Skip to main content

Stara Pazova: Od fotelje do pritvora i nazad

19. sep 2017. Istraživanja
7 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Pored velikog broja investitora, Stara Pazova može da se „pohvali“ i činjenicom da su u poslednjih 17 godina čak dva predsednika opštine bili “iza rešetaka” zbog osnovane sumnje da su zloupotrebili službeni položaj. Jedan od njih, Goran Jović, vratio se na funkciju, ovaj put predsednika opštine, i od nekadašnjeg funkcionera DS-a, postao funkcioner SNS-a.

Kako je onomad saopštila policija, predsednik opštine Stara Pazova u periodu od 2000. – 2004. godine, Jovan Tišma, kao i Goran Jović, koji je opštinu Stara Pazova vodio od 2008. – 2012. godine, bili su u pritvoru zbog osnovane sumnje da su oštetili budžet JP Direkcije za izgradnju opštine Stara Pazova za osam miliona (Jovan Tišma) odnosno opštinski budžet za 13,8 miliona dinara (Goran Jović).

Iako je privođenje Tišme i Jovića (Demokratska stranka) okarakterisano kao „politički progon“, pošto je usledilo nakon dolaska na vlast Srpske napredne stranke, predsednik opštine Stara Pazova u periodu od 2008. do 2012. godine Goran Jović se posle izlaska iz pritvora učlanio u SNS i danas predsedava sednicama lokalnog parlamenta.

Kako VOICE saznaje, nakon imenovanja za predsednika lokalnog parlamenta, Jovićeva mesečna primanja ostala su identična periodu pre pritvora odnosno vremenu dok je bio predsednik opštine.

U vreme dok je bio predsednik opštine, 2010. godine,  plata Gorana Jovića je iznosila 82.000 dinara koliko i danas iznosi mesečna naknada za funkciju predsednika Skupštine opštine.

Jedina razlika je u tome što danas ne predlaže način rešavanja pitanja o kojima odlučuje skupština već predsedava istom.

Vladavina pazovačkih demokrata

Od petooktobarskih promena, u periodu od 2000. do 2004. godine, opštinu Stara Pazova je vodio Jovan Tišma, koji je u to vreme bio i predsednik OO Demokratske stranke. Tišma je četiri godine bio prvi čovek opštine Stara Pazova, uz podršku stranaka tadašnjeg DOS-a.

Nakon izbora 2004. godine, vlast u toj sremskoj opštini preuzima Srpska radikalna stranka koja je, uz pomoć koalicionih partnera iz redova Socijalističke partije Srbije i DSS-a, vladala sve do 2008. godine.

Vreme vladavine radikala obeležila je 2005. godina kada je održana burna sednica lokalnog parlamenta na kojoj se glasalo o razrešenju predsednika Skupštine opštine. Tadašnji predsednik opštine Stara Pazova Srđo Komazec (SRS) zatvorio je zgradu opštine, kako ne bi dozvolio većini od 26 odbornika da održi sednicu, na kojoj bi se glasalo o razrešenju predsednika skupštine. Kandidat za novog predsednika SO Stara Pazova koga je predložila Demokratska stranka bio je tada Goran Jović.

Demokrate su se 2008. godine vratili na vlast u Staroj Pazovi a za prvog čoveka opštine izabran je upravo Goran Jović. Njegov stranački kolega Jovan Tišma imenovan je za direktora JP Direkcija za izgradnju opštine Stara Pazova.

U vreme dok je bio prvi čovek opštine, otvorena je “Kuća fudbala” što je Goranu Joviću donelo još jednu funkciju. Pored potpredsedničkog mesta Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), člana predsedništva Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), postaje i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije (FSS).

Mandat Jovića obeležila je i 2011. godina kada je promovisan album “Dani ljubavi” i muzički spot predsednika opštine.

Goran Jović je tvrdio da je album  i spot urađen na nagovor prijatelja, da su ga ubedili da nakon 30 godina u muzici objavi svoj prvenac (od 1993. do 2002. godine Goran Jović je bio vlasnik agencije za izdavačku muzičku delatnost i menadžment sa sedištem u Staroj Pazovi. Od 2003. do 2004. bio je direktor Javne ustanove Centar za kulturu Stara Pazova)

SNS dolazi na vlast

Nakon održanih lokalnih izbora 2012. godine,  Srpska napredna stranka u koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije, Jedinstvenom Srbijom i SPS formira novu lokalnu vlast. Na konstitutivnoj sednici nove Skupštine opštine Stara Pazova, za predsednika SO je reizabran Miloš Crnomarković (DSS), a za zamenika Radoje Blagojević (SPS).

