Skip to main content

Voda u Pančevu: Nadležni od javnosti kriju opasne bakterije?

30. nov 2016. Istraživanja
10 min čitanja

Autor

Maja Živanović je Diplomirana novinarka - master komunikologije. Članica je Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Pisala je za List Zrenjanin, Blic i e-Novine. Trenutno freelance novinarka. Živi i radi u Novom Sadu, Vojvodina.

Voda u Pančevu u nekoliko navrata ove godine sadržala je bakterije koje nisu dozvoljene i koje su opasne po ljudsko zdravlje, pokazalo je istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE). Umesto da se gradska vlast bavi uzrocima zagađenja ili obavesti javnost, nadležni pribegavaju dodatnom hlorisanju vode, zbog čega je voda prošle godine i bila zabranjena za upotrebu, jer prevelike količine hlora takođe štete ljudskom zdravlju.

Kako se vidi iz analiza koje je VOICE dobio od nadležnih institucija u Pančevu, voda iz vodovodne mreže je od januara do avgusta ove godine sadržala u nekoliko navrata bakterije Pseudomonas aeruginosa, ali i koliformne bakterije, odnosno streptokoke fekalnog porekla, kao i koliformne bakterije fekalnog porekla. Prisustvo ovih bakterija, prema odredbama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće, nije uopšte dozvoljeno.

Zavod za javno zdravlje u Pančevu analizirao je vodu iz mreže svakog meseca, a najveći procenat neispravnih uzoraka ta institucija zabeležila je u junu i avgustu, kada je bilo neispravno 18, odnosno 19 odsto uzoraka.

Međutim, u analizama pančevačkog Zavoda za javno zdravlje se vidi i da voda u tom gradu krije bakterije koje ne bi uopšte smele da se pojavljuju u vodi. Tako su, na primer, u januaru i julu u vodi u Pančevu registrovane bakterije Pseudomonas aeruginosa. U januaru su te bakterije pronađene u dva uzorka, a u julu u jednom. Zbog prisustva tih bakterija je pre dve godine voda u Odžacima bila u potpunosti zabranjena za upotrebu u nekoliko navrata. Zavod za javno zdravlje građane Pančeva nije obavestio o ovom uzorku ni u januaru, ni u julu.

Kako se vidi u odredbama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće, prisustvo bakterija Pseudomonas aeruginosa  u vodi nije dozvoljeno.

U vodi u Pančevu su u aprilu, maju, junu, julu i avgustu nađene i streptokoke fekalnog porekla, a u junu i avgustu pronađene su i koliformne bakterije fekalnog porekla. Streptokoke fekalnog porekla pronađene su u aprilu u dva uzorka, u maju u jednom, u junu u sedam uzoraka, a u naredna dva meseca u po jednom. Koliformne bakterije fekalnog porekla pronađene su u junu u četiri uzorka, a u avgustu u jednom. Odredbama Pravilnika o ispravnosti vode se zabranjuje prisustvo i ovih bakterija, zbog kojih je pre nekoliko meseci beogradski Zavod za javno zdravlje zabranio upotrebu pet javnih česmi. Prilikom zabrane upotrebe vode u nekoliko objekata tokom avgusta, nadležni su odbili da kažu šta je razlog za zabranu.

pancevo
Gradska kuća u Pančevu

Kao još jedan od problema, javlja se i povišen nivo aerobnih mezofilnih bakterija (AMB), koje u nedozvoljenim koncentracijama nisu utvrđene samo u martu i junu. U januaru i februaru te bakterije su u povećanoj koncentraciji bile pronađene u šest uzoraka, u aprilu u dva, u maju u jednom, u julu u sedam, a u avgustu u 18 uzoraka.

Aerobne mezofilne bakterije, kako se navodi u analizi Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ iz 2012. godine, sa zdravstvenog  aspekta nemaju veliki značaj već, u većini slučajeva, predstavljaju pokazatelj kvaliteta sprovedenog tehničko-tehnološkog tretmana vode.

Statistički gledano, Zavod za javno zdravlje Pančeva, u posmatranih osam meseci, u samo dva meseca u vodi nije utvrdio postojanje bakterija čije prisustvo nije dozvoljeno u vodi. Pseudomonas aeruginosa su pronađene u ukupno tri uzorka, streptokoke fekalnog porekla u 12 uzoraka, fekalne koliformne bakterije u ukupno pet uzoraka, dok je povišena koncentracija aerobnih mezofilnih bakterija utvrđena u ukupno 42 uzorka.

