Skip to main content

Poljoprivredni fakultet moraće da plati kaznu jer krije informacije od javnog značaja

07. dec 2016. Aktuelno
2 min čitanja

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, njegov Departman za stočarstvo, kažnjen je sa 20.000 dinara zato što je odbio da Vojvođanskom istraživačko-analitičkom centru (VOICE) dostavi podatke koji se tiču rada Glavne odgajivačke organizacije za Vojvodinu, odnosno izdavanja pedigrea za kvalitetna priplodna grla životinja na osnovu kojih se dobijaju subvencije iz državnog budžeta.

Poverenik za informacije od javnog značaja naložio je Poljoprivrednom fakultetu da plati kaznu nakon što je utvrđeno da ova institucija nije postupila po rešenju Poverenika i redakciji VOICE nije dostavila sve tražene informacije. Pokrenut je postupak administrativnog izvršenja, u kojem je određena kazna od 20.000 dinara, a ako podaci ni nakon toga ne budu dati našoj redakciji, sledi kazna od 180 hiljada dinara.

VOICE je od Departmana za stočarstvo, to jest Glavne odgajivačke organizacije smeštene na Poljoprivrednom fakultetu, još krajem maja ove godine zatražio kopije svih pedigrea životinja, odnosno izvoda iz matične knjige koje je Glavna odgajivačka organizacija odobrila u 2015. i 2016. godini, kao i sve zahteve koji prate izdate pedigree. Nakon pet meseci na adresu redakcije VOICE-a Poljoprivredni fakultet poslao je dopis u kojem se navodi da nam ne može biti odobren uvid u pedigree jer su “oni vlasništvo odgajivača kvalitetne priplodne stoke, a da Departman za stočarstvo ima samo Rešenje o obavljanju poslova vezanih za sprovođenje glavnih odgajivačkih programa”. Navedeno je i da se pedigrei izdaju na zahtev odgajivača kvalitetne priplodne stoke koji su ujedno i vlasnici pedigrea i podataka u njima. Rečeno je, pritom, da ovaj fakultet poseduje arhivirane pedigree životinja, odnosno izvode iz matične knjige, koje je Glavna odgajivačka organizacija, Departman za stočarstvo, odobrila u 2015. i u prvih pet meseci 2016. godine.

Prema informacijama i dokumentima kojima raspolaže VOICE, na Departmanu za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta, odnosno Glavne odgajivačke organizacije odobravani su falsifikovani pedigrei životinja sa vojvođanskih farmi na osnovu kojih su uzimane subvencije i za grla koja nisu kvalitetna priplodna i nemaju prava na podsticaje iz državne kase. U nekim od zahteva za izdavanje pedigrea i samih pedigrea u koje je naša redakcija imala uvid, jasno se vidi da se podaci o poreklu životinja ne slažu, da su za jedno grlo navedene različite oznake za oca ili majku, da je lažiran i indeks produktivnosti… Kako tvrdi izvor VOICE-a, falsifikovanjem porekla životinja, to jest prevođenjem nekvalitetnih priplodnih grla u kvalitetna, suprotno zakonu i pravilniku, pravo na državne subvencije ostvario je veliki broj odgajivača nekvalitetnih priplodnih životinja, čime je naneta velika šteta budžetu Srbije.

Takođe, iako je Poverenik za informacije od javnog značaja tako naložio, nisu nam dostavljeni ni ugovori o autorskom delu u okviru naučno-istraživačkog projekta „Glavni odgajivački program unapređenja stočarstva u AP Vojvodini“. Prema tvrdnjama izvora VOICE, mesečno se isplaćuju visoki honorari direktorki Departmana za stočarstvo i Glavne odgajivačke organizaciji prof. dr Snežani Trivunović i rukovodiocima pojedinih sekcija, te velikom broju zaposlenih na ovom departmanu, kao i saradnicima koji nemaju dodirnih tačaka sa Glavnom odgajivačkom organizacijom.

S. Gluščević (VOICE)