Za predsednika opštine Stara Pazova izabran je tada Đorđe Radinović poznatiji po nadimku “Džokej” a za njegovog zamenika Goran Vranješ (Jedinstvena Srbija), koji je tu funkciju obavljao i u prethodne četiri godine, u kabinetu Gorana Jovića (DS).

Đorđe Radinović je pre toga u četiri mandata bio predsednik Saveta MZ Belegiš, odbornik u Skupštini opštine Stara Pazova i izabran je za prvog predsednika Srpske napredne stranke u Staroj Pazovi. U vreme dok je bio predsednik Saveta MZ Belegiš sarađivao je sa Goranom Jovićem, koji je bio predsednik Saveta MZ Stara Pazova.

Raskol u Demokratskoj stranci

Goran Jovic foto starapazova.rs
Goran Jović: Glavni razlog zbog čega prelazimo u SNS je što smatramo da ne treba rasipati energiju na više strana u vremenu koje dolazi (foto: www.starapazova.rs)

Dolaskom na vlast Srpske napredne stranke u opštini Stara Pazova, dolazi i do sukoba između čelnih ljudi OO DS, Jovana Tišme i Gorana Jovića, što je rezultiralo cepanjem odborničke grupe Demokratske stranke u lokalnom parlamentu.

Na konferenciji za novinare OO DS Stara Pazova, održane 6. marta 2013. godine,  lider demokrata u tom sremskom gradu Jovan Tišma je novinarima potvrdio da je neslaganje unutar DS-a nastalo odmah nakon održanih izbora 2012. godine.

Unutarstranački sukob se završio tako što je Goran Jović, sa devet svojih istomišljenika odbornika, napustio DS i formirao Pazovački pokret. Uoči prošlogodišnjih izbora Pazovački pokret je ušao u koaliciju sa SDP, LDP i LSV.

Privođenje Tišme i Jovića

Dvadesetak dana nakon konferencije za novinare OO DS Stara Pazova, u akciji suzbijanja finansijskog kriminala na području opštine Stara Pazova uhapšene su četiri osobe, među njima i Jovan Tišma, zbog sumnje da su oštetili Direkciju za osam miliona dinara.

Kako je policija tada saopštila, bili su sporni poslovi košenja putnog pojasa na području opštine od 2010. do 2012. godine, koji su se sprovodili u okviru radova na održavanju javnih površina.

Jovan Tišma je, prema tadašnjim navodima funkcionera Demokratske stranke, nakon privođenja štrajkovao glađu.

Privođenja bivših opštinskih čelnika su nastavljena i naredne godine kada je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici  priveden  Goran Jović. Predlog za određivanje pritvora je podnet 5. juna 2014. godine, potvrđeno je za VOICE.

Pored Jovića, tada su uhapšeni i odgovorno lice preduzeća „Makromedija plus“ S.N. (51), odgovorno lice firme „Sve majce“ I.K. (29) odgovorno lice firme „Umetničko sklonište“ O.M. (42) i odgovorno lice firme „One stop shop“ D.M. (35).

U saopštenju je policija navela da je Jović priveden pod osnovanom sumnjom da je od 2009. do 2012. godine poverio „Makromediji plus“ reklamiranje opštine bilbordima, megabordovima, kao i nabavku raznih reklamno-propagandnih materijala, bez pravnog osnova i te usluge platio 13,8 miliona dinara.

Pritvor je rešenjem br. Kpp – 22/14 ukinut 23. juna 2014. godine i predmet je arhiviran 13.10.2014. godine, saznaje VOICE.

Međutim, tada u medijima nije objavljena vest da su nekadašnji predsednici opštine Stara Pazova pušteni iz pritvora niti je iko više – bar ne javno – govorio o tome. Jedini koji se povodom priče o privođenju obratio medijima je sam Jovan Tišma.

On je na konferenciji za novinare, održanoj krajem 2014. godine, optužio predstavnike Srpske napredne stranke i Treće Srbije za politički progon neistoimišljenika navodeći da su mu, u zamenu za prelazak kod njih, nudili odbacivanje svih optužbi protiv njega i odbacivanje slučaja.

