Skip to main content

Bivši “demokrata” iz Inđije preleteo na mesto „naprednog“ predsednika opštine Pećinci

31. jan 2018. Istraživanja
6 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Jedan od brojnih primera političkih “preletača” u Sremu je i novoizabrani predsednik opštine Pećinci Željko Trbović, koji je do 2011. godine bio član Opštinskog odbora Demokratske stranke u – Inđiji, i sedam godina na čelu javnog preduzeća za distribuciju prirodnog gasa u toj sremskoj opštini.

Nakon promene “dresa” imenovan je za načelnika opštinske uprave, ali ne u Inđiji već u – Pećincima, i tu funkciju je obavljao pet godina. Dok je bio na mestu načelnika opštinske uprave u Pećincima, Željko Trbović je bio član 11 komisija što mu je, samo u jednoj godini, donelo prihod veći od milion dinara.

Trbović je 10. januara ove godine, nakon lokalnih izbora u Pećincima koji su bili obeleženi incidentima i nepravilnostima, na predlog Srpske napredne stranke imenovan za novog predsednika pećinačke opštine.

Da će Trbović biti imenovan za prvog čoveka opštine Pećinci bilo je jasno u predizbornoj kampanji jer je tadašnji načelnik opštinske uprave bio najzastupljeniji u lokalnim medijima, kao i na Radio-televiziji Vojvodine.

Obračun sa članovima bivše stranke

Godinu dana nakon smene sa mesta direktora Ingasa u Inđiji, Trbović je avgusta 2012. godine imenovan za načelnika opštinske uprave opštine Pećinci.

Samo tri meseca od imenovanja, tadašnja načelnica društvenih delatnosti u toj sremskoj opštini Dragica Petković (DS) optužila je Trbovića za politički progon. Kako su preneli mediji, posle najavljene smene sa mesta načelnice Odeljenja za društvene delatnosti u opštini Pećinci, Dragica Petković upala je u kancelariju i napala načelnika opštinske uprave Željka Trbovića, zbog čega je morala da interveniše i policija.

– To je klasičan politički mobing nove vlasti, smenjuju me samo zato što sam član DS-a, a ne zato što sam neradnik ili bukadžija. Išla sam direktno i lično da od načelnika tražim objašnjenje za smenu – izjavila je tada Dragica Petrović

Trbović je odbacio navode o političkom progonu rekavši da se radi nova sistematizacija te da će Dragica Petrović biti raspoređena na drugo odgovarajuće radno mesto, prema stručnoj spremi.

– Neće više biti načelnica službe društvenih delatnosti, kako zbog ranijeg ponašanja, tako i zbog kvalifikacije. Ali, bez posla ostati neće, niko nije dobio otkaz dolaskom nove vlasti, već će biti raspoređena na drugo odgovarajuće radno mesto prema stručnoj spremi. rekao je tada Trbović.

Milion dinara od komisija

Željko Trbović se našao 2016. godine u izveštaju Državne revizorske insitucije kao funkcioner koji se nalazi u čak 11 komisija.

Kako je VOICE ranije pisao, u izveštaju DRI opština Pećinci je naglašena kao opština sa najvećim isplaćenim iznosom naknada za komisije i najvećim iznosom naknada

Sremski preletači

Branislav Nedimović, ministar-rekorder

Novoizabrani predsednik opštine Pećinci svakako nije jedini koji je promenio stranački “dres”. Poput Željka Trbovića i njegove kolege iz ostalih sremskih opština menjali su političke opcije, u zavisnosti koja je stranka na vlasti.

Tako je predsednik opštine Inđija Vladimir Gak (SNS) bio član Srpske radikalne stranke i odbornik radikala u Skupštini opštine Inđija, u periodu 2004-2008. godine. Takođe, Gak je bio odbornik u Skupštini opštine Inđija 2012-2016. godine, a u tom mandatu je napustio Srpsku radikalnu stranku i učlanio se u SNS.

