Skip to main content

Rističević dobio sredstva na još jednom konkursu Pokrajinske vlade

27. jan 2018. Ekonomija
2 min čitanja

Poslanik vladajuće koalicije u Skupštini Srbije Marijan Rističević dobio je dva puta tokom 2017. godine podsticaje za poljoprivrednike od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, pokazalo je istraživanje VOICE-a.

Rističević je, kako je ranije objavio VOICE, prihodovao više od 1,3 miliona dinara na konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije u Vojvodini u 2017. godini, koji je trajao rekordno kratka četiri dana, a isti sekretarijat mu je u julu dodelio i novac za podizanje plastenika.

On je na Konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godini, koji je raspisan 21. jula, dobio bespovratnih više od 120.000 dinara. I na ovaj konkurs se prijavio kao poljoprivrednik iz Novih Karlovaca kod Inđije, gde mu je prijavljeno mesto prebivališta. Taj konkurs za plastenike u Pokrajinskom sekretarijatu bio je vredan 20 miliona dinara, a osim Rističevića, novac je dobili još 43 poljoprivrednika iz Vojvodine.

Novinari VOICE-a su ranije već kontaktirali Rističevića, tražeći odgovor na pitanje kako je uspeo da pripremi dokumentaciju na konkursu koji je trajao svega četiri dana, ali ih je poslanik izvređao i rekao da ga više ne zovu. „Pa je l’ treba sada da se odreknem podsticaja da biste vi bili zadovoljni? Kako vas nije sramota! Ko ti je dao moj broj telefona? Na šta ti ja ličim i jeste li zvali svih 200-300 koji su dobili novac? Ma, mrš u p***u materinu“, poručio je Rističević i spustio slušalicu.

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić, rekao je za VOICE da Marijan Rističević, kao republički poslanik, ne može na zakonit način da utiče na odluke o subvencijama koje donosi Pokrajinski sekrtarijat, osim posredno, kroz određivanje transfera iz republičkog u pokrajinski budžet.

„Pošto ne odlučuje o podeli novca, on povodom te odluke ne može biti ni u sukobu interesa. U ovom celom slučaju dodele podsticaja sa vrlo kratkim rokom, sporna je druga stvar, kako kod Rističevića, tako i kod drugih dobitnika: da li su njima bile poznate informacije o konkursu ranije nego drugim zainteresovanim poljoprivrednicima, i na koji način su do njih došli, ako konkurs nije bio objavljen. Da li je, na primer, reč o praksi koja se redovno ponavlja na sličan način i gde se moglo pretpostaviti pod kojim uslovima će biti vršena podela ili je konkurs predstavljao iznenađenje“, kazao je Nenadić.

Pokrajinski sekretarijat nije se oglasio povodom optužbi da su konkursi u oblasti poljoprivrede namešteni, ali je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio da to nije slučaj, te da će sekretarijat nastaviti da daje podsticaje i u 2018. godini.

M. L. – S.G. (VOICE)