Jovan Tišma i Goran Jović su nastavili da se bave politikom, ali ovog puta na suprotnim stranama.

Predizborna kampanja

U predizbornoj kampanji 2016. godine, Goran Jović kao član IO Pokrajinskog odbora SDS bio je zaslužan za formiranje opštinskog odbora te stranke i u susednoj opštini Inđija. Neposredno pred izbore, 22. februara 2016. godine na svečanom otvaranju prostorija OO SDS Inđija su, pored Gorana Jovića i  predsednice Inicijativnog odbora SDS Inđija Ivane Pejović Ševrt, bili prisutni i predstavnici svih političkih stranaka koji funkcionišu na području opštine Inđija.

Samo nedelju dana nakon svečanog otvaranja, Demokratska stranka u Inđiji optužila je  predstavnike Socijaldemokratske stranke (SDS) u toj opštini da u dogovoru sa Romskom partijom Srđana Šajna pokušavaju da izigraju Zakon o lokalnim izborima.

Nakon pobede Srpske napredne stranke na izborima i formiranja nove lokalne vlasti u Inđiji, Ivana Pejović Ševrt imenovana je za direktoricu Agencije za ruralni razvoj opštine Inđija.

Članstvo u SNS

ds snsNa prošlogodišnjim izborima, Srpska napredna stranka je u Staroj Pazovi ponovila uspeh iz 2012. godine.  Iako su pazovački „naprednjaci“ imali mogućnost sami da formiraju vlast, sa 29 odbornika od ukupno 48 koliko ih ima u lokalnom parlamentu, oni su pozvali u koaliciju i predstavnike liste “Goran Jović uz Pazovački pokret do pobede – SDS – LDP – LSV”, koja ima tri odbornika koliko i SPS.

Potvrda dobrog odnosa Gorana Jovića sa pazovačkim „naprednjacima“ usledila je na konstitutivnoj sednici kada je izabran za predsednika Skupštine opštine Stara Pazova.

Početkom ove godine, predstavnici Pazovačkog pokreta na čelu sa Goranom Jovićem učlanjuju se u Srpsku naprednu stranku.

– Glavni razlog zbog čega mi prelazimo u Srpsku naprednu stranku je što smatramo da ne treba rasipati energiju na više strana u vremenu koje dolazi. Treba sve potencijale, iskustva i pozitivnu energiju koja postoji u Pazovačkom pokretu staviti pod jedan krov i na neki način usmeriti ka razvoju Stare Pazove u svim oblastima, kazao je tada medijima Goran Jović.

Lider OO SNS Stara Pazova i aktuelni predsednik opštine Đorđe Radinović je na istoj konferenciji za novinare posebno naglasio dobru i uspešnu saradnju sa Goranom Jovićem. Prema njegovim rečima, uspešna saradnja i podrška Pazovačkog pokreta usledila je od prvog momenta dolaska Srpske napredne stranke na vlast, 2012. godine.

Jovićeva imovina

Iako danas, kao predsednik lokalnog parlamenta, Goran Jović ima identična mesečna primanja (82.000 dinara) kao u vreme dok je bio predsednik opštine Stara Pazova, postoji promena u registru Agencije za borbu protiv korupcije, koja se odnosi na njegovu imovinu, saznaje VOICE.

U registru Agencije za borbu protiv korupcije u vreme dok je bio predsednik opštine, 2010. godine, upisano da je Goran Jović nasledio trećinu kuće (110 kvadratnih metara) i trećinu dvosobnog stana od 68 metara kvadratnih. Naveden je i automobil “fiat punto”, proizveden 1998. godine,  ali nije navedeno koji je osnov sticanja pomenutog vozila.

Šest godina kasnije, u registru je upisano da je Goran Jović vlasnik kuće od 462 kvadratnih metara sa četiri sobe, dva kupatila, sobe za vešeraj, kuhinjom i trpezarijom kao i pomoćnim objektom na zemljištu ukupne površine od 162 kvadrata (neto). Takođe, Jović u svom vlasništvu ima i građevinsko zemljište odnosno plac od 673 metara kvadratnih kao i automobil “Opel Zafira”, proizveden 2005. godine. Osnov sticanja kuće, građeviskog zemljišta i automobila ovog puta je kupovina.

Miodrag Blečić (VOICE)

voice_logo