Skip to main content

Ni A od autoputa kroz Zrenjanin

08. mar 2022. Fact-checking
2 min čitanja

Još uvek nisu počeli radovi na autoputu Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, iako je ministar Momirović još pre tri meseca najavio da je “radni datum početka izgradnje autoputa 20. februar naredne godine, a radovi će krenuti na teritoriji Grada Zrenjanina.”

Umesto toga, započela je „rekonstrukcija puta“ od centra Zrenjanina prema Beogradu. Projekat o čijoj potrebi i značaju se govori decenijama u nazad, će se (najverovatnije) raditi za potrebe kineske fabrike guma „Linglong“. Planirani autoput deo je potreba kineskog investitora kada započne proizvodnja guma i gde se očekuje da na pomenutom delu puta dnevno prođe i više stotina kamiona koji će ih prevoziti.

Gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura je gostujući na RTV Santos 25. februara izjavio je da već u ponedeljak „počinju obimni radovi na rehabilitaciji i pojačanom održavanju ulice Nikole Pašića od Žitnog trga pa sve do raskrsnice odnosno ukrštanja sa putem prema Lukićevu i Stajićevu.”

Tako se i dogodilo. Za sada, zatvorena je najprometnija saobraćajnica u gradu, a kamioni kojih je više u odnosu na prošlu godinu, sada idu kroz okolne/manje ulice.

U istom gostovanju, gradonačelnik je naglasio je kao “posebno važnu” izgradnju “Linglonga”, ali i “celokupne prateće strukture, neophodne da bi jedan gigant kakav je kineski proizvođač, mogao nesmetano da pokrene proizvodnju kada se za to steknu uslovi.”

Kako “Danas” izveštava, radovi u centru Zrenjanina su u stvari rekonstrukcija 8,69 kilometara državnog puta prvog reda. Kako su za ovaj list izjavili izvođači radova “pored zamene celokupnog asfaltnog sloja, predviđeno je ojačanje kolovoza na deonici kroz grad i saniranje šahtova”. Ovaj posao biće finansiran delom iz zajma od Evropske investicione banke, a investitor je Javno preduzeće „Putevi Srbije“. Cena rekonstrukcije je 614 miliona dinara.

Predsednik Pokrajnske vlade Igor Mirović rekao je u junu prošle godine da se u narednih nekoliko meseci očekuje početak radova na “projektu od istorijskog značaja”, deonici Beograd – Zrenjanin. 

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je pre godinu dana da će projekat biti brzo pripremljen, a država biti spremna za razgovore sa kineskim investitiorom. U saopštenju Ministarstva građavinarstva, saobraćaja i infrastrukture ubrzo posle ove izjave, rečeno je da se početak radova očekuje krajem 2021.

Ivana Gordić (VOICE)