Utvrđena neispravnost i u vrtićima

U avgustu ove godine voda je u Pančevu bila zabranjena za upotrebu u nekoliko vrtića. Kako su preneli mediji, neispravan uzorak vode Zavod za javno zdravlje Pančeva utvrdio je 30. juna, a utvrđeno je da je problem bio na samom mestu točenja, pa je urađeno ispiranje mreže, i to hlorom. Da je bilo problema, saznalo se tek početkom avgusta, kada je sanitarna inspekcija naložila naknadnu proveru ispravnosti vode, jer ti objekti, zbog letnje pauze, tokom jula nisu radili. Vrtići su periodu zabrane vode za upotrebu bili zatvoreni, a direktorka Zavoda za javno zdravlje je novinaru dnevnih novina Blic tada odbila da kaže koja je bakterija pronađena u vodi za piće. Kako se vidi u analizama vode iz mreže koje je dobio VOICE, Zavod za javno zdravlje je u junu i avgustu utvrdio prisustvo streptokoka fekalnog porekla, kao i koliformnih bakterija fekalnog porekla. U julu je Zavod u vodi pronašao bakteriju iz roda Pseudomonas. Prisustvo tih bakterija nije dozvoljeno u vodi za piće. Početkom avgusta direktorka pančevačkog Zavoda za javno zdravlje Ljiljana Lazić dala je lokalnom portalu 013info izjavu da je Vodovod veliki sistem koji se kontroliše na više mesta i da bi, kada bi stalno sve bilo ispravno, to možda bilo sumnjivo.

VOICE je analize Zavoda za javno zdravlje Pančevo dobio i od JKP Vodovod i kanalizacija, od kojeg su paralelno tražene iste informacije na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja. Kako se vidi u tim analizama Zavoda za javno zdravlje, u januaru ove godine, 24 odsto analiziranih uzoraka vode iz distributivne mreže nije ispunilo uslove propisane odredbama Pravilnika. Od tog broja osam odsto analiziranih uzoraka nije ispunilo uslove zbog mikrobioloških osobina vode, a najčešći uzrok neispravnosti bio je povećan broj aerobno mezofilnih bakterija. U 18 odsto uzoraka voda nije ispunila uslove odredaba Pravilnika o fizičko-hemijskim parametrima, a najčešći uzrok bio je, kako se navodi, mutnoća.

„Na osnovu izvršenih analiza, ispitivani uzorci, odnosno voda iz distributivne mreže vodovoda grada Pančeva, uz adekvatno hlorisanje može se koristiti za piće“, navodi se u zaključku analize iz januara ove godine. U njemu se preporučuje i pojačana kontrola ispravnosti vode zbog povećanog procenta ukupne neispravnosti u odnosu na prethodni period praćenja.

vodaU analizi iz februara navodi se da je bilo neispravno 11 odsto uzoraka, međutim u zaključku se navodi i da je dva odsto uzoraka bilo neispravno zbog povećane koncentracije rezidualnog hlora.

Zavod je i u februaru preporučio adekvatno hlorisanje i pojačanu kontrolu ispravnosti.

Kako se vidi u analizama, situacija je bila nešto bolja u martu, kada je 94 odsto uzoraka ispunilo uslove iz odredaba Pravilnika, ali se ponavlja situacija iz meseca pre toga, kada je ustanovljeno da u dva odsto uzoraka postoji povećana koncentracija rezidualnog hlora.

U aprilu je utvrđeno da sedam odsto uzoraka nisu ispravni, a mesec kasnije bilo je svega jedan odsto neispravnih uzoraka. U junu je Zavod utvrdio 18 odsto neispravnih uzoraka, u julu 11 odsto takvih uzoraka, a u avgustu je utvrđeno 19 odsto neispravnih uzoraka vode.

JKP: Nijedan vodovod nema savršene rezultate

U JKP Vodovod i kanalizacija u Pančevu, kojem Zavod za javno zdravlje dostavlja rezultate analiza, objašnjavaju da, ukoliko je dobijeni rezultat neispravan, Vodovod radi ispiranje i dezinfekciju mesta sa kojeg se uzimao uzorak ili tog dela mreže, nakon čega se ponovo uzimaju uzorci od strane Zavoda.

