Skip to main content

Novi drastičan pad gledanosti Prvog programa RTV

09. nov 2016. Analitički članci
4 min čitanja

Udeo gledanosti Prvog programa Radio-televizije Vojvodina u oktobru 2016. godine najmanji je u poslednjih pet godina, pokazala je najnovija analiza agencije AGB Nielsen, u koju je VOICE imao uvid.

Analiza je pokazala da je ukupan auditorijum Prvog programa RTV (RCH) u oktobru 2016. najmanji u posmatranih pet godina. Dužina praćenja programa je 2016. godine jedino veća nego 2012. godine.

Rejting je u oktobru 2016. godine smanjen u odnosu na isti period prethodne četiri godine. U oktobru 2016. godine bilo je 66 emisija čiji je rejting prelazio 30.000 gledalaca, a u oktobru godinu dana ranije takvih emisija je bilo 94. U septembru 2016. svega 21 emisija je imala gledanost-rejting preko 30.000 gledalaca.

U odnosu na septembar ove godine gledanost RTV je porasla, što je i razumljivo prilikom prelaska na jesenju programsku shemu. Gledanost je najviše povećana u jutarnjim i prepodnevnim satima, dok je manja za vreme “Dnevnika 1” u 17 sati i “Vojvođanskog dnevnika” u 22 sata. Analiza je, dakle, pokazala da se i u auditorijumu očitovalo da je dnevnicima RTV-a od maja meseca, kada je smenjeno kompletno uredništvo centralnih informativnih emisija, drastično opao kvalitet.

Uporedna analiza Novosadske novinarske škole, koja je sprovedena pre uredničkih smena na RTV/u i posle njih, pokazala je da su dominatni događaji koje organizuje vlast. Najveće promene zabeležene su u Dnevniku i Vojvođanskom dnevniku, u kojima je povećana zastupljenost pseudodogađaja i osnovnih informativnih žanrova – vesti, izveštaja i saopštenja – a smanjen je prostor za analitičko i istraživačko novinarstvo.

Podatak koji bi trebalo da zabrine svakoga u pokrajinskom javnom servisu je porast gledanosti televizija sa nacionalnom pokrivenošću na teritoriji Vojvodine u oktobru mesecu. Naime, ukupan procenat Vojvođana (RCH) koji su u toku oktobra pratili televizijski program bio je veći nego u prethodne četiri godina, a u odnosu na oktobar 2015. godine porastao je za 3,54 procentna poena.

U odnosu na oktobar 2015. godine, porastao je ukupan broj gledalaca Prvog i Drugog programa RTS/a, kablovske televizije N1 i RTV2, a smanjen kod ostalih programa sa nacionalnom frekvencijom i RTV 1.

RTV medijski sponzor Cecinog koncerta

Pored specijalne emisije Tabloid, koja je u potpunosti bila posvećena životu i radu Svetlane Cece Ražnatović, o čemu je u medijima već bilo reči, RTV je otišao korak dalje pa svakodnevno u udarnim terminima reklamira njen koncert u Novom Sadu. Nepoznanica je jedino da li medijsko sponzorstvo znači i da će pomenuti događaj biti direktno prenošen na pokrajinskom javnom servisu.

Analiza agencije AGB Nielsen pokazala je i da je najviše porastao udeo gledalaca starijih od 60 godina, kao i gledalaca bez ili sa osnovnim obrazovanjem. Manji je udeo gledalaca starih od 4 do 24 godine, od 35 do 44 i od 50 do 59 godina. Najviše je porastao udeo generacije stare od 60 do 64 godine.

StatistikaZa razliku od Prvog programa, u oktobru 2016. godine ukupan broj gledalaca Drugog programa RTV povećan je u odnosu na prethodnu godinu. Dužina praćenja programa manja je nego u oktobru 2015. godine za dva minuta, dok je rejting u oktobru 2016. godine jednak rejtingu prethodne godine.

Svi ovi podaci govore da je Prvi program RTV-a, od uredničkih promena koje su usledile nakon izbora 2016. godine, iz meseca u mesec sve manje gledan u odnosu na prethodnih nekoliko godina kada je rekordan broj gledalaca pratio pokrajinski javni servis.

Najgledanije emisije u oktobru bile su zabavnog i magazinskog karaktera, poput Državnog posla i Petkazanja. Najgledanije emisije informativnog karaktera bile su Novosadske razglednice i Vojvodinom (nastale deobom emisije Razglednice) koje prosečno gleda oko četiri odsto ukupnog auditorijuma u Vojvodini. Za razliku od ove dve, Dnevnik 1 i Vojvođanski dnevnik imali su 3,8 odnosno 2,7 odsto udela u ukupnom vojvođanskom auditorijumu. Jutarnjeg programa nema među 20 najgledanijih emisija u oktobru.

Emisija Ino strana na nivou statističke greške

Emisija Ino strana koja je zauzela mesto u programskoj shemi ukinute muzičke emisije Gruvanje, imala je i 8. oktobra izuzetno malu gledanost. Udeo ove emisije u ukupnom auditorijumu u Vojvodini iznosio je 0,4 odsto i gledalo ju je oko 3.000 gledalaca. Emisije koje su u programskoj shemi te večeri emitovane pre i nakon Ino strane imale su više gledalaca, a termin u kom je emitovana emisija u to vreme je inače gledaniji i do pet puta.

Emisiju Ino strana vodi i uređuje funkcioner Srpske napredne stranke Nemanja Starović, aktuelni direktor Regionalne razvojne agencije Bačka. Pre RTV-a emisiju sličnog sadržaja vodio je na Novosadskoj televiziji. Posvećena aktuelnim temama u svetu, Starović emisiju svodi na polusatni razgovor sa gostom sličnih političkih gledišta. Emisija Gruvanje čije mesto je zauzela Ino strana bila je proglašavana za najbolju televizijsku muzičku emisiju u Srbiji.

Iz svega navedenog deluje apsurdno što je vršiteljka dužnosti glavnog i odgovornog urednika Prvog programa RTV Nada Kalkan na poslednjem uredničkom kolegijumu izjavila kako gledanost tog programa nikada nije bila bolja. Ne navodeći detalje iz poslednje analize agencije AGB Nielsen, Kalkanova je svoje najbliže saradnike ubeđivala da je gledanost Prvog programa u oktobru 2016. bila rekordna u odnosu na nekoliko ranijih godina.

A za razliku od prethodnih godina, kada su programi RTV-a zbog političkih odluka bili isključeni sa predajnika na Avali, poboljšanju gledanosti Prvog programa ovoga puta nije pomogla ni Avala, sa čijeg je predajnika pokrajinski javni servis odlukom nadležnih ponovo vidljiv.

(VOICE) 

voice_logo