Skip to main content

Novinarka Ana Lalić Hegediš na čelu NDNV-a

14. okt 2023. Aktuelno
2 min čitanja

Novinarka Ana Lalić Hegediš danas je imenovana za novu izvršnu direktorku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Nju je na to mesto imenovao Upravni odbor tog najstarijeg nezavisnog udruženja novinara na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Kako je objašnjeno, Ana Lalić Hegediš novinarka je i urednica sa dvadesetogodišnjim iskustvom u novinarstvu.

“Beskompromisna je u odbrani prava javnosti na potpuno i pravovremeno informisanje i neizmerno hrabra u suočavanju sa pritiscima i pretnjama kojima je zbog svog profesionalizma vrlo često izložena”, obrazložio je Upravni odbor.

Među nagradama koje je osvojila su Nagrada za slobodu govora Dojče velea, novinarska nagrada Fondacije „Katarina Preradović“ za profesionalni integritet, izuzetnost, nesebičnost i hrabrost, a proglašena je i za heroinu izveštavanja Reportera bez granica 2020. godine.

Nova predsednica NDNV-a bila je jedina evropska novinarka koja je uhapšena zbog svog izveštavanja tokom pandemije kovida, 2020. godine.

Ana Lalić Hegediš kazala je da je NDNV jedna od retkih institucija u društvu koja od svog osnivanja nikada nije pravila kompromise niti odstupala od uverenja na kojima je osnovana.

“Lična karta NDNV-a je konstantna borba za ljudska prava, slobodu govora i medijsku nezavisnost. Velika mi je čast što sam od kolega prepoznata kao neko ko je spreman da tu našu zajedničku borbu nastavi i to u danima kada su ove vrednosti u Srbiji najugroženije“, poručila je ona.

Pre nje, na čelu NDNV-a bili su Miodrag Isakov, Dimitrije Boarov, Petar Petrović, Dinko Gruhonjić, Nedim Sejdinović, Norbert Šinković i Slađana Gluščević. 

Upravni odbor NDNV-a

Za nove članove Upravnog odbora danas je na redovnoj skupštini NDNV-a izabrana novinarka i projektna menadžerka Jelena Tušup, koja je i direktorka razvoja portala Nova.rs, kao i novinar i montažer Predrag Novković, koji je i zamenik glavne urednice Omladinskog O radija Radio-televizije Vojvodine.

Oni su na tim mestima zamenili konsultanta za razvoj programa organizacija civilnog društva Miloša Antića i ekonomistu Dejana Serdara.

Pored njih, članice Upravnog odbora od ranije su i psihološkinje Natalija Marko i Jasmina Mihnjak, kao i projektna menadžerka Maša Mitrović.

Za predsednicu Upravnog odbora izabrana je Natalija Marko.

Skupština NDNV-a

Na sednici skupštine predstavljen je i izveštaj o radu NDNV-a u periodu 2022-2023.

NDNV je osnovan 17. januara 1990. godine u Novom Sadu, u jeku političkih čistki koje je sprovodio režim Slobodana Miloševića u Vojvodini, nakon rušenja autonomije Vojvodine.

Osnovano je kao strukovno udruženje za unapređenje novinarske profesije i zaštitu novinara od represivnog režima.

(Autonomija/Beta, foto: Jelena Ivanović)