Skip to main content

NEPI tvrdi da sve radi u skladu sa dozvolama, Građanska Vojvodina ne veruje na reč

31. okt 2018. Aktuelno
3 min čitanja

Firma NEPI Rockcastle oglasila se povodom nalepnica sa pitanjem “Imate li dozvolu?”, kojima je bila oblepljena okolina gradilišta „Promenade“ u Novom Sadu i odbacila bilo kakve „insinuacije“ da se najveći tržni centar u Srbiji gradi suprotno zakonu. U koaliciji nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, koja je nalepnice „Imate li dozvolu?“ postavila, kažu da je “situacija previše ozbiljna da bi se verovalo samo na časnu reč”.

Građanska Vojvodina je oblepila sve pomoćne objekte i ograde oko gradilišta, sa direktnim pozivom investitoru da se izjasni kako je od kraja septembra, pa sve do sredine oktobra, nastavio sa izgradnjom objekta bez dozvole za ispuštanje podzmenih voda u toku radova, nakon što je JKP Vodovod i kanalizacija odbio da je produži.

Pitanje se, kažu, odnosilo i na činjenicu da NEPI nema ni dozvolu za ispuštanje podzemnih voda u toku eksploatacije objekta, to jest nakon njegovog otvaranja, iako je ceo projekat osmišljen tako da se vode moraju ispuštati konstantno u kanalizaciju.

Podsetimo, Vodovod je odbio produžetak dozvole za ispumpavanje podzemnih voda tokom radova uz obrazloženje da je “izlaskom na teren utvrđeno da je objekat u završnoj fazi, te da samim tim prestaje mogućnost upuštanja voda u kanalizacioni sistem Novog Sada “.

Uprkos zabrani, radovi na izgradnji tržnog centra su nastavljeni, sve dok Vodovod, nekoliko nedelja kasnije, nije ipak pristao da dozvolu produži do kraja novembra.

Pored toga, Vodovod je odbio i zahtev investitora da se izda dozvola za ispumpavanje podzemnih voda u  kanalizaciju tokom celog životnog veka upotrebe objekta, konstatujući da je to nemoguće, jer se “nigde u svetu vode ne ispuštaju konstantno u kanalizaciju“.

U firmi NEPI Rockcastle, koja već nedeljama ne daje konkretne odgovore o problemu sa podzemnim vodama i hidroizolacijom, ponavljaju da se objekat gradi u skladu sa zakonima i regulativama i u saradnji sa nadležnim institucijama.

“Tvrdnje kako se izgradnja šoping centra Promenada odvija bez potrebnih dozvola nisu tačne”, navodi se u kratkom saopštenju koje je NEPI uputio Vojvođanskom istraživačko-analitičkom centru (VOICE).

Takva reakcija investitora nije zadovoljavajuća, smatra predstavnica Zelene mreže Vojvodine i članica organizacije Građanska Vojvodina Olivera Radovanović i napominje da sve što se izdešavalo za poslednja dva meseca nije transparentno.

“Ono što bi oni trebalo da urade, ako zaista su dobronamerni, to je da javno iznesu i da pokažu sve te dozvole, sa potpisima tih stručnjaka koji su im ih omogućili. Časna reč gradonačelnika ili nekog predstavnika investitora ne znači ništa. Sve mora biti do detalja jasno, jer se tiče života stanovnika Novog Sada”, objašnjava Olivera Radovanović.

Ona dodaje da to što građevinska inspekcija već nedeljama ne izlazi sa bilo kakvim jasnim rezultatima vanrednog nadzora gradilišta Promenade, pokazuje da se dešava nešto što očigledno nije dobro i da svako od nas treba da bude zabrinut zbog tih dešavanja.

“Očekivali smo negiranje, jer da su oni mislili, ne bi do toga ni došlo. Poruka je bila usmerena prema investitorima, da shvate da se ovde nalaze građani kojima je stalo i koji misle o tome, dakle, da nemaju posla sa stokom, marvom i robovima, a obratili smo se i građanima da se zauzmu za sebe jer nema druge”, napominje Radovanovićeva.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina među prvima je uputila apel sredinom septembra u kojem optužuje investitora da nije ispoštovao projekat izgradnje tržnog centra Promenada, te da će zbog toga ceo Novi Sad ostati bez pijaće vode i kanalizacije. Apel je pratio i poziv građanima da se samoorganizuju u, kako su rekli, „odbrani zdravlja i života svoje dece, dok ne bude kasno“.

Sličan apel prethodno je uputila i Liga socijaldemokrata Vojvodine, a potom i gotovo sve opozicione stranke na lokalnom nivou. Nedugo nakon toga, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je najavio vanredni nadzor gradilišta „Promenade“. Međutim, do danas nije objavljen izveštaj inspekcije.

Mladen Savatović (VOICE)