Skip to main content

VOICE: Agencija da razreši sa funkcije predsednika opštine Kula

05. dec 2016. Aktuelno
3 min čitanja

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) uputio je danas Agenciji za borbu protiv korupcije predstavku u kojoj traži da predsednik opštine Kula Perica Videkanjić bude razrešen sa te funkcije zbog sumnje na “očigledni nepotizam, trgovinu uticajem”, kao i zbog neistinito prikazane imovinske karte.

VOICE je prošle sedmice u tekstu “Razvojni put prvog kulskog naprednjaka” naveo da je za svega četiri godine, otkako u opštini Kula Srpska napredna stranka (SNS), Perica Videkanjić, sa rođenim bratom Zoranom, postao vlasnik opreme nekoliko stečajnih dužnika, više od 8.000 kvadratnih metara stambenih, poslovnih i proizvodnih objekata, kao i preko 15 hektara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta u toj opštini.

U tome su braći Videkanjić pomogla preduzeću Molimentum i Zanatskoj radnji DIV, a oba su registrovana za istu delatnost – proizvodnju drvne ambalaže, i oba su registrovana na supruge – Molimentum na Tatjanu Đurnić, nevenčanu suprugu Zorana Videkanjića, direktora ovog preduzeća koje poslednjih nekoliko godina drži apsolutni monopol u dobijanju višemilionskih poslova na održavanju deponija, atarskih puteva i čišćenja snega, naveo je tada VOICE (www.voice.org.rs).

Zanatska radnja DIV vodi se na Nataliju Videkanjić, suprugu aktuelnog predsednika opštine, koja je ove godine po prečem pravu zakupila više od 230 hektara državnih oranica na osnovu stočnog fonda, pisao je VOICE.

Taj novinarski istraživački centar je objavio da je poređenjem imovinske karte koju je Perica Videkanjić prijavio u registru imovine funkcionera i katastarske evidencije, uočio mnogobrojna neslaganja, odnosno da Videkanjić ima više imovine nego što je prijavio.

Agencija za borbu protiv korupcije donela je ranije rešenje da je Videkanjić povredio Zakon o Agenciji, povodom jedne javne nabavke, koju je preduzeće Molimentum sklopilo sa Javnim preduzećem Zavod za izgradnju.

Videkanjić je, kako je navela Agencija za borbu protiv korupcije, povredio zakon “zato što nije prijavio ono što je nesumnjivo moglo da utiče na njegovo nepristrasno obavljanje funkcije i ugrozi poverenje građana”.

VOICE je, međutim, u današnjoj predstavci naveo da je sporni ugovor, koji je razmatrala Agencija za borbu protiv korupcije, “tek jedan od brojnih aranžmana” javnih preduzeća sa braćom Videkanjić, koji su Molimentumu od 2013. godine doneli više od 40 miliona dinara.

Odgovarajući na pitanja VOICE-a o mogućem sukobu interesa, dok preduzeća sa sedištem u njegovoj roditeljskoj kući dobijaju milionske poslove javnih nabavki i državne oranice po pravu prečeg zakupa, Perica Videkanjić je odgovorio pitanjem: “Da li treba da osudite nekoga da ne radi ništa zato što je vaš suprug na javnoj funkciji? Moja supruga mora od nečeg da živi jer ne može od moje plate koju inače dajem u dobrotvorne svrhe i delim. Od nečeg mora da se živi”.

Na pitanje kako je, ako svoju platu daje u dobrotvorne svrhe, kupio imovinu preduzeća Krajišnik za proizvodnju drvne ambalaže za 2,2 miliona dinara, Videkanjić je rekao da “ima i drugih poslova osim da se predsednikuje”.

“Da se radi honorarno i dodatno. Šta vas interesuje gde ja radim? Eto, radim kao predsednik. Zašto bih ja bio dužan vam da kažem od koje sam plate ja kupio šta?”, poručio je Perica Videkanjić.

Na pitanje kako je porodica Videkanjić od njegovog ulaska u politiku višestruko uvećala svoju imovinu predsednik opštine je odgovorio da to ne treba da interesuje javnost.

“Radom verovatno, a ne neradom. Vi se bavite mojom imovinom. Pošaljite Agenciji za borbu protiv korupcije kako sam ja uvećao svoju imovinu, a mene više nemojte da zovete”, rekao je Videkanjić.

VOICE je u predstavci naveo da je u lokalnim sredinama najočiglednije da se “vidljivost koruptivnih obrazaca meri nereagovanjem nadležnih organa”.

“Što je manje reagovanja, korupcija je sve očiglednija. Verujemo da je ovo tek jedan primer i ogledno polje na kojem možemo, ako postoji volja državnih institucija, pokazati da se borba protiv korupcije ne vodi sleganjem ramenima i selektivnim interesovanjem”, piše u predstavci.

Dodaje se da će VOICE-a kontinuirano izveštavati javnost o postupanju Agencije za borbu protiv korupcije po predstavci protiv predsednika opštine Kula.

VOICE je novinarski istraživačko-analitički centar koji je osnovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine i deo je tog udruženja.

(VOICE)