Skip to main content

Nova uprava ugasila OK Inđija i nenamenski trošila novac građana

31. okt 2017. Istraživanja
6 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Prvi put u 55 godina dugoj istoriji muški Odbojkaški klub Inđija ne učestvuje u takmičenjima, iako je do pre samo godinu dana bio u najvišem rangu, Superligi Srbije. Umesto borbe sa najelitnijim klubovima u zemlji, novo rukovodstvo je donelo odluku da u bojama Inđije nastupa samo ženska selekcija. Šta se zapravo desilo s novcima koji su bili predviđeni za finansiranje kluba, pokazuje ovo istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

Istraživanje VOICE-a pokazuje da su dobijena finansijska sredstva od opštine iskorištena mimo Godišnjeg plana kojeg je podržala Komisija za dodelu sredstava u oblasti sporta..

Naime, predviđeni novac (4,7, miliona dinara) za troškove takmičenja u Superligi Srbije, što je navedeno u Godišnjem planu kluba prilikom konkurisanja za sufinansiranje u 2016. godini, novo rukovodstvo je iskoristilo da pokrene ženski klub i finansira dve najniže lige. Za žene Prvu Vojvođansku a za muškarce Drugu Vojvođansku ligu.

Ubrzo zatim, novo rukovodstvo donosi odluku da se muška ekipa više ne takmiči, što nije u skladu sa Godišnjim planom na osnovu kojeg je klub dobio novac.

U članu 21. Odluke o finansiranju ili sufinansiranju sportskih klubova se navodi da je podnosilac programa dužan da vrati, zajedno sa zateznom kamatom, sredstva dobijena iz budžeta Opštine,  ukoliko svojim propustom ne izvrši program u celini ili ga izvrši u nebitnom delu.

Put do uspeha

Odbojkaški klub Inđija, osnovan 1962.  godine, bio je poslednjih deset godina ponos stanovnika istoimenog sremskog grada jer se među retkima iz te opštine takmičio u najelitnijem rangu. Od Druge lige Sever do Superlige Srbije za odbojkaše Inđije nije bio ni malo lak put, ali su imali podršku sugrađana koji su ih bodrili kao da su prvaci Srbije.

Ozbiljnije pripreme za buduće uspehe krenule su 2009. godine, kada je u okviru kluba pokrenuta besplatna škola odbojke, namenjena deci od 7 do 14 godina iz svih naseljenih mesta opštine. Radom škole stvorena je baza u kojoj su ponikli talentovani igrači za prvi tim.

Četiri godine nakon otvaranja škole odbojke usledili su ozbiljni rezultati, jer su odbojkaši Inđije upravo tada sezonu završili na prvom mestu Druge lige Sever, a već naredne 2014. godine ulaze u Prvu ligu Srbije. Tu sezonu obeležila je utakmica sa Novim Pazarom na kojoj je bilo oko 1.500 navijača, što je za tim iz Inđije bio pravi spektakl. Odbojkaši Inđije su utakmicu dobili sa 3:1 nakon neizvesne borbe koja je trajala gotovo dva sata i time stvorili mogućnost ulaska u najelitniji rang takmičenja, Superligu Srbije.

Ubedljivom pobedom u baraž utakmici (za dopunu Superlige) nad subotičkim Spartakom od 3:0 ostvario se san odbojkaša Inđije.

Te 2014. godine, mesta za sedenje u sportskoj hali u Inđiji bila su puna na utakmicama lokalnog kluba. Ljubitelji odbojke iz te sremske varoši imali su priliku i da na nacionalnom javnom servisu gledaju svoje junake u borbi sa najboljima u zemlji.

Podrška lokalne samouprave

U opštinskoj Odluci o finansiranju ili sufinansiranju sportskih klubova uređeni su uslovi, kriterijumi, način i postupak dodele sredstava iz budžeta, potrebe i interesi građana u oblasti sporta za čije ostvarivanje se obezbeđuju sredstva u budžetu. Između ostalog, Komisija prilikom dodele novca uzima u obzir i u kom rangu takmičenja klub učestvuje

Novac iz lokalnog budžeta (52 miliona dinara) koji je prošle godine izdvojen za potrebe sportskih klubova na području opštine Inđija morao se rasporediti na sve klubove. Veći deo kolača su svakako dobili oni koji se takmiče u višem rangu, kako je propisano Odlukom ali i samim Zakonom o sportu.

U Godišnjem planu OK Inđija koji je dostavljen opštinskoj Komisiji, a u koji je VOICE imao uvid, pod naslovom Ambicije i postavljeni ciljevi kluba za 2016. godinu navodi se opstanak u Superligi Srbije. Osim muške selekcije, plan kluba je bio i da se ženskoj selekciji obezbedi mogućnost takmičenja.

Nakon analize predloga Godišnjih planova sportskih klubova, nadležna Komisija donosi odluku da Odbojkaškom klubu Inđija dodeli 4,7 miliona dinara.

Kako VOICE saznaje, taj novac nije bio dovoljan za potrebe kluba koji se takmiči u najvišem rangu ali, uz pomoć sponzora, odbojkaši Inđije su ipak nastavili takmičenje u Superligi Srbije.

Smena rukovodstva kluba

Zakon o sportu zabranjuje da javni i politički funkcioneri budu članovi uprava sportskih klubova, ali ne sprečava političke stranke da za predsednika kluba postave najbliže rođake. Upravo to se, dolaskom na vlast Srpske napredne stranke u aprilu prošle godine, dogodilo i u OK Inđija.

