Skip to main content

Burno na sednici Skupštine grada: Ko odlučuje gde se i kako gradi u Novom Sadu

23. maj 2019. Analitički članci
4 min čitanja

Autor

"Novinar od 2001. godine. Počeo je u novosadskoj TV produkciji "UrbaNS” koja je, u sklopu ANEM-a, funkcionisala i kao dopisništvo TV B92 iz Beograda. Nakon toga, radio je nekoliko godina u novosadskom "Građanskom listu", i pisao za portale "Autonomija.info", "Magazin Vojvodina" i međuregionalnu agenciju "AIM-ng". Od februara 2017. saradnik VOICE-a. Karikaturista portala "Autonomija.info" od maja 2016. godine. Dobitnik godišnje nagrade NDNV-a 2018. godine za analitičko novinarstvo."

Plan izgradnje podzemne garaže u sklopu objekta Specijalnog suda i Specijalnog tužilaštva u Novom Sadu naišao je na kritike struke i otpor Novosađana koji se protive seči drveća i uništavanju dečjih igrališta i u tom delu grada. Iz gradskih struktura pravdaju se time da je izbor lokacije za gradnju odredio finansijer iz Evropske unije, dok je grad odabrano građevinsko zemljište ustupio republici.

Direktor Javnog preduzeća „Urbanizam“ Dušan Miladinović tvrdi da ovaj plan predviđa očuvanje najvećeg dela postojećeg zelenila, te da je projektom predviđeno da se iznad garaže nalazi trava i drveće u armirano-betonskim sanducima. Biće, kaže zamenjeno i drveće koje će biti uklonjeno zbog izgradnje garaže.

Pred početak javne sednice Komisije za planove Skupštine grada Novog sada, na kojoj su razmatrane primedbe građana na Nacrt odluke o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije bloka pravosudnih organa u Novom Sadu, na osnovu kojeg bi trebalo da se istočni deo zajedničke blokovske površine na sadašnjoj parceli 854/1 pripoji parceli 841/1 (na uglu Ulice Maksima Gorkog i Stražilovske ulice), za potrebe izgradnje podzemne garaže, Miladinović je novinarima rekao da je predlog građana da se objekat suda gradi nedaleko odatle, u Radničkoj 2, neprihvatljiv za finansijere iz Evropske unije.

Miladinović je dodao da se evropski fond iz kojeg se finansira izgradnja zgrade za pravosudne organe nije složio ni sa tom lokacijom niti sa konkursnom rešenjem, jer ne zadovoljava kriterijume obezbeđenja i svih potrebnih komunikacija za vrstu objekta, kakav je potreban Specijalnom sudu i tužilaštvu.

– Zbog specijalnog suda i specijalnog tužilaštva imaju neke određene posebne projektne zadatke naložene iz EU. To su vrlo specifični uslovi dolaska, odlaska i dovođenja optuženih, tokovi kretanja unutra zbog bezbednosti i tako dalje. JP „Urbanizam“ je dobio idejno rešenje koje smo korigovali, u početku je tu bila predviđena i nadzemna garaža. U dogovoru sa ministarstvom i projektantima koji to rade, uspeli smo da uradimo ovo što smo uradili, da bude ukopana garaža, ne samo sa travom, nego i krošnjastim drvećem – rekao je Miladinović novinarima.

Na sednici je, odgovarajući građanima, precizirao da je parcela u vlasništvu Republike, a da joj je i predata s namerom da se tu izgradi objekat za pravosuđe.

– Oni su odabrali ovu lokaciju koja je bila gradska parcela i grad je prebacio imovinu na Republiku Srbiju, korisnik Ministarstvo pravde. Blokovska površina o kojoj pričate je bila u vlasništvu vojske, Ministarstva odbrane, pa je i ona prebačena u Ministarstvo pravde – pojasnio je Miladinović.

Podsetimo, juče su stanari svih deset stambenih zajednica koje okružuju navedeni unutarblokovski prostor: iz Radničke 13, 15, 17 i 19, te Maksima Gorkog 8, 8a, 8b, 8c, 10 i 12, organizovali protest kako bi i javno ukazali da se ne slažu sa predviđenim planom, zbog kojeg će ostati bez petnaestak velikih stabala, koja čine parkić u kom se nalazi i dečje igralište.

Na početku veoma posećene javne sednice, obrađivač plana je precizirao da će zelenilo biti maksimalno očuvano, da plan predviđa da se na stubovima podzemne garaže, koji bi bili ojačani, u kruni šest stubova naprave armirano-betonske kutije koje bi bile zadovoljavajuće veličine da prime korenov sistem novih stabala. Prostor krova postojeće poluukopane garaže bio bi rekonstruisan u savremeni teren za basket, te prostor za igru dece, a planirana je i sadnja novih sadnica.

Miladinović je najavio da se neće saditi sadnice već odraslo drveće s krošnjama prečnika pet metara, koje bi tako nadomestilo drveće koje će biti posečeno.

Predsednik Društva arhitekata Novog Sada Slobodan Jović je ocenio da promena namene objekta iz Apelacionog suda u Specijalno tužilaštvo podrazumeva drugačiji program u okviru objekta i drugačije uslove koje bi takav objekat morao da ispuni i zamolio predstavnike Komisije za planove da naprave izuzetak i spreče arčenje sredstava, bilo domaćih bilo iz EU, jer je reč o nekreativnom rešenju.

 Odustalo se od te lokacije u Radničkoj 2, iako ne znamo zašto kada imamo jedan sud ne može da funkcioniše drugi sud pored njega. Da li se ovde moglo iznaći drugačije rešenje za garaže? Da li se razmatralo, možda, da se na mestu postojeće garaže uradi još jedna podzemna etaža? Verovatno je to bilo moguće uraditi za ista ili možda manja sredstva od predloženog i verovatno bi na kraju svi bili zadovoljniji – rekao je Jović uz opasku da je donošenje odraslog drveća ogromna investicija.

Miladinović je istakao da kvadrat podzemne garaže u prvoj podzemnoj etaži košta između 650 i 700 evra, dok kvadrat u drugoj podzemnoj etaži košta između 800 i 900 evra, te da je to skuplje od bilo kog krovnog vrta. Takođe, istakao je da je drveće koje je planirano iznad ukopane garaže sastavni deo građevinske dozvole, zbog čega ne može da se desi da ono ne bude posađeno.

Na opasku direktora JP „Urbanizam“ da Pokrajinski zavod za zaštitu prirode nije nadležan za ovo unutarblokovsko rastinje, već samo za zaštićena područja, zbog čega ih nisu ni konsultovali prilikom izrade ovog plana, Vesna Kicošev iz tog zavoda je pojasnila da oni jesu nadležni i za sva područja ekološke mreže. Ona je precizirala da u ovom parkiću živi dve strogo zaštićene vrste i pozvala je direktora „Urbanizma“, kao i članove Komisije za planove da organizuju sastanak na kome bi pokušali da pronađu kompromisno rešenje.

Nakon javne sednice preostaje da Komisija za planove razmotri primedbe građana i njihove argumente, donese odluku, kako bi zatim plan otišao na usvajanje u novosadsku Skupštinu.

Dalibor Stupar (VOICE)