Skip to main content

Prekrajanje urbanističkih planova u službi građana ili povećanja profita pojedinaca na tržištu nekretnina

27. maj 2019. Analitički članci
7 min čitanja

Autor

"Novinar od 2001. godine. Počeo je u novosadskoj TV produkciji "UrbaNS” koja je, u sklopu ANEM-a, funkcionisala i kao dopisništvo TV B92 iz Beograda. Nakon toga, radio je nekoliko godina u novosadskom "Građanskom listu", i pisao za portale "Autonomija.info", "Magazin Vojvodina" i međuregionalnu agenciju "AIM-ng". Od februara 2017. saradnik VOICE-a. Karikaturista portala "Autonomija.info" od maja 2016. godine. Dobitnik godišnje nagrade NDNV-a 2018. godine za analitičko novinarstvo."

Planska dokumenta u Novom Sadu sve više se donose po meri i željama investitora, ne uvažavajući opšti interes građana, a tome u prilog govori sve češće kršenje zakonske procedure ili njeno formalno sprovođenje, pri čemu se gađani maksimalno isključuju iz tog procesa, upozoravaju sagovornici VOICE-a.

Samo u protekloj nedelji zabeležena su dva slučaja u kojima je demonstrirana bezosećajnost nadležnih za potrebe građana i kreativno tumačenje zakona i pravilnika, poput protivzakonitog zakazivanja skraćenog javnog uvida ili trajanja uvida tokom uskršnjih i prvomajskih praznika, kada institucije ne rade zbog velikog broja prazničnih dana.

Iznenađenje za sve koji prate dešavanja u urbanizmu bilo je i zakazivanje sednice Komisije za planove svega dve nedelje nakon završetka javnog uvida u Nacrt plana detaljne regulacijebloka pravosudnih organa u Novom Sadu, dok je kod Limana između završetka javnog uvida i sednice Komisije prošlo više od šest meseci.

Sve brže i drastičnije izmene planova

Na dan kada je održana javna rasprava u vezi sa pomenutim planom izgradnje zgrade Specijalnog suda, građani Mesne zajednice Omladinska brigada ogorčeni zbog planiranog povećanja gabarita solitera na uglu Bulvera kralja Petra I i Rumenačke organizovali su skup stanara kako bi razmotrili dalji plan delanja. Naime, kako je objavljeno u listu Dnevnik, gradonačelnik Grada Novog Sada Miloš Vučević utvrdio je Nacrt odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije novog gradskog centra sa okruženjem u Novom Sadu (lokalitet na uglu Bulevara kralja Petra I i Rumenačke ulice), koji podrazumeva povećanje visine (sa prvobitnih P+10 na 2PO+P+12) uz značajno povećanje gabarita ionako velikog objekta na toj parceli.

Mesto budućeg solitera

Najavljeno je da će javni uvid trajati 15 dana (od 8. do 22. maja), te da će u tom roku biti izložen u prizemlju poslovne zgrade Javnog preduzeća „Urbanizam“ i MZ „Omladinski pokret“. Međutim, kako je za VOICE potvrdilo više stanara, oni o tome uopšte nisu bili obavešteni od strane mesne zajednice.

Slobodanka Veselinović, profesionalni upravnik jednog od ulaza zgrade u Bulevaru kralja Petra I 62, koja će biti najviše zaklonjena budućim oblakoderom, za VOICE precizira da su građani u poslednja tri dana javnog uvida podneli više primedbi koje su pronašli zakačene na plakatu na jednom od ulaza u zgradu. Ne zna ko ih je ostavio, ali je zahvalna ljudima koji su ih alarmirali i pokušali da pomognu.

– Mislim da su stručni ljudi sročili mane koje bi trebalo uputiti kao primedbe, tako da sam ja uglavnom iskoristila taj tekst. To su uradili stručni ljudi, arhitekte ili udruženja koja se bave time. Ono što je moj sledeći korak je da kontaktiram predsednika MZ „Omladinski pokret“, kome ću uputiti pisani zahtev i žalbu na to što nije sprovedena zakonska procedura o javnom uvidu koji traje 30 dana. Ovde je skraćen rok i pri tome nije bilo javnog obaveštenja o tome, što je zakonska obaveza mesne zajednice – rekla je Veselinović.

Slobodanka Veselinović

O svemu će se konsultovati sa kolegama upravnicima drugih stambenih zgrada u komšiluku, a planira da od JP „Urbanizam“ traži ponavljanje javnog uvida.

(Ne)poštovanje zakona

Direktor JP „Urbanizam“ Dušan Miladinović tvrdi, međutim, u izjavi za VOICE da je skraćen postupak javnog uvida sproveden u skladu sa zakonom.

– Po sadašnjem zakonu moguće je raditi i skraćeni postupak javnog uvida kad je postupak ciljane izmene ili kada su objekti od javnog značaja, što u ovom slučaju nije, ali je ciljana izmena. To je bio objekat planiran na P+10 i ovde je povećano za dve etaže i nešto je prošireno u gabaritu – rekao je Miladinović.

Precizirao je i da je JP „Urbanizam“ izmenom plana nametnuo obavezu da se obezbedi 100 posto potrebnog parkiranja na samoj parceli.

Dušan Miladinović

– To nije bio slučaj sa prethodnim planom i tolika zgrada ne bi možda zadovoljila ni 20 ili maksimalno 30 posto potrebe za parkingom, a znamo da je manjak parkinga u gradu. Ovim planom se obavezuje investitor da ispod cele svoje parcele napravi garažu koja će biti, koliko znam, u dva nivoa, a u prethodnom planu bi grad otkupljivao te njegove parcele. Pa niti bi bilo parkinga, a još bi grad trošio sredstva da kupi nečiju parcelu – kazao je Miladinović.

Sa druge strane, predsednik Društva arhitekata Novog Sada (DaNS) Slobodan Jović za VOICE upozorava da se ovim planom otišlo i korak dalje od uobičajenog nepoštovanja građana, jer je u dobroj meri prekršena i procedura za donošenje Planskih dokumenata.

– Možemo samo da naslutimo zbog čega se ovaj plan želi doneti na brzinu, pa je u tu svrhu i išao kroz proceduru “skraćenog postupka”. Važeći pravilnik o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja u članu 73. propisuje mogućnost skraćenog postupka za “manje izmene i dopune plana“, ali su navedene izmene u potpunosti suprotne od onih koje zakon predviđa. Pošto se ovde radi o predlogu plana kojim se gabarit predloženog objekta skoro dvostruko uvećava, ovo je očigledno kršenje pravilnika i zakona. Pored ovoga prekršeno je još nekoliko članova Pravilnika i to će naš Urbanistički tim, uz primedbe koje smo podneli, izneti na javnoj sednici – istakao je Jović.

Slobodan Jović

Zamerio je i to što je preskočen urbanističko-arhitektonski konkurs.

– Za nas u Društvu arhitekata Novog Sada, izbacivanje obaveze urbanističko-arhitektonskog konkursa za ovu lokaciju govori da namera donosioca plana nije povećanje arhitektonskog i urbanističkog kvaliteta Grada, već povećanje profita pojedinaca na tržištu nekretnina i zbog toga pozivamo na odbacivanje predloženog plana – upozorio je Jović.

Ugrožen kvalitet života

Primedbe na nacrt pomenutog plana, u koje je VOICE imao uvid, odnose se na položaj objekta, njegov gabarit, kao i uvođenje novog kolskog pristupa zbog kojeg će zgrada u Bulevaru kralja Petra 62 praktično postati ostrvo okruženo saobraćajnicama.

Podnete su i primedbe na postupanje MZ „Omladinski pokret“ zbog neizlaganja nacrta plana, što je u suprotnosti sa više propisa, od zakona, preko pravilnika, do zaključka gradonačelnika.

Sporan i transformator

Jedna od zamerki stanara tiče se planiranog položaja transformatorske stanice za potrebe izgradnje novog objekta, jer je predviđeno da se on odredi na nekom delu zajedničke blokovske površine koju trenutno koriste postojeći stanovnici bloka, bukvalno pod njihovim prozorima, a ne pod prozorima budućih korisnika planiranog objekta od 13 etaža.

– Zato je neophodno proširiti obuhvat izmene plana i naložiti da se urbanističkim projektom istraži lokalitet i obezbedi prostor za izgradnju transformatorske stanice na parceli za izgradnju ovog planiranog objekta – navedeno je u jednoj od primedbi.

Takođe, primedbama je ukazano na nepovoljan odnos planiranog predimenzionisanog objekta, susednih zgrada i slobodnih površina u okruženju pošto je, prema tvrdnji građana, planirani objekat na uglu Bulevara kralja Petra I i Rumenačke ulice lociran bez ikakvog obzira prema susedima postojećeg objekta na severu, ali i investitoru i stanarima drugog budućeg objekta na istoku, na uglu Bulevara kralja Petra I i Ulice Pariske komune.

– Dimenzije gabarita i kolski pristupi bili bi na štetu zajedničke blokovske površine i stanovnika susednih objekata na severu. Zato je bezobziran i bahat odnos objekta prema okolini – navedeno je u primedbi, uz zahtev da se još jednom preispita optimalno rešenje za kolski pristup do planiranih višeetažnih podzemnih garaža u objekat, kako ne bi bio rešen nauštrb komfora višedecenijskih stanovnika bloka.

Građani zahtevaju smanjenje gabarita visokog objekta ili makar da se zadrži gabarit iz važećeg urbanističkog plana koji bi znatno manje zaklanjao osunčanje zgrade na severu.

– Neprihvatljivo je mala udaljenost (10 m) prizemlja i sprata planiranog objekta od stambenog objekta na severu, pogotovo pošto se između objekata uvlači sada nepostojeći „direktan“ kolski pristup širine 3,5 m. Poslovni sadržaji u novom objektu uvodiće kolski saobraćaj do višeetažne podzemne garaže, i to duž cele četvrte strane stambenog objekta na severu. Direktan kolski pristup će biti na udaljenosti oko 5 m od stanova u prizemlju i ugrožavaće one na nižim etažama. Taj postojeći najbliži objekat će se “zarobiti” u obruč saobraćajnica – precizira se u primedbi.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је plan-urbanizam-novi-sad-Vazeci-i-predlozena-izmena-1024x380.jpg
Važeći plan i predlog izmena

Uske ulice novosadske

Kritike o blizini drugih objekta Miladinović odbacuje, precizirajući da će udaljenost između objekata biti 16 metara.

– Mi u gradu imamo čak i uže ulice. Kad pogledate, čak i na Limanu 2 imamo razmake između zgrada koji su zaista ispod svakog minimuma, po četiri ili pet metara na određenim delovima. To se dešava čak i na tom delu blizu, tu negde preko puta imamo starije zgrade, ali su vrlo vrlo blizu. Čak na Limanu 3, ugao Balzakove i Narodnog fronta, oni stariji soliteri, na jednom mestu čak ima možda četiri metra udaljenja između dva solitera – kaže Miladinović.

Pored proceduralnih grešaka, ocenjuje, sa druge strane, Jović, najveći problem ovog predloga plana upravo jeste bahati i bezobzirni odnos prema stanovnicima ovog područja.

– Promenom plana omogućio bi se objekat koji će u velikoj meri zakloniti postojeći objekat između Rumenačke i Pariske komune i njegovim stanarima onemogućiti adekvatno prirodno osvetljenje u stanovima, a vrednost njihove nekretnine znatno umanjiti. Novi objekat bi bio udaljen na manje od 13 metara od postojećeg što je neprikladno mala udaljenost. Možda ovakve situacije postoje u gradu, ali izuzetno je zabrinjavajuće da se ovakve problematične tačke planski stvaraju kroz loša urbanistička rešenja – naveo je on.

Šta sme po ubrzanoj proceduri

Važeći pravilnik o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja u članu 73. propisuje mogućnost skraćenog postupka za “manje izmene i dopune plana“. U prethodnom članu 72. Pravilnik definiše šta su “manje izmene” pa između ostalog definiše sledeće:
4) planski dokument menja i dopunjuje na način da se planskim rešenjima smanjuju kapaciteti u okviru planiranih namena površina;
5) na obuhvatu planskog dokumenta ne povećavaju ukupni planirani granični kapaciteti komunalne infrastrukture, ne povećavaju urbanistički parametri, odnosno da izmene i dopune neće imati uticaj na socijalnu infrastrukturu i planirane saobraćajne kapacitete.

I Veselinović ističe da joj se izmena plana uopšte ne čini kao dobra jer će, pored uništenja određenog dela zelenila, objekti na toj parceli biti „prenatrpani“.

– Mislim da prvo gradski oci treba da urede i srede ono što već postoji. Baveći se ovim poslom vodim računa o više zgrada, i onih pod zaštitom države, a za objekte koji su pod zaštitom države nema para, srušiće im se krovovi i fasade, tako da mislim da treba popravljati postojeće. Mi pretendujemo da budemo prestonica kulture, a u sred centra Novog Sada, na Trgu Mladenaca 6, imamo deponiju smeća u dvorištu – istakla je Veselinović.

Stanari podsećaju da su svojevremeno sprečili da se park kod Železničke stanice oduzme od građana zarad otvaranja Dino parka, te da se ni u ovoj situaciji neće predati bez borbe. Iako je okončana javna rasprava, na predaju ne misle ni stanari bloka između Stražilovske i Radničke koji, kako saznajemo, pripremaju iznenađenje za nadležne.

Dalibor Stupar (VOICE)