I aktuelni predsednik lokalnog parlamenta u tom sremskom gradu Milan Predojević (SNS) takođe je menjao političke stranke. Predojević je bio član  Srpske demokratske stranke (SDS) i nosilac liste na lokalnim izborima 2012. godine. Lista nije prešla census, osvojivši svega 444 glasova od 25.561 birača koji su iskoristili svoje pravo.

Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović (SNS) bio je član Srpskog pokreta obnove (SPO) i odbornik te stranke u staropazovačkom parlamentu. da bi se kasnije, kada se SPO pocepao, priklonio Srpskom demokratskom pokretu obnove (SDPO).

Predsednik Skupštine opštine Stara Pazova Goran Jović je bio član DS-a, a zatim Pazovačkog pokreta i na kraju SNS-a. Kao kadar DS-a Jović je od septembra 2002. do jula 2008. godine bio predsednik Mesne zajednice Stara Pazova. Od 2003. do 2004. bio je direktor Javne ustanove „Centar za kulturu Stara Pazova“. U periodu od 2008. do 2012. godine bio je predsednik opštine Stara Pazova.

Prvi čovek opštine Ruma Slađan Mančić je bio član Srpske radikalne stranke i od 2004. godine odbornik te stranke u Skupštini opštini Ruma. Potom prelazi u SNS i u toj partiji je od osnivanja 2008. godine.

I predsednik SO Ruma Stevan Kovačević je takođe menjao politički “dres”. Kako piše u zvaničnoj biografiji predsednika lokalnog parlamenta u Rumi, Kovačević je bio politički aktivan do 2008. godine u Socijalističkoj partiji Srbije, a od 2008. godine u SNS-u. Bio je odbornik u Skupštini opštine Ruma u dva mandata. Kao odbornik SO Ruma obavljao je funkcije predsednika odborničke grupe i potpredsednika SO. Sada je član opštinskog odbora SNS-a u Rumi.

Kada je reč o menjanju političkih stranaka, u Sremu je i dalje neprikosnoven nekadašnji gradonačelnik Sremske Mitrovice i aktuelni ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović koji je, do sada, promenio pet političkih opcija.

Kao član Demokratske stranke Srbije, na izborima 2003. godine izabran je za republičkog poslanika sa te liste. DSS je napustio 2008. godine kada prelazi u Pokret „Mitrovica evropska regija“. Krajem 2010. godine pristupio je DS-u, da bi naredne godine osnovao Grupu građana „Vredna Mitrovica“. U januaru 2015. ponovo je promenio partiju i prešao u SNS, kao i najveći broj članova „Vredne Mitrovice“. Nedimović je preuzeo Gradski odbor SNS-a od dotadašnjeg predsednika Milana Kovačevića, koji je postavljen za koordinatora SNS-a za Srem.

Funkciju gradonačelnika Sremske Mitrovice obavljao je od 2008. godine do aprilskih izbora 2016.

Devet najistaknutijih ljudi u Pećincima, predsednik opštine zatim predsednik Skupštine opštine, načenik opštinske uprave, njihovi zamenici i pomoćnici, za dve godine su na osnovu rada u komisijama zaradili 11 miliona dinara. Sam predsednik opštine radio je u šest komisija, načelnik opštinske uprave u 11, a načelnik Odeljenja za društvene delatnosti u njih čak 16.

U izveštaju Državne revizorske institucije “Opravdanost formiranja komisija i drugih stalnih i privremenih tela u javnom sektoru” navodi se da je 2015. godine Željko Trbović  na osnovu učešća u radu komisija zaradio nešto više od million dinara.

Promovisanje načelnika uvod u novu funkciju

Iako je posao načelnika Opštinske uprave da rukovodi i koordinira radom lokalne uprave, kao i da planira, usmerava i nadzire njen rad, Željko Trbović je više imao ulogu predsednika opštine nego načelnika uprave.  Naime, na “terenu” prilikom značajnijih događaja za žitelje Pećinaca u izveštajima lokalnih medija je uglavnom bio tadašnji načelnik Trbović dok je predsednica opštine Pećinci retko davala izjave, pokazuje istraživanje VOICE-a.