Nakon što je nova vlast u Inđiji imenovala direktore javnih preduzeća, ustanova i agencija, na red su došli sportski klubovi. Kada je reč o OK Inđija, za novog predsednika kluba izabran je Milan Gak, rođeni brat predsednika opštine i lidera inđijskih “naprednjaka” Vladimira Gaka.

Promenom u upravi kluba, usledile su i promene u načinu funkcionisanja koje su dovele do toga da se OK Inđija više ne takmiči.

Naime, iako su na početku 2016. godine ambicije bile da klub obezbedi opstanak u Superligi Srbije, niko nije mogao ni da pretpostavi da će superligaš ne samo završiti u Drugoj Vojvođanskoj ligi već da će na kraju godine, prvi put u svojoj istoriji, prestati da se takmiči.

Nakon ispadanja iz Superlige Srbije, OK Inđija nastavio je takmičenje u Prvoj ligi. Na žalost igrača ali i ljubitelja odbojke u Inđiji, ni taj status nije dugo opstao. Novo rukovodstvo na čelu sa Milanom Gakom prvo donosi odluku da napusti takmičenje a zatim i da se osnuje ženski klub koji bi se, uz muškarce, takmičio u najniže dve lige. Za žene je to značilo Prvu Vojvođansku a za muškarce Drugu Vojvođansku ligu.

Naredni potezi novog rukovodstva neprijatno su iznenadili sve ljubitelje sporta i poštovaoce odbojke u Inđiji. Nova uprava je donela odluku da se muški deo ekipe OK Inđija više ne takmiči, što se nikada do tada nije desilo u 55 godina dugoj istoriji kluba.

Put od superligaša zatim prvoligaša a potom Vojvođanske lige i do momenta prestanka takmičenja, odbojkaši Inđije prešli su za samo četiri meseca, od avgusta 2016. do kraja te godine.

Ono što je takođe sporno u čitavoj priči oko muške selekcije OK Inđija je činjenica da je klubu opština za 2016. godinu iz budžeta dodelila 4,7 miliona dinara na osnovu ranga takmičenja i Godišnjeg plana kluba. To znači da je, odlukom novog rukovodstva a mimo Godišnjeg plana  novoosnovani ženski odbojkaški klub trošio novac koji je opredeljen za muški klub i Superligu.

Takođe, novac koji je izdvojen iz opštinskog budžeta za sportske klubove je predviđen za učešće klubova u domaćim i evropskim klupskim takmičenjima. Odlukom i Zakonom je učešće u takmičenjima definisano kao ”potrebe i interesi građana u oblasti sporta” te ostaje nejasna odluka Milana Gaka i nove uprave OK Inđija da nekadašnjeg superligaša jednostavno “zamrznu”, što svakako ne može biti potreba a ni interes građana u toj oblasti.

Prema članu 11. Odluke o finansiranju ili sufinansiranju potreba i interesa građana u oblasti sporta iz budžeta Opštine Inđija, podnosilac je dužan da uz prijavu obavezno priloži da će dodeljena sredstva biti namenski utrošena, da će u zakonskom roku biti dostavljen izveštaj o realizaciji programa na propisanom obrascu sa finansijskom dokumentacijom i drugim dokazima o namenskom korišćenju sredstava.

Zamrzli klub, a trošili novac 

Nekad bilo: Tabela pre ulaska u Superligu Srbije

Poput odbojkaša, Ženski rukometni klub Železničar je takođe prošle godine učestvovao u Superligi Srbije ali je klub opstao, iako je i u “Želji” došlo do smene uprave. Jedina promena je, što zbog lošijih rezultata, rukometašice umesto u Super sada nastupaju u Super B ligi.

Za razliku od odbojkaškog kluba, nova uprava Ženskog rukometnog kluba Železničar je pronašla način da uspešno realizuje planove i podrži napor igračica da nastave da se takmiče. ŽRK Železničar je bio opterećen finansijama zbog izgubljenih sudskih sporova, ali to nije uticalo na ostvarenje plana, kako stare tako i nove uprave.

Upravo zbog toga, nadležna Komisija je u ovoj godini odlučila da se Železničaru dodeli 4 miliona dinara, dok je istom klubu prošle godine, kada je Železničar bio član Superlige Srbije, iz opštinskog budžeta dodeljeno pet miliona.

Opština Inđija je do prošle godine iz budžeta finansirala dva odbojkaška kluba, muški OK Inđija i ženski OK Mladost. Odluka nove uprave OK Inđija, na čelu sa Milanom Gakom, doprinela je da građani Inđije, preko budžeta, finansiraju dva ženska kluba, dok mladići koji žele da se takmiče moraju da odlaze u okolne gradove i opštine gde postoje odbojkaški klubovi sa muškom selekcijom.

Odeljenje za finansije opštine Inđija dostavilo je redakciji VOICE-a finansijski izveštaj realizovanog godišnjeg plana OK Inđija, u kome se vidi da je klub do 31. decembra 2016. godine od dobijenih 4,7 miliona dinara potrošio 4,063,996.22 dinara, iako je do tog datuma muška selekcija već bila “zamrznuta”, što je mimo programa navedenog u Godišnjem planu. Da još jednom podsetimo: u članu 21. Odluke  o finansiranju ili sufinansiranju sportskih klubova se navodi da je podnosilac programa dužan da vrati, zajedno sa zateznom kamatom, sredstva dobijena iz budžeta Opštine ukoliko svojim propustom ne izvrši program u celini ili ga izvrši u nebitnom delu.

Nova uprava kluba i dalje održava besplatnu školu odbojke za obe selekcije, i dečake i devojčice, ali nema naznaka da će “zamrznuta” muška ekipa početi da se takmiči.

Miodrag Blečić (VOICE)