Skip to main content

Prekomponovanje socijalista

01. dec 2014. Lokalne samouprave 2013
2 min čitanja

Na krilima ekspanzije popularnosti i uticaja SNS, brojna prekomponovanja vlasti u vojvođanskim opštinama (osim jedinog primera u Baču u suprotnom pravcu) podrazumevala su „upodobljavanje“ sa vertikalom vlasti i njihovim stožerima na republičkom nivou, ali ne podjednako. Za razliku od izrazitog snaženja uloge i zastupljenosti SNS u lokalnim vlastima u Vojvodini, naime, prekomponovanja vlasti, sa druge strane, dovela su u poslednjih godinu i po dana do izvesnog slabljenja pozicije SPS u lokalnim upravama, a ponegde i do raslojavanja pripadnika koalicije SPS-Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS)-JS.

Tako je u Žablju, kao svojevrstan „odgovor“ na „upo­­dobljavanje“ novosadske vlasti, iz ranije lokalne vladajuće koalicije izbačen SPS i zamenjen drugim partnerom, dok je PUPS, sa svojim jednim odbornikom, odlučio da podrži novu većinu i ostane deo vlasti. U Bačkoj Palanci je, tragom razmimoilaženja SNS i SPS oko upravljanja zemljištem Poljoprivrednog dobra „Karađorđevo“ došlo do prekomponovanja vlasti, a predsednik opštine iz redova SPS smenjen je jer je kritikovao vojsku i pokušao da zemljište u Karađorđevu, koje vojska daje u podzakup, vrati opštini. SNS je optužio socijaliste i „njihovog“ čelnika opštine da javno pozivaju na suprotstavljanje zakonu i odlukama Vlade Srbije, tako što pozivaju građane da “uzurpiraju imovinu”, ali je nakon političke krize na kraju ipak došlo do dogovora SNS i SPS, s tim što su rotirane ključne pozicije u opštini, pa je smenjeni socijalista postao predsednik skupštine, a dotadašnji predsednik SO iz redova naprednjaka preuzeo je prvu funkciju opštine.

Iz vlasti u opoziciju SPS je stigao u Novoj Crnji, nakon što je proteklog maja smenjen predsednik opštine, socijalista, koji je na tom mestu nasledio kadra DS, ranije uhapšenog zbog sumnje da je proneverio opštinski novac. Opštinsko kormilo preuzela je SNS, sklopivši tesnu većinu sa predstavnicima URS. „Došlo je do gub­ljenja poverenja između SNS i SPS. Bilo je pitanje – mi ili oni, pa smo se opredelili za manju koaliciju, SNS-URS, da bismo pospešili rad lokalne samouprave i ozbiljnije prišli rešavanju nagomilanih problema“ – objasnila je nova čelnica opštine iz redova naprednjaka. Ona je pojasnila da lokalna administacija na čelu sa smenjenim socijalistom „nije dala očekivane rezultate“, dok je, sa druge strane, bivši čelnik opštine prokomentarisao: „Do promene vlasti je došlo jer je predsednik opštinskog odbora SNS smatrao da treba da preuzme ključnu ulogu u vođenju opštine“. Do „prekomponovanja socijalista“ iz vlasti u opoziciju došlo je i u Žitištu sredinom 2013. (već druga smena vlasti u toj opštini), gde su ih sa vlasti izgurali naprednjaci kao novi partneri demokrata, dok se koalicija SPS-JS-PUPS raspala i partneri socijalista prešli na stranu SNS, zbog čega je opštinski odbor JS raspušten. Unutarkoalicionog sukoba SPS-JS oko podele kolača vlasti bilo je i u Kuli, pa se nakon prekomponovanja JS opredelila za neodređen status „opozicije koja kritikuje, ali ne ruši vlast“. Veliku pažnju privuklo je i to kada je u Pančevu u prekomponovanju iz vlasti „izletela“ SPS, a „uletela“, na čuđenje mnogih, DS.

“Lokalne samouprave u Vojvodini na izmaku 2013. godine”, NDNV, januar, 2014.