Skip to main content

Ponovo milioni za Ledenu šumu i Srpsku nedelju mode

01. dec 2018. Istraživanja
4 min čitanja

Autor

Mladen Savatović, novinar je VOICE-a i master komunikologije. Piše tekstove o nepravilnostima u radu lokalnih samouprava, zloupotrebe novca i moći, ekologiji i drugim društveno-političkim temama. Od 2014. do 2016. godine radio je kao glavni i odgovorni urednik Univerzitetskog odjeka, studentskog portala Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Pisao je za studentske portale iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i za lokalne novine „North Myrtle Beach Times“ i „Loris Times“ iz Južne Karoline, SAD. Učestvovao u projektu „Dan u tvojim cipelama“, koji se bavio podizanjem standarda u izveštavanju o osobama sa invaliditetom, koji je organizovala Novosadska novinarska škola.

Samo u poslednjem kvartalu 2018. za projekte Ledena šuma, istoimenog udruženja i Srpsku nedelju mode, koju priređuje Nacionalna komora za modu Srbije, iz gradske i pokrajinske kase izdvojeno je gotovo 12,5 miliona dinara. Kada se uzmu u obzir prethodna izdvajanja za te projekte, na račune udruženja koji ih organizuju do danas je „leglo“ više od 50 miliona dinara poreskih obveznika.

Prethodno istraživanje VOICE-a pokazalo je da je reč o projektima koji se poslednjih nekoliko godina pojavljuju na mnogim javnim konkursima istovremeno, i da – nakon što dobiju izdašna sredstva na njima – svoje sadržaje posetiocima ipak dodatno naplaćuju.

Koje nezadovoljene potrebe građana svojim manifestacijama zastupaju udruženje Ledena šuma i Nacionalna komora za modu Srbije, kao što bi po pravilu trebalo da čine, do danas nije poznato, kao što nisu poznati ni precizni kriterijumi po kojima im se iz godine u godinu dodeljuje sve više miliona.

Poznato je pak da je udruženje građana, čiji je zastupnik bio istaknuti član Srpske napredne stranke i v.d. direktora Nacionalog parka Fruška gora Radoslav Krunić, od septembra do oktobra ove godine dobilo 8,9 miliona dinara za projekat klizališta Ledena šuma.

Zimska bajka, kako su organizatori nazvali klizalište u Dunavskom parku, prvo je u oktobru dobila 1,9 miliona od Gradske uprave za kulturu Novi Sad, putem drugog Javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi.

Na istom konkursu nešto „skromnija“ sredstva, tačnije milion dinara, dobili su i realizatori Srpske nedelje mode, čiji račun je u momentu dodele novčane podrške bio u blokadi. Ta dva projekta bila su u samom vrhu, od 47 izabranih, za koje je bilo namenjeno ukupno 22 miliona dinara.

Udruženje Ledena šuma apliciralo je i dobilo sredstva i na konkursu raspisanom od strane Gradske uprave za privredu, na kom je za takozvani Snežni grad opredeljeno čak sedam miliona dinara, što ga čini drugim najskupljim projektom, odmah iza EXIT festivala.

Na Konkursu za podsticanje programa iz oblasti privrede od javnog interesa za Grad Novi Sad prijavilo se i udruženje građana Nacionalna komora za modu Srbije, ali je Gradska uprava za privredu odbila da ga finansira zbog dugovanja i prinudne naplate, navodi se u obrazloženju komisije.

Ipak, blokiran račun nije predstavljao problem Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je Serbia Fashion Week-u dodelio dvesta hiljada dinara.

Takođe za vreme finansijske blokade, „nacionalna komora“ dobija od Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam 2,3 miliona dinara, u sklopu konkursa za finansiranje projekata od značaja za turistički potencijal Vojvodine.

Gradonačelnik Miloš Vučević na prošlogodišnjem otvaranju kontroverzne Ledene šume

Od 2016. do novembra 2018. godine za Ledenu šumu izdvojeno je skoro 28 miliona, dok je za modni događaja „od nacionalnog značaja“, to jest Srpsku nedelju mode, izdvojeno oko 22,3 miliona dinara.