Kako se objašnjava u odgovoru iz Vodovoda za VOICE, za vreme te procedure voda se ne koristi za piće.

„Što se tiče vašeg pitanja, za detektovane bakterije u januaru i julu ove godine (Pseudomonas aeruginosa), one su bile lokalnog karaktera, a posledica su nekorišćenja unutrašnjih instalacija i loše higijene na mestu uzimanja uzorka. Uprkos tome, Vodovod i kanalizacija je izvršio sve iz ranije navedene procedure“, navodi se u odgovoru Vodovoda.

U njemu se, međutim, ne objašnjava prisustvo drugih bakterija, odnosno streptokoka fekalnog porekla i koliformnih bakterija fekalnog porekla, čije prisustvo nije dozvoljeno u vodi, a koje su potvrđene, prema analizama Zavoda, u pet odnosno dva meseca ove godine.

Problem sa vodom u školama

Početkom septembra ove godine mediji su izvestili da je Zavod za javno zdravlje u Pančevu potvrdio da su u šest gradskih i četiri seoske škole izolovane aerobne mezofilne bakterije, a još u četiri seoske obrazovne ustanove utvrđena je i hemijska neispravnost vode, pa je učenicima 14 škola preporučeno da donose i konzumiraju samo flaširanu vodu.

Kako se navodi, u vodi nisu pronađene patogene bakterije, koje bi mogle da imaju veze sa fekalnim zagađenjem, ali su zato pronađene aerobne mezofilne, kojih takođe ne bi smelo da bude. Međutim, kako se vidi iz analiza vode koje je Zavod dostavio VOICE-u u avgustu su u vodi u Pančevu pronađene i streptokoke fekalnog porekla i koliformne bakterije fekalnog porekla.

U Vodovodu dodaju da Zavod svoje analize šalje Sanitarnoj inspekciji koja donosi odluku o eventualnoj zabrani vode za piće na mestu uzimanja uzorka, do dobijanja ispravnog rezultata.

Iako se u odgovoru Vodovoda ne objašnjava prisustvo svih bakterija čije prisustvo nije uopšte dozvoljeno odredbama Pravilnika, u tom JKP se pozivaju na činjenicu da odredbe Pravilnika tolerišu bakteriološku neispravnost vode za piće na godišnjem nivou od pet odsto, a hemijsku od 20 odsto.

U Vodovodu navode i da u vodi za piće nema nedozvoljenih elemenata koji bi uzrokovali meru povećanog hlorisanja, te da nema ni potrebe za pojačanim hlorisanjem.

Međutim, kako se vidi u analizi uzorci sa povećanim koncentracijama rezidualnog hlora u pančevačkoj vodi utvrđeni su u februaru, martu i aprilu ove godine.

„Voda za piće u distributivnoj mreži je odličnog kvaliteta. Nijedan vodovod nema savršene rezultate o čemu su publikovani razni radovi“, zaključuje se u odgovoru pančevačkog Vodovoda, koji je redakciji VOICE-a dostavio i rad publikovan u časopisu „Voda i sanitarna tehnika“, a koji je u vezi sa vodom u Beogradu.

Slučaj ipak na sudu

sudIako ove godine voda u Pančevu nije bila zabranjena za upotrebu, lokalna vlast je – uz veliku prašinu i sumnju – u aprilu i junu prošle godine zabranila vodu za upotrebu i to zbog povećanog nivoa hlora. Ispostavilo se da je voda hlorisana upravo zbog pojave bakterije iz roda Pseudomonas, a nakon zabrane upotrebe vode, alarmiran je i Gradski štab za vanredne situacije, a direktorka Vodovoda podnela je ostavku.

Kako se vidi u odgovoru Privrednog suda u Pančevu za VOICE, protiv Vodovoda i bivše direktorke tog javnog preduzeća Milice Radovanović vode se postupci i to zbog sumnji na privredni prestup iz Zakona o vodama. Osnovno javno tužilaštvo se u ovim slučajevima pozvalo na tačke tog zakona kojima se predviđaju kazne ako voda za piće ne ispunjava zdravstvene uslove. Predviđena kazna za taj privredni prestup je novčana, i iznosi od 100 hiljada do 200 hiljada dinara. Milica Radovanović nije želela za VOICE da komentariše optužbe.

