Skip to main content

Plaćaju srednjoškolcima da glasaju za Vučića

29. mar 2017. Istraživanja
3 min čitanja

Vucic 666 izbori foto AutonomijaSrednjoškolci se već nedeljama bore da “kupe” glasove svojih punoletnih vršnjaka kako bi oni glasali za Aleksandra Vučića na predsedničkim izborim a. Oni koji kupuju, za 15 glasova „zarade“ između 1.500 i 2.000 dinara, a vršnjaci često daju podatke zato što žele da „učine“ svojim drugarima.

“Drugarica skuplja glasove, za 1.000 dinara. Sve zavisi kome kakvu priču proda, znam neke koji su joj dali broj lične karte, ali im ona nije obećala pare, oni su rekli da neće ni izaći, ali – eto – da bi ona dobila pare, dali su joj brojeve. Pre mesec dana su skupljali broj lične i broj telefona. A juče su jednu drugaricu zvali da potvrde da li će glasati za njih”, kaže M. V. iz jedne novosadske srednje škole.

Ideja je da se mreža kupaca glasova širi, pa ako je neki srednjoškolac komunikativan, ulazi u mrežu i deli zaradu napola, objasnila nam je R.L. Kada zovu one koji su prodali glas kako bi potvrdili da će glasati za Vučića, zovu sa skrivenog broja, kako ne bi ostao trag.

I na prethodnim izborima bilo je kupovine glasova, ali su stranke bile malo „kreativnije“ – tada su nudile i besplatna mesta u separeu u poznatoj novosadskoj diskoteci “Paradizo”, kako je VOICE i ranije pisao. Sada srednjoškolci komuniciraju direktno ili preko Fejsbuka, gde traže ime i prezime, adresu, broj telefona, JMBG ili broj lične karte.

“Kad su u razredu, svi su super, pa su u fazonu to mi je najbolji drug, daću podatke, šta to meni znači. Međutim, ima i onih koji neće. Svi razmišljaju da sa tim jednim glasom ne može ništa da se uradi, da ništa ne znači”, kaže R.L. za VOICE.

Moguće i zatvorske kazne 

Prema Krivičnom zakoniku i članu 156 koji se odnosi na davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, ko drugome nudi, daje, obeća nagradu, poklon ili kakvu drugu korist da na izborima ili referendumu glasa ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv određenog lica odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Tom kaznom biće kažnjen onaj ko zahteva ili primi poklon ili kakvu drugu korist da na izborima.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, koji se odnosi i na izbor za predsednika Republike, novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 dinara kazniće se za prekršaj lice koje na biračkom mestu koristi pejdžer, mobilni telefon i druga sredstva veza i komunikacija.

“Kada su prišli mojoj drugarici, ona nije ni znala zašto daje broj lične, bila je u fazonu nemam ja pojma zašto je to, znam samo da će mi platiti. Međutim, kada sam joj objasnio za šta je to, onda je odustala. U principu (srednjoškolci) ne znaju o čemu se radi, kada im kažeš da je to kupovina glasova, oni to ne shvataju. Danas sam drugarici objasnio da je to kažnjivo, tako da se malo trgla, uplašila se da je ne prijavim, pa je rekla da je ne mešam, da neće to više raditi”, objasnio je M.V. za VOICE.

Jasna Žugić (VOICE) 

voice_logo