Skip to main content

Opština Temerin (pre)platila odštetu povređenoj pacijentkinji

22. apr 2018. Aktuelno
5 min čitanja

Opština Temerin platila je troškove vansudskog poravnanja u postupku koji je protiv Doma zdravlja Temerin pokrenula Mirjana Z. zbog povrede koju je doživela tokom fizikalne terapije, ali u znatno većem iznosu od odštete koju je pacijentkinja dobila, saznaje VOICE.

Kako je za VOICE rekao izvor iz Doma zdravlja, do nesrećnog slučaja je navodno došlo nemarom fizioterapeutkinje Jelene Bradaš (supruge člana Opštinskog veća Dejana Bradaša), kada je polupokretna pacijentkinja Mirjana Z. ostavljena sama u sedećem položaju, pala na patos i slomila butnu kost.

Nakon što je Mirjana Z. tužila Dom zdravlja zbog pretrpljenih povreda, Skupština opština Temerin je rebalansom budžeta opredelila 800.000 dinara za plaćanje vansudskog poravnanja. Međutim, pacijentkinja je na ime odštete dobila svega 500.000 dinara, saznaje VOICE.

Spor je na ovaj način realizovan 13. novembra 2017. godine, a 27. decembra tužilja je povukla tužbu. Od ukupnog iznosa novca koji je Opština prebacila Domu zdravlja utrošeno je 524.000 dinara za odštetu i sudske troškove, dok preostali novac nije utrošen.

„Pacijentkinja je na ime odštete dobila 500.000 dinara, a 24.000 iznose sudski troškovi. Pacijentkinja je prilikom podnošenja tužbe bila oslobođena plaćanja takse. Dom zdravlja je svojim potpisom na tekst sporazuma faktički priznao da se nesrećni slučaj dogodio u njihovim prostorijama i na isključivo njihovu odgovornost“, izjavila je za VOICE advokatica Gordana Velikinac koja je zastupala pacijentkinju Mirjanu Z.

Uvidom u tekst sporazuma o vansudskom poravnanju može se videti da je pacijentkinja 18. avgusta 2016. pala u prostorijama „Kadskog kupatila“ Doma zdravlja Temerin i tom slomila levu butnu kost.

Dom zdravlja Temerin

Za pretrpljeni strah Mirjani Z. pripalo je 100.000 dinara, na ime pretpljenih bolova usled povrede dodeljeno joj je 200.000 dinara, a za duševne bolove zbog trajnog umanjenja životne aktivnosti još 200.000 dinara.

Prema rečima advokatice Mirjane Z. sva sredstva su joj uplaćena, što znači da je sudski postupak time okončan i njihova tužba povučena.

Povodom ovog slučaja VOICE je uputio niz pitanja Domu zdravlja Temerin, ali su odgovori izostali. Tek nakon žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja, iz Doma zdravlja su nakon mesec dana stigli odgovori na pitanja, kao i tekst sporazuma o vansudskom poravnanju.

U tom dopisu Dom zdravlja priznaje da je pacijentkinja Mirjana Z. povredu zadobila 18. avgusta 2016. u odeljenju fizikalne medicine i rehabilitacije i da je zbog toga tužila ovu zdravstvenu ustanovu Osnovnom sudu u Novom Sadu.

Dodaje se da je nakon toga sa pacijentkinjom sklopljen sporazum o vansudskom poravnanju i da je rešenjem Osnovnog suda od 31. januara 2018. godine obustavljen sudski postupak.

„Dobili smo 800.000 dinara od Opštine Temerin za isplate po sudskim presudama. Platili smo 500.000 pacijentkinji Mirjani Z. i 11.250 dinara za sudske takse. Osim slučaja Mirjane Z, nije bilo drugih plaćanja sa navedene pozicije“, piše u odgovoru iz Doma zdravlja.

Sredstva Domu zdravlja odobrena trećim rebalansom budžeta

Skupština opštine Temerin sporna sredstva opredelila je Domu zdravlja prilikom trećeg rebalansa budžeta na sednici koja je održana 13. oktobra 2017. U budžetu je formirana potpuno nova pozicija 107/1 (SL strana 19) koja se odnosi na zdravstvenu zaštitu pod nazivom „Novčane kazne i penali po rešenju suda“.

Na sednici je usledila rasprava tokom koje su odbornici opozicije zatražili objašnjenje zbog čega se u budžetu umanjuju sredstva za neke druge projekte, a Domu zdravlja bez posebnog obrazloženja dodeljuje novac za plaćanje sudskih troškova.

Robert Karan: Gde je završio ostatak novca?

Pošto direktan odgovor na samoj sednici nisu dobili, odbornik Robert Karan postavio je tada odborničko pitanje. Odgovor od Opštinske uprave dobio je tek 25. decembra, ispostaviće se kada je sudski postupak već bio obustavljen.

„Sa pozicije 107/1 (novčane kazne i penali po rešenju sudova) izvšena je uplata Domu zdravlja na osnovu vansudskog poravnanja od 13. novembra 2017. Parnični postupak vođen je pred Osnovnim sudom u Novom Sadu (P 4481/17), a tužbeni zahtev je povučen nakon izvršene uplate“, navodi se u kratkom odgovoru na odborničko pitanje.

Karan smatra „da je potpuno neverovatno da Opštinska uprava 25. decembra eksplicitno navodi da je 800.000 dinara iskorišteno za plaćanje vansudskog poravnanja 13. novembra, a da u sporazumu između Doma zdravlja i pacijentkinje stoji da joj je isplaćeno 500.000“.

„Očekujem od Doma zdravlja da vrati preostali novac u budžet Opštine, a od nadležnih organa da se pozabave ovom očiglednom zloupotrebom novca poreskih obveznika“, rekao je Karan za VOICE.

Lekari tek nakon mesec dana utvrdili da je pacijenkinja slomila nogu

Lekari Doma zdravlja Temerin tek nakon mesec dana od povređivanja pacijentkinje Mirjane Z. ustanovili su da je pala i slomila butnu kost.

Izvor iz Doma zdravlja naveo je da se povredila u „Kadskom kupatilu“, kada je tokom terapije polupokretna pacijentkinja Mirjana Z. ostavljena sama u sedećem položaju.

„Iako je tom prilikom pala na patos, u Domu zdravlja niko joj nije konstatovao povrede, već je to ustanovljeno nakon mesec dana od nemilog događaja“, navodi pomenuti izvor za VOICE.

Mirjanu Z. je u Domu zdravlja 16. juna pregledao fizijatar i tada joj je propisna prva terapija vežbama. Mesec dana kasnije ponovo je posetila Dom zdravlja kada joj je doktorka produžila terapiju. Tokom produžene terapije, 18. avgusta, Mirjana Z. je krivicom lekarskog osoblja doživela povredu.

Opština Temerin

„Doktorka (ime poznato redakciji) koja je vodila brigu o Mirjani Z. na kućnom lečenju, 7. septembra konstatovala je da je pacijentkinja 18. avgusta pala na rehabilitaciji i da je od tada boli noga. Pregledala je, ali je nije uputila na dalju dijagnostiku“, kaže izvor VOICE-a.

Dodaje da je terapija vežbama nastavljena i da je nekoliko dana kasnije lekarka fizijatar Mirjani Z. propisala terapiju u kućnim uslovima. Tek 16. septembra lekarka na kućnom lečenju je ponovo pregledala Mirjanu Z. i uputila je na dalju dijagnostiku.

Šest dana kasnije radiolog opisuje na RGT snimku prelom kosti. Tada je pacijentkinja upućena u Klinički centar Vojvodine, gde je operisana i zadržana na lečenju na odeljenju ortopedije.

Fizioterapeutkinja „nagrađena“ stalnim zaposlenjem u Domu zdravlja

Više od godinu dana od povrede koju je doživela pacijentkinja Mirjana Z. tokom fizikalne terapije, fizioterapeutkinja Jelena Bradaš dobila je posao na neodređeno vreme u Domu zdravlja Temerin.

Supruga člana Opštinskog veća za kulturu, mlade i civilne organizacije primljena je u stalni radni odnos 11. oktobra 2017. nakon Konkursa za angažovanje višeg fizipoterapeuta u Domu zdravlja Temerin.

U rešenju koje je potpisao direktor Doma zdravlja Tomislav Ugarković navodi se da je Jelena Bradaš izabrana na neodređeno vreme za višeg fizioterapeuta u Službi za specijalnu konsultativnu delatnost, odsek fizikalne medicine i rehabilitacije.

S obzirom na to da i za zdravstvene ustanove u Srbiji važi zabrana zapošljavanja, dozvolu za njeno trajno angažovanje u Domu zdravlja dalo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Ekipa VOICE