Prošlogodišnje slučajeve zabrane vode za upotrebu u Pančevu pratile su međusobne optužbe vlasti i opozicije. I dok su jedni tvrdili da nije bilo potrebe za panikom pa čak i za zabranom, drugi su sumnjali da su institucije zakazale i da su građani pili zagađenu vodu, koja je, po njihovim tvrdnjama, trebalo još ranije da bude zabranjena za upotrebu. Tadašnji gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov ubrzo posle toga je podneo ostavku. Ostavku je dao na istoj sednici na kojoj su odbornici razrešili lokalnog većnika zaduženog za komunalna pitanja, a kao razlog za njegovu smenu naveden je problem sa vodom za piće.

Kako je posle prvog incidenta sa vodom za VOICE rečeno u pančevačkom Zavodu za javno zdravlje, ta institucija je u aprilu 2015. godine uzimala uzorke u rezervoarima na postrojenju za preradu vode i utvrdila prisustvo opasne bakterije Pseudomonas aeruginosa, o čemu su obavešteni i predstavnici lokalnog Vodovoda i Sanitarne inspekcije.

„Nakon obaveštenja predstavnici Vodovoda su preduzimali određene mere i postupke koji su doveli do eliminacije bakterije Pseudomonas aeruginosa u rezervoarima, ali i povremenog odstupanja od prosečnih vrednosti pojedinih hemijskih parametara (rezidualni hlor, boja, mutnoća, amonijak, gvožđe, utrošak kalijum – permanganata) u distributivnoj mreži“, navodi se u tadašnjem odgovoru Zavoda za VOICE.

U njemu se objašnjava da je Zavod predložio meru pranja rezervoara i redovno hlorisanje zbog rizika da bakterije Pseudomonas aeruginosa dospe u distributivnu mrežu i krajnjih korisnika. Zbog pojačanog hlorisanja i povremenih problema sa sistemom za hlorisanje tokom marta 2015. godine detektovane su povećane koncentracije hlora i u distributivnoj mreži. Bakterije iz roda Pseudomonas u ponovljenim uzorcima više nije bilo.

Zavod: Sanitarna inspekcija odlučuje o eventualnoj zabrani

U Zavodu za javno zdravlje Pančeva (ZZJ) na pitanje o tome šta je ta institucija preduzela kada su u vodi iz mreže pronađene bakterije koje, prema odredbama Pravilnika, nisu dozvoljene, navode da se u takvim slučajevima predlažu mere za otklanjanje neispravnosti.

„Za mikrobiološku neispravnost predlog mera se odnosi na adekvatnu dezinfekciju vode tako da koncentracije rezidualnog hlora bude do 0.5mg/L i obavezna ponovna kontrola vode“, navodi se u odgovoru ZZJ za VOICE.

Dodaje se i da ta institucija izveštaje dostavlja naručiocu ispitivanja, kao i Sanitarnoj inspekciji, koji odlučuju da li će se zabraniti korišćenje vode za piće.

U ZZJ ističu i da je, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WNO), prihvatljiv procenat fizičko-hemijske neispravnosti do 20 odsto i da su do avgusta utvrdili 1,25 odsto uzoraka sa povećanom koncentracijom hlora.

Pancevo TamisVoda je u Pančevu bila zabranjena za upotrebu i u junu prošle godine zbog sumnje da je povećana koncentracije trihalometana u vodi. Kako su za VOICE objasnili stručnjaci za vodu, zbog organskih materija u vodi koja se pojačano hloriše, grade se veoma opasna hlorna jedinjenja, posebno trihalometani, koji su dokazano kancerogeni. Njihov sadržaj u vodi za piće se veoma kontroliše i prati svuda u svetu.

Između dva incidenta, gradska Skupština donela je zaključak kojim se nalaže Gradskom veću da obrazuje stručno telo koje će biti sastavljeno od predstavnika relevantnih ustanova, odnosno institucija i kompetentnih lica radi ispitivanja uzroka pogoršanja kvaliteta vode za piće u gradu. Kako je za VOICE potvrđeno iz Gradske kuće, to telo nikada nije oformljeno.

„Ovom Sekretarijatu je dana 11.05.2015. godine Gradsko veće grada Pančeva uputilo dopis broj II-05-020-4/2015-48 sa navedenim zaključkom, a da u dopisu nisu date smernice Sekretarijatu za postupanje po zaključku Skupštine grada Pančeva, nisu navedena imena lica koja bi bili članovi stručnog tela i šta bi bio zadatak tog stručnog tela“, navodi se u odgovoru Sekretarijata za komunalne poslove Pančeva. U njemu se dodaje i da Sekretarijat nema stručna lica koja bi se bavila ispitivanjem uzroka pogoršanja kvaliteta vode za piće, niti može da zna ko su kompetentna lica koja se bave ispitivanjem takvih činjenica.

Rezultati analize ne ohrabruju

U Izveštaju o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće javnih vodovoda i vodnih objekata u Srbiji za 2015. godinu koji je objavio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ iz Beograda konstatuje se da u Severnobačkoj oblasti od 2.275 ispitivanih uzoraka vode za piće čak 48,4 odsto ne odgovara odredbama Pravilnika po pitanju fizičko-hemijske ispravnosti. U Zapadnobačkoj oblasti od 3.109 uzoraka po tom kriterijumu nije ispravno preko 37 odsto. U Južnobačkoj oblasti od preko osam hiljada uzoraka prošle godine nije bilo ispravno 18 odsto, dok u Severnobanatskoj oblasti od preko dve i po hiljade uzoraka čak 89 odsto nije bilo ispravno po pitanju fizičko-hemijske ispravnosti. Ali to nije ubedljivo najveći godišnji procenat neispravnih uzoraka, koji je zabeležen u Srednjebanatskoj oblasti i to u čak 96,6 odsto na preko tri i po hiljade uzoraka, koliko je ispitano, što je i rekord u broju neispravnih uzoraka u Srbiji. U Južnobačkoj oblasti od oko četiri hiljade uzoraka, nije bilo ispravno preko 51 odsto, a u Sremskoj oblasti od skoro tri hiljade uzoraka vode iz vodovoda prošle godine nije bilo ispravno skoro 42 odsto.

Kada je reč o mikrobiološkoj ispravnosti vode, izveštaj Instituta „Batut“ je pokazao da voda po tom kriterijumu u Severnobačkoj oblasti nije bila ispravna u deset odsto uzoraka, u Zapadnobačkoj oblasti u devet i po odsto uzoraka, Južnobačkoj oblasti 5,5 odsto, Severnobanatskoj oblasti u 16,7 odsto, Srednjebanatskoj oblasti u 12 odsto uzoraka, Južnobanatskoj oblasti u 13,4 odsto, a u Sremskoj oblasti u 13,3 odsto uzoraka.

U izveštaju Instituta “Batut“ se vidi i da je od ukupnog broja kontrolisanih javnih vodovoda u Vojvodini onih sa fizičko-hemijskom neispravnošću bilo 16,6 odsto, sa mikrobiološkom neispravnošću 11,9 odsto, a da je ubedljivo najviše onih koji imaju obe neispravnosti – 50 odsto. Ispravnih je bilo tek 21,4 odsto. VOICE će o tome opširnije pisati u narednim istraživanjima.

Bakterije iz roda Pseudomonas okidač za infekcije

Prema istraživanju koje je objavljeno na portalu Agencije za zaštitu životne sredine, a koje je uradio specijalista sanitarne tehnike dr Nebojša Veljković, bakterija Pseudomonas aeruginosa, kao oprtunistička bakterija, najveću opasnost predstavlja za osobe koje imaju oštećene lokalne ili opšte mehanizme odbrane: stari, veoma mladi, osobe koje su bile podvrgnute hirurškim intervencijama, osobe sa ozbiljnim oštećenjem imuniteta organizma… „Ukoliko ovakve osobe koriste vodu za piće ili kupanje koja je bakteriološki neispravna, odnosno sadrži veliki broj oportunističkih patogena, kod njih se mogu javiti infekcije kože, sluzokože oka, uha, grla i nosa“, navodi se u istraživanju.

Maja Živanović (VOICE) 

voice_logo