Skip to main content

Novinarki Sanji Kljajić uručena nagrada „Dušan Bogavac“ (audio)

26. okt 2016. Aktuelno
< 1 min čitanja

Novinarska nagrada za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac” uručena je danas u Beogradu novinarki Sanji Kljajić.

Jedan od članova žirija i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kazao je da je ovogodišnja dobitnica nagrade pokazala da u situacijama kada je na ispitu “moralna odgovornost i prema sebi i prema društvu”, treba postupati hrabro, ali i etički.

“Sanja je ohrabrenje, ali i opomena svima nama da smo negde pogrešili”, rekao je Obradović.

Članica žirija Danica Vučenić poručila je novinarima da budu istrajni, uporni i da se “bave novinarstvom, a ne propagandom”.

Žiri koji je jednoglasno odlučio o nagradi, naveo je da je Kljajić novinarskim radom na RTV-u i otkazom zbog cenzure u tom javnom servisu poslala snažnu poruku koleginicama i kolegama, “kao i vlastodršcima koji ne biraju sredstva, kako bi ugušili ili potisnuli profesionalno i slobodno novinarstvo u Srbiji”.

Dobitnica nagrade Sanja Kljajić rekla je da joj je izuzetna čast da bude na spisku nagrađenih, a da novinarska hrabrost “nije epitet, već preduslov za rad”.

Ona je navela da će se i dalje boriti za Radio-televiziju Vojvodine i njenu odgovornost prema istini i javnom interesu.

Sanji Kljajić nagradu je uručio prošlogodišnji dobitnik, karikaturista Dušan Petričić, koji joj je poželeo “još mnogo otkaza i otpuštanja”.

U užem izboru za nagradu “Dušan Bogavac” ove godine bili su novinarski tim Insajdera, redakcija Njuzneta i Centar za istraživačko novinarstvo.

(Beta)