Skip to main content

Agencija za borbu protiv korupcije nakon pisanja VOICE-a traži razrešenje gradonačelnika Kule

31. okt 2017. Istraživanja
4 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je preporuku razrešenja sa funkcije Perici Videkanjiću, predsedniku opštine i prvom “naprednjaku” Kule, pokazuje Rešenje objavljeno na sajtu Agencije.

Rešenje je doneto gotovo godinu dana nakon što je VOICE objavio tekst o čitavom nizu zloupotreba kojima je Videkanjić, ulaskom na političku scenu kao eksponent kontroverznog biznismena Nikole Džombe, drastično uvećao imovinu svoje porodice i najbližih srodnika. VOICE se početkom decembra prošle godine obratio  Agenciji sa zahtevom da ga zbog toga razreši sa funkcije.

Vrtoglavim usponom kroz javne nabavke preduzeća “Molimentum” Zorana Videkanjića, rođenog predsednikovog brata, dodelom državnih oranica po pravu prečeg zakupa zanatskoj radnji “Div” predsednikove supruge Natalije Videkanjić i konačno drastično uvećanoj imovinskoj karti koju je Perica Videkanjić stekao tokom obavljanja funkcije predsednika sa platom od 70 hiljada dinara trenutno se bavi i Više javno tužilaštvo i policija u Somboru, saznaje VOICE.

Opštinska vlast ignoriše odluke Agencije

Iako se Rešenjem, donetom u julu ove godine, nalaže da se preporuka Agencije o Videkanjićevom razrešenju objavi u Službenom listu opštine Kula, uvidom VOICE-a, ovo do danas nije učinjeno. U lokalnoj samoupravi negirali su da imaju saznanja o Rešenju koje Agencija donela. Na isti način, predsednik opštine Kula negirao je da mu je svojevremeno u maju 2016. godine izrečena mera upozorenja zbog sukoba interesa.

Agencija je utvrdila da je Perica Videkanjić dodelom više od 237 hektara državnih oranica, po pravu prečeg zakupa, zanatskoj radnji svoje supruge Natalije u novembru prošle godine, kao i ugovorima koja su javna preduzeća u milionskim iznosima sklapala sa preduzećem “Molimentum” Zorana Videkanjića, predsednikovog brata, prekršio članove 27. i 32. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Agencija je na osnovu navedenog donela odluku o javnom objavljivanju preporuke za razrešenje sa funkcije predsednika opštine prvog „naprednjaka“ Kule.

Agencija je, osim dodele državnih oranica po pravu prečeg zakupa supruzinoj zanatskoj radnji, uzela u obzir i dve javne nabavke u ukupnoj vrednosti od preko 10 miliona dinara koje je dobilo preduzeće “Molimentum” na poziv JP Zavod za izgradnju Kula.

Videkanjić je negirao sumnje da je supružničkim i bratskim aranžmanima u milionskim iznosima  ugrozio javni interes i u svom izjašnjenju, između ostalog, naveo je da nije lično učestvovao u radu Komisije, te da je preduzeće njegovog brata bilo jedini ponuđač. VOICE je već pisao da se preduzeće brata prvog kulskog naprednjaka “specijalizovalo” i preuzelo apsolutni monopol u sanaciji kolovoza, deponija i  zimske službe. Predsednik opštine Kula je isti argument iskoristio i u slučaju dodele državne zemlje svojoj supruzi, jer “nije učestvovao u izradi Godišnjeg plana zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta”, kao i u odluci  kome će se zemlja dodeliti po pravu prečeg zakupa.

Agencija ovakvu argumentaciju kulskog čelnika nije uvažila, jer je, kako se navodi u Rešenju, bio dužan da prijavi sukob interesa što Videkanjić nije učinio.

Nadležni organi u ulozi pasivnih posmatrača

Da podsetimo, ovo nije prvi put da i državna agencija i pravosudni organi ne mogu da zaustave Videkanjića na putu uplitanja politike i ličnog bogaćenja. Naime, kako je VOICE već pisao, u aprilu tokom policijske akcije „Skener“ među 46 osoba osumnjičenih za privredni kriminal, pranje novca i korupciju našao se i B.V, odgovorno lice za javne nabavke u Javnom preduzeću Zavod za izgradnju Kula. Nagađajući o mogućim razlozima za hapšenje, javnosti se saopštenjem obratio kulski odbor Demokratske stranke, koji je podsetio da su u nekoliko navrata tokom 2013. i 2014. godine Agenciji za borbu protiv korupcije upućivali predstavke povodom sklapanja poslova između JP Zavod za izgradnju i „Molimentuma“. Iz Agencije su dobili odgovor da je slučaj predat na proveru Višem javnom tužilaštvu u Somboru, te da je 22. januara protiv odgovornih lica u javnom preduzeću podneta krivična prijava i pokrenut predistražni postupak. “Agencija nema istražna ovlašćenja” i “nema ovlašćenja da u predistražnom postupku proveri osnovanost navoda”, pisalo je u odgovoru Agencije za borbu protiv korupcije kulskim demokratama, krajem marta 2016. godine.

Više javno tužilaštvo u Somboru ni deset meseci od pokretanja postupka  nije obavestilo Agenciju za borbu protiv korupcije o toku postupka. Tužilaštvo se oglušilo i na urgenciju koju je na adresu VJT Sombor upućena nakon što se VOICE Agenciji obratio sa nizom pitanja u vezi sa postupanjem u vezi sa preduzetničko-političkim aranžmanima braće Videkanjić.

Na meru Preporuke o razrešenju uticala je činjenica da Videkanjiću ovo nije prvi pre put da javni interes podređuje privatnom biznisu, jer je mu je u maju 2016. godine izrečena mera upozorenja. Videkanjić je u tom periodu bio šef vladajuće većine kao šef lokalnog SNS-a. Mera upozorenja odnosila se, takođe, na sukob interesa i  jedan ugovor sklopljen između bratovljevog “Molimentuma” sa javnim preduzećem. Videkanjić se nije odazvao na poziv na izjašnjenje Agencije, a u izjavi za VOICE krajem 2016. godine negirao je da je uopšte dobio meru upozorenja. Istraživanje VOICE-a pokazalo je da je ugovor, koji je razmatrala Agencija za borbu protiv korupcije, “tek jedan od brojnih aranžmana” javnih preduzeća sa braćom Videkanjić, koji su „Molimentumu“ od 2013. godine doneli više od 40 miliona dinara.

VOICE je u predstavci naveo da je u lokalnim sredinama najočiglednije da se “vidljivost koruptivnih obrazaca meri nereagovanjem nadležnih organa”.

“Što je manje reagovanja, korupcija je sve očiglednija. Verujemo da je ovo tek jedan primer i ogledno polje na kojem možemo, ako postoji volja državnih institucija, pokazati da se borba protiv korupcije ne vodi sleganjem ramenima i selektivnim interesovanjem”, piše u predstavci.

Zloupotrebe o kojima je pisao VOICE, a Agencija donela Preporuku da se Videkanjić razreši funkcije trenutno su predmet provera Višeg Javnog tužilaštva u Somboru, kao istrage i Policijske uprave u ovog gradu, pokazuje dopis Agencije upućen na adresu VOICE.

Ranka Ivanoska (VOICE)