Od uvođenja interneta u selima pećinačke opštine, izgradnje parking prostora, podele  novogodišnjih paketića za decu pa do “puštenja u rad bankomata banke Poštanska štedionica” u Donjem Tovarniku, načelnik opštinske uprave se preko lokalnih medija obraćao stanovnicima te sremske opštine.

S druge strane, tadašnja predsednica opštine Dubravka Kovačević Subotički bila je, po svemu sudeći, zadužena za doček predstavnika pokrajinskih i republičkih vlasti.

Vrhunac promocije Željka Trbovića bio je u predizbornoj kampanji za vanredne lokalne izbore koji su u ovoj sremskoj opštini održani 24. decembra prošle godine.

Nedelju dana pred izbore, bez jasnog povoda, načelnik opštinske uprave opštine Pećinci ŽeljkoTrbović gostovao je na pokrajinskom javnom servisu. U Vojvođanskom dnevniku Radio-televizije Vojvodine, nakon emitovanja priloga pod nazivom “Privredni fenomen opštine Pećinci”, Trbović je nastavio razgovor sa novinarkom RTV-a te je promocija lokalne vlasti u Pećincima trajala 10 minuta i 23 sekunde u okviru polusatne  informativne emisije. To je bila jasna potvrda da će Željko Trbović na mestu predsednika opštine zameniti Dubravku Kovačevič Subotički.

Sporna konstitutivna sednica

„Izbori“ u Pećincima: 20 evra po glasu

Na vanrednim lokalnim izborima u opštini Pećinci, koji su održani 24. decembra 2017. godine, od 30 odborničkih mesta u Skupštini opštine,  27  je pripalo SNS-u. Poput izbornog procesa gde je zabeleženo niz incidenata i konstitutivnu sednicu obeležilo je, prema tvrdnjama opozicije, kršenje Poslovnika i Statuta opštine. Sednicu je zakazao najstariji odbornik što je prema tvrdnjama opozicije mimo Statuta i Poslovnika opštinske skupštine.

“Najstariji odbornik može da sazove konstitutivnu sednicu ukoliko to u propisanom roku ne uradi stari predsednik skupštine, ali to ovog puta nije bio slučaj. Na to su predstavnici SNS-a bili blagovremeno upozoreni, ali se oni na zakone i druge važeće propise uopšte ne obaziru”, navela je tada u saopštenju Demokratska stranka.

Takođe, opoziciji koja ima tri odbornika u lokalnom parlamentu (“Dostojanstveno, bez straha – Bata Marković – Demokratska stranka i LSV”) nije bilo dozvoljeno da raspravlja o izboru predsednika opštine Pećinci i predsednika Skupštine opštine, kao i o još nekim temama koje su bile na dnevnom redu.

“Na sednici je demonstrirana sila i bahatost predstavnika SNS-a, koji nisu dozvolili da se raspravlja. Jednostavno nam nisu dozvolili”, izjavio je nakon održane sednice šef opoziocione odborničke grupe Živko Marković iz Demokratske stranke.

Vladajući SNS nije se obazirao na navode opozicionih odbornika te je većinom glasova za novog predsednika Opštine Pećinci imenovan Željko Trbović a na mesto predsednice Skupštine opštine Pećinci izabrana je Dubravka Kovačević Subotički bivša predsednica opštine.

Novinaru VOICE-a potvrđeno je iz opštinskog odbora DS-a da su uputili Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu  zahtev da se poništi konstitutivna sednica Skupštine opštine Pećinci jer, kako su naveli, nije zakonito sazvana. Odgovor iz ministarstva još nije stigao a zakonski rok je 30 dana od podnošenja zahteva, kažu u pećinačkom DS-u.

Željko Trbović se na listi SNS-a našao pod brojem 11 sa  prijavljenom adresom u Pećincima. Međutim, iz opozicionog DS-a tvrde da je Trbović “lažno prijavljen”. Takođe, tvrde da je i novoimenovana predsednica lokalnog parlamenta Dubravka Kovačević Subotički takođe “lažno prijavljena”. Opozicija tvrdi da Željko Trbović i dalje živi u Inđiji, a Dubravka Kovačević Subotički u Staroj Pazovi.

Miodrag Blečić (VOICE) 

naslovna fotografija: N1