Skip to main content

Vlast u Kuli odbila da smeni predsednika opštine uprkos preporuci Agencije

30. jan 2018. Izdvajamo
3 min čitanja

Odbornici vladajuće većine na čelu sa SNS-om u Skupštini opštine Kula glasali su danas protiv inicijative Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje Perice Videkanjića sa funkcije predsednika opštine.

Ovim su, kažu, pokazali da i oni „kao i Agencija imaju pravo na mišljenje” da Videkanjić nije prekršio zakon, te da Agencija “iz nejasnih razloga pokušava da izazove političku nestabilnost” u opštini koja je dolaskom Srpske napredne stranke na vlast “krenula putem napretka”. Inicijativa je odbačena sa 26 glasova protiv, dok su za razrešenje glasala tri odbornika iz Demokratske stranke i Ruske stranke. Dva odbornika SPS-a bila su uzdržana.

Iako je dnevnim redom bilo predviđeno razmatranje inicijative za razrešenje predsednika opštine na osnovu rešenja koje je Agencija za borbu protiv korupcije donela zbog višestrukog sukoba interesa, odbornici vladajuće većine usredsredili su se na hvaljenje Videkanjića i njegovih uspeha otkako je na funkciji predsednika. Pojedini odbornici su doveli u pitanje ispravnost odluke Agencije koja, kako kažu, nije dovela u pitanje zakonitost predsednikovih postupaka.

Agencija za borbu protiv korupcije donela je u oktobru 2017. rešenje kojim je utvrđeno da je Perica Videkanjić dodeljivanjem milionskih javnih nabavki preduzeću Molimentum svog rođenog brata, a potom i dodelom državnih oranica po prečem pravu zakupa supruzinoj zanatskoj radnji “Div” prekršio zakon. S obzirom da je Agencija 2016. sličnim povodom Videkanjiću već izrekla opomenu, nakon predstavke koju je podneo Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) Agencija je podnela inicijativu za razrešenje predsednika opštine Kula.

“Mi ćemo glasati protiv ove inicijative, a kakav će krajnji ishod biti – zavisi od nadležnosti Agencije, ali i viših partijskih organa Srpske napredne stranke”, rekao je dr Blagoje Marković (SNS) koji je započeo niz pripremljenih izlaganja odbornika vladajuće većine koji su se redom javljali za reč najavljujući podršku Videkanjiću sa molbom ne podnese ostavku.

“Molimo vas, predsedniče, nemojte sad kad je opštini Kula krenulo da podnesete ostavku. Molimo vas da ispoštujete građane. Džukelama je posao da laju”, rekao je u svom izlaganju odbornik Dragutin Medojević (Socijaldemokratska partija Srbije).

“On je pravi predsednik. Naš predsednik voli svoje sugrađane. On nas uči da volimo ovu opštinu.Uvek se trudi da pomogne, nauči, pohvali. Ne obazire se na one koji nemaju druga posla nego da kritikuju”, rekla je, između ostalog, u odbranu prvog „naprednjaka” u Kuli odbornica Snežana Mrkaić (SNS). “Nastavi da radiš tako kao što radiš i imao više nego što imaš”, poručila je Videkanjiću odbornica Gordana Milenković (SNS) aludirajući na ”preduzetničke uspehe” i bogatstvo Videkanjića.

Opozicija prekidana i opominjana

Opozicioni odbornici iz Ruske stranke i Demokratske stranke prekidani su i opominjani jer se, prema oceni predsednika skupštine Velibora Milojičića, nisu držali dnevnog reda govoreći o rešenju koje je Agencija donela.

Hercen Radonjić, odbornik Ruske stranke rekao je da Agencija nije donela političku preporuku, već da se radi o kršenju zakona. “Možda možete da predložite odmah da se Agencija ugasi, da ne troše pare”, rekao je Radonjić dodajući da odbornici vladajuće većine imaju lični interes da hvale rad Videkanjića te da je to takođe korupcija.

Odbornicu Demokratske stranke Draganu Krezović predsednik skupštine je tri puta prekidao dok je navodila sumnjivo stečenu imovinu Perice Videkanjića od ulaska u politiku i brojne javne nabavke koje je dobijalo preduzeće njegovog rođenog brata. Krezovićevoj je izrečena i opomena jer “ne govori o činjenicama već o onome što su neke novine pisale”.

“Srce mi je veliko zbog odbornika koji su rekli zašto sam ja tu i zašto treba da ostanem. Ja sam ponosan što sam predsednik odbora Srpske napredne stranke i predsednik opštine, ali sve ovo ne bismo uspeli da nije pokrajinske vlasti na čelu sa Igorom Mirovićem i republičke vlasti i, naravno, bez Aleksandra Vučića”, rekao je Videkanjić tokom 30-minutnog izlaganja nakon što je inicijativa Agencije za borbu protiv korupcije odbačena. Videkanjić je iskoristio priliku i da prozove i novinare VOICE-a za koje je rekao da “zna šta će da napišu”, kao i ekipu TV N1 koji će da “prenesu šta hoće”. “Mediji žele da Kula ostane crna rupa”, rekao je Videkanjić.

Ranka Ivanoska i Maja Leđenac (VOICE)