Skip to main content

Novinarka VOICE-a Ranka Ivanoska dobitnica specijalne plakete za istraživačko novinarstvo

09. maj 2019. Aktuelno
2 min čitanja

Novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Ranka Ivanoska dobitnica je ovogodišnje specijalne plakete za istraživačko novinarstvo, koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uz podršku Ambasade SAD u Srbiji.

Žiri je Ranki Ivanoski specijalnu plaketu dodelio za serijal tekstova o malverzacijama sa privatnom spalionicom životinjskog otpada.

Ona je na svečanosti na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu kazala da rad novinara na lokalu liči na rad rudara.

“Veoma poštujem rudare, ali moram da kažem da rad novinara na lokalu podseća na rad rudara: duboko smo u oknu, usamljeni smo i oko nas je duboki mrak”, poručila je Ranka Ivanoska.

U ime žirija, dr Dinko Gruhonjić je rekao da se na konkurs ove godine javilo 38 novinara sa 69 priloga/tekstova i dodao da je opšti utisak žirija da je ubedljivo najžešća konkurencija za nagrade bila u oblasti onlajn novinarstva, a najmanja u oblasti štampanih medija.

“Opšti utisak žirija je i da i dodela ove nagrade govori u prilog tezi da je novinarstvo – uprkos svemu – preživelo, opstalo, i još jednom pobedilo cenzuru i sve jače i jače pritiske kojima smo kao profesija izloženi, jer smo od autoritarne vlasti – iz njima poznatih razloga – prepoznati kao gotovo jedina opozicija u društvu. Mi, naravno, nismo nikakva politička opozicija, već smo – kao što bi novinarstvo u svakom demokratskom društvu trebalo da bude – opozicija bahatosti, korumpiranosti, ludosti. Moj je utisak da su sve kolege koje su danas s nama više nego odlučne da će nastaviti da se drže tog najvažnijeg principa. I da smo – svi zajedno – svesni da nam slobodu govora nijedna vlast neće dati, već ćemo nastaviti da se borimo za nju”, kazao je Gruhonjić.

On je skrenuo pažnju javnosti na naročitu važnost lokalnih priča. “O VOICE-u ne mogu da pričam, jer sam glavni urednik tog portala, pa se koristim ovom prilikom da zahvalim na nagradi i da poručim: pratite VOICE, iduće godine dolazimo da pobedimo na ovom konkursu!”, poručio je Gruhonjić. 

Žiri je posebno spomenuo i nevladinu organizaciju Vojvođanska zelena inicijativa i njihov serijal „Zelena patrola na delu“, a posebno odličnu istraživačku emisiju “Srbija – Hipoteke na reke”, koja pokazuje da je u Srbiji – eto – moguće podići i hipoteku na reku!?

Žiri je odlučio da specijalnu plaketu dodeli i novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Dini Đorđević za priče „Od nigerijske šeme do tajne milionske EPS nabavke“ i „Šarićev saradnik u poslu sa malim hidroelektranama“.

Posebna Plaketa za hrabrost dodeljena je novinarima portala Žig Info Milanu Jovanoviću i Željku Matorčeviću za tekst „S tri flaše piva do kuće: Za par godina, predsednik Skupštine opštine Grocka kupio dva placa i napravio sebi kuću“.

Ovogodišnji laureati NUNS-ove nagrade su Tamara Tankosić, Radio televizija Srbije (RTS) u kategoriji elektronskih medija, Velimir Perović, Danas, u kategoriji štampanih medija i Jelena Veljković (BIRN) u kategoriji onlajn medija dobitnici su ovogodišnje NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo.

Nagrade su na Fakultetu dramski umetnosti u Beogradu dobitnicima uručili predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, američki ambasador u Beogradu Kajl Skat i dekan tog fakulteta Miloš Pavlović.

Nagrada za istraživačko novinarstvo ustanovljena je 2006. godine i od tada je podržava Ambasada SAD u Srbiji.

Ekipa VOICE