Skip to main content

Novinari VOICE-a pušteni na sednicu Skupštine opštine Bač, po prvi put na sednici i obezbeđenje (VIDEO)

14. nov 2022. Aktuelno
3 min čitanja

"Predsedniče, zbog čega dižete tenzije?"

Novinarska ekipa novosadskog istraživačkog portala VOICE danas je puštena da uđe na sednicu Skupštine opštine Bač, iako joj je predsednik lokalne skupštine Dragan Amidžić pre toga ukinuo prethodno već odobrenu akreditaciju za praćenje sednice.

Sednica Skupštine opštine premeštena je u veliku salu jer je trebalo da bude održana u maloj sali, a Amidžić je ranije ukinuo akreditaciju VOICE-u uz obrazloženje da je mala sala nedovoljnog kapaciteta da primi i novinare.

Mala sala ima kapacitet od 36 odborničkih mesta, a Skupština opštine Bač ima ukupno 25 odbornika.

Odbornik opozicione odborničke grupe građana “Moj Bač” Zdravko Vulin upitao je Amidžića ko su ljudi u prslucima kojima na leđima piše “Obezbeđenje opštine Bač” i naveo da nikada ranije nije bilo nikakvog obezbeđenja na sednicama.

“Zbog čega pravite tenzije?”, pitao je Vulin i optužio Amidžića da je ukinuo javnost rada sednice jer danas nema direktnog televizijskog prenosa, uz “neubedljiv izgovor” da su u pitanju tehničke poteškoće.

“Nedopustivo je da se novinarima oduzimaju akreditacije, javnost rada skupštine opštine je zakonom zagarantovana”, rekao je Vulin.

Predsednik Skupštine opštine Bač Dragan Amidžić iz Srpske napredne stranke odbacio je te navode i optužio medije da su “senzacionalistički i tendenciozno” izveštavali javnost o slučaju oduzimanja već dodeljenih akreditacija novinarima VOICE-a.

“Nije ugrožena javnost, javnost je obaveštena”, tvrdio je Amidžić.

On je snimateljku VOICE-a upozorio da treba da sedne i rekao joj da “nema gore-dole”.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u petak je najoštrije protestovalo zbog povlačenje akreditacije izveštačima VOICE-a za praćenje sednice lokalnog parlamenta i dodalo da je reč o direktnom pokušaju cenzurisanja slobode javne reči.

“Reč o direktnom pokušaju cenzurisanja slobode javne reči, na koji nećemo pristati”, naveo je NDNV, koji je izdavač portala VOICE, u saopštenju za javnost.

Podsetili su da su sednice skupština lokalnih samouprava javne i njima ne samo da mogu da prisustvuju novinari, već i zainteresovani građani.

“To je abeceda demokratije. Očigledno je da lokalna vlast u Baču nije naviknuta na javnost rada, ali će morati da se navikne. Takođe, izgovor da sala nije dovoljno velika da primi novinare, čak i da je tačan, apsolutno je irelevantan, ali i manipulativan. Pravo javnosti na informisanje ne poznaje takva ograničenja, što bi trebalo biti poznato i predsedniku Skupštine opštine Bač Draganu Amidžiću, koji je potpisao obaveštenje”, navodi se u saopštenju.

NDNV je naveo da opravdano sumnja da je uskraćivanje akreditacije izveštačima VOICE-a povezano sa njihovom istraživačkom pričom o spaljivanju plastike u blizini Vajske, sela u opštini Bač.

“To spaljivanje proizvodi ogromno zagađenje vazduha i zemljišta, a u vezi je sa sticanjem velikog profita, jer se plastika spaljuje kako bi se ‘oslobodio’ bakar, koji se potom prodaje, na čemu se pojedinci bogate, i to po cenu zdravlja lokalnog stanovništva. Prema rečima stručnjaka sa kojima je VOICE razgovarao, spaljivanjem plastike oslobađaju se velike količine veoma otrovnih materija, zbog čega je u Vajskoj primećen rapidan porast broja obolelih od karcinoma”, piše u saopštenju.

Iako problem traje već godinama, predsednik opštine tvrdi: Ne zatvaramo oči pred spaljivanjem plastike

Predsednik Opštine Bač Steva Panić iz Srpske napredne stranke izjavio je danas da ta opština “ni u jednom trenutku nije zatvarala oči” pred problemom opasnog zagađenja životne sredine usled neovlaštenog spaljivanja plastike u selu Vajska u toj opštini.

On je to rekao iako problem sa spaljivanjem plastike traje već godinama .

“Ni u jednom trenutku nismo zatvarali oči pred problemom, komunalni inspektori izlaze na teren po prijavi, dojavi građana i problem se rešava, prošle nedelje su bile dve prijave. Odgovorno tvrdim da lokalna samouprava nikada nije dala prećutnu saglasnost za paljenje plastike u Vajskoj”, rekao je Panić na sednici Skupštine opštine Bač odgovarajući na odbornička pitanja.  

(VOICE)