Gradska uprava ćutala duže od pola godine

Gotovo osam meseci otkako je VOICE podneo zahtev da mu se dostave ugovori koje je Gradska uprava za kulturu Novi Sad sklopila sa udruženjem Ledena šuma, kao i informacija o načinu vrednovanja projekata u oblasti Konkursa za savremeno stvaralaštvo u 2017. godini, kada je tom udruženju dodeljeno 3,8 miliona dinara, odgovor je konačno stigao.

Tome je prethodilo obraćanje Povereniku za informacije od javnog značaja, kome je VOICE uputio žalbu na ćutanje uprave krajem marta.

Kako se može videti iz pristigle dokumentacije, 2016. godine Gradska uprava za kulturu je dva puta finansirala Ledenu šumu, prvo sa 5,8 miliona dinara dinara državne pomoći, kroz Konkurs za projekte u kulturi, kao i projekte umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u toj oblasti.

Drugi put Uprava je dodatnih četiri miliona dinara izdvojila za projekat „Tačno vreme za kulturu“, koji je za cilj imao realizaciju koncerta klasične muzike u sklopu najpoznatijeg novosadskog klizališta na otvorenom.

Od dodeljenih 9,8 miliona dinara organizatori su izdvojili 6.180.000 dinara za opremu i više od 2,3 miliona za usluge marketinga i promocije. Značajan deo sredstava utrošen je i na honorare učesnika, kao i na privatno obezbeđenje.

Umesto Uredbe o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike i autonomne pokrajine, Gradska uprava za kulturu je prosledila Poslovniko radu komisije, iz kog se ne može razaznati na koji način je vrednovan projekat Ledena šuma.

Kako je VOICE ranije pisao i Srpska nedelja mode je veliki deo dobijenih sredstava izdvajala upravo za marketinške i PR usluge. Pored toga, idejni tvorac tog modnog događaja Svetlana Horvat angažovala je tokom organizacije firme članova njene porodice i prijatelja.

Biznis obezbeđen javnim novcem i institucionalnom podrškom

Posetioci Srpske nedelje mode plaćali su prisustvo modnim revijama u iznosu od 250 do 500 dinara, baš kao što će i klizači u Ledenoj šumi od decembra klizaljke plaćati dvesta dinara, a ulaznice pedeset dinara više.

Uz izdašnu finansijsku potporu Grada i Pokrajine, spomenuti projekti su imali veliki broj sponzora, ali i deklarativnu podršku gradskih, pokrajinskih i republičkih institucija.

Tako je, na primer, pre tri godine, tadašnji v.d. načelnice Gradske uprave za kulturu Vesna Srdanov „preporučivala“ javnim preduzećima da podrže projekat „Ledena šuma“, označivši ga kao „projekat od značaja za Grad Novi Sad“.

Podršku je pružilo i Ministarstvo kulture i informisanja, u kom tvrde da ne poseduju informaciju o tome na osnovu kojih merila je „Ledena šuma“ ocenjena kao projekat od opšteg interesa u kulturi, iako se taj epitet pojavljivao u obrazloženju tog organa.

Prošlogodišnje jesenje izdanje Srpske nedelje mode svečano je otvoreno u Skupštini Srbije, konferencijom koju je predvodila lično predsednica te institucije Maja Gojković.

I član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić lično je podržao Serbia Fashion Week govoreći na konferenciji koja je organizovana u Gradskoj kući u Novom Sadu povodom tog događaja.

Rožićevo zalaganje posebno je zanimljivo, ukoliko se uzme u obzir da je upravo on nadležan za kulturne institucije iz čijih budžeta se u najvećoj meri finansirao taj projekat, pa se može okarakterisati kao favorizovanje u odnosu na ostala udruženja koja su se nadmetala za javna sredstva.

Mladen Savatović (VOICE)