena je 6. maja kada je Ramosaj prisustvovao podizanju zastave OVK u centru Dečana povodom obeležavanja Dana mučenika.

Osim toga, Skupština opštine Dečani 13. jula ove godine razmatrala je inicijativu Demokratske partije Kosova kojom se traži usvajanje izveštaja kojim se opravdava uloga OVK tokom ratnih sukoba na Kosovu. U izveštaju, koji je na sednici pozdravio i Baškim Ramosaj, osuđuje se i objavljivanje optužnica Specijalnog tužilaštva protiv dvojice vođa OVK, Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, i izražava uverenje u njihovu nevinost.

Uz sporni tekst, Večernje novosti su objavile i fotografiju na kojoj se navodno nalazi gradonačelnik Dečana. Međutim, njega na toj slici nema, ali su urednici Večernjih novosti propustili da ispod fotografije napišu da je reč o ilustraciji pripadnika OVK. Fotografija koja je upotrebljena u spornom tekstu Večernjih novosti već se više puta našla u medijima kao ilustracija pripadnika OVK, pa čak i na sajtu ozloglašenih srpskih Crvenih beretki.

Osim na tom sajtu, ista fotografija osvanula je i kao ilustracija za tekst ruske novinske agencije Sputnjik koji su preneli osvedočeni proputinovski portali, odnosno na pojedinim međunarodnim forumima gde su korisnici razmenjivali svoja razmišljanja o ratu na Kosovu.

Darko Šper (VOICE)

naslovna fotografija: Baškim Ramosaj (levo) i premijer Kosova Avdulah Hoti, foto – Vlada Kosova