Skip to main content

VOICE: Ko se učlani u vatrogasno društvo, bolje prolazi na konkursima za stočarstvo, navodnjavanje…

27. mar 2019. Istraživanja
2 min čitanja

Da bi dobili više bodova i bolje se plasirali na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za 2019. godinu, vojvođanski poljoprivrednici bi trebalo da ispune uslov koji u dosadašnjim javnim pozivima nije postojao – da budu članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Poljoprivrednici koji prilože potvrdu o članstvu u vatrogasnom društvu bolje će proći na konkursima za pčelarstvo, organsku proizvodnju, stočarstvo, plastenike… Vatrogasci će, po novim pravilima Pokrajinske vlade, biti uspešniji i na konkursu za navodnjavanje. U uslovima konkursa nije navedeno otkada bi poljoprivrednik trebalo da je u vatrogasnom društvu, tako da su se podnosioci zahteva mogli učlaniti i ove godine, to jest i nakon raspisivanja poziva.

Pokrajinski sekrtarijat za poljoprivredu je u februaru i martu raspisao niz javnih poziva u kojima sufinansira investicije u ovoj branši. U nekima od njih je u kriterijume za dodelu novca uveo i članstvo u zadruzi, kao i članstvo u dobrovoljnom vatrogasnom društvu, što poljoprivrednicima donosi po deset dodatnih bodova.

Recimo, u Konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije organske proizvodnje, kao i nabavku priključne mehanizacije, raspisanom 22. marta, isti broj bodova (deset) nose članstvo u dobrovoljnom vatrogasnom društvu i sertifikat za organsku proizvodnju. Ukupan broj bodova je 180, a neki od kriterijuma koji su i ranije važili su da je podnosilac zahteva mlađi od 40 godina, da je žena, da ima odgovarajuću stručnu spremu, da se isključivo ili većim delom bavi poljoprivredom…

Članstvo u vatrogasnom društvu bodovaće se na konkursu za dodelu bespovratnih sredstava za opremanje stočarskih farmi u AP Vojvodini u 2019, raspisanom u februaru ove godine, na konkursu za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru, takođe iz februara 2019. Ovaj kriterijum važi i za konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvo u AP Vojvodini, otovrenom 20. marta, te za konkurse za nabavku opreme i sistema za navodnjavanje i nabavku konstrukcije i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru, koji su zatvoreni 15. marta.

Za ove pozive još uvek je u toku obrada prijava. Iznosi ukupne podrške i dela koji Pokrajