Skip to main content

VOICE: Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević dobio na pokrajinskom konkursu novce za farmu

25. maj 2019. Istraživanja
3 min čitanja

Autor

Slađana Gluščević. novinarstvom se bavi od 1998. godine. Kao honorarni saradnik radila u dopisništvu lista “Danas” u Novom Sadu i novosadskoj TV produkciji “UrbaNS”, a potom kao novinarka dnevnog lista “Dnevnik”, koji joj je godinama bio matična kuća. Profesionalni dugogodišnji novinarski angažman u štampanim i internet medijima koji je posvetila mahom informisanju o dešavanjima u agraru upotpunila osnivanjem organizacije čiji su članovi eksperti za medije, poljoprivredu i EU fondove – Info centar za ruralni razvoj Agrosmart. Pokrenula, 2015. godine, specijalizovan portal za poljoprivredu Agrosmart. Dobitnica nekoliko novinarskih nagrada.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević dobio je, kao vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, od Vlade Vojvodine novac za opremanje stočarske farme. Bespovratno su mu, na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, dodeljena bezmalo dva miliona dinara za nabavku mešaonice i opreme za ishranu ovaca i koza.  

Ugovore o sufinansiranju investicija na stočarskim farmama poljoprivrednicima koji su prošli na konkursu dodelio je 16. maja na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović. U petak, 24. maja, na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, objavljeni su rezultati tog konkursa. Ugovori su potpisani sa 69 podnosilaca prijava, a ukupno ih je stiglo 210.

Prema saznanjima VOICE-a, Kružević je registrovao poljoprivredno gazdinstvo u septembru 2016. godine. Njegova farma nalazi se u Buđanovcima.

Prijavu za konkurs za opremanje stočarskih farmi u Vojvodini zamenik gradonačelnika Novog Sada podneo je u roku, u skladu sa uslovima konkursa, na osnovu dostavljenih predračuna, te je ispunio uslove za dobijanje povraćaja za investiciju.

Ukupni prihvatljivi troškovi te investicije bez PDV-a bili su 3.196.672 dinara, a Pokrajina je taj iznos subvencionisala sa 60 odsto, pa je Kružević za opremanje farme (mešaonu stočne hrane i opremu za ishranu) bespovratno dobio 1.918.003 dinara.

Najveći iznos bespovratnih sredstava koji su farmeri mogli da dobiju na ovom konkursu bio je 2.200.000 dinara, a uslovi za učešće, između ostalog, bili su da podnosilac prijave mora biti vlasnik životinje, da mora imati registrovan objekat za smeštaj životinja u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom…

Ocenjivanje prijavljenih projekata bilo je po sistemu bodovanja, a bodove su dobijali podnosioci mlađi od 40 godina, žene, oni koji imaju organsku proizvodnju, članovi zemljoradničke zadruge… Pomenimo, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu odnedavno na konkursima daje bodove i za članove dobrovoljnih vatrogasnih društava pa oni koji imaju dokaz o članstvu, takođe bolje prolaze u rangiranju je im to donosi deset bodova.

Najviše bodova na konkursu za opremanje farmi – do 40, moglo je da se dobije na osnovu ocene održivosti investicije. Kružević je, ocenila je komisija, stekao 120 bodova.

Ovo nije prvi put da na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu novac dobijaju političari i javni funkcioneri. Kako je VOICE pisao, na jednom od prethodnih konkursa za dodelu sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije bespovratno novac je dobio narodni poslanik u Skupštini Srbije Marijan Rističević. Rističević je 2017. prošao na dva konkursa ovog sektretarijata.

Srđan Kružević takođe je bio narodni poslanik – kako se navodi u njegovoj biografiji na zvaničnoj internetskoj prezentaciji Grada Novog Sada – u republičkom parlamentu bio je od 2014. do 2016, a 2016. je bio i pokrajinski poslanik. U to vreme predsedavao je vojvođanskim odborom Jedinstvene Srbije, ali je 2016. napustio stranku Dragana Markovića Palme i prešao u SNS.

U biografiji na sajtu Grada Novog Sada navodi se i da je radio u JP Srbijagas Novi Sad kao savetnik generalnog direktora za investicije, te da je u Privrednom društvu za distribuciju električne energije Elektrovojvodina d.o.o. bio generalni direktor od 2012 do 2014. godine.  U privrednom društvu Panonske termoelektrane – toplane Novi Sad bio je član Skupštine od 2011. do 2013. godine, a u Fondu za razvoj AP Vojvodine od 2009. do 2012. godine predsednik Nadzornog odbora.

VOICE je u nekoliko navrata pisao i o poslovima u vezi sa izgradnjom postrojenja za spaljivanje životinjskog otpada, u kojima se pominje i Kružević.

S. Gluščević (VOICE, foto: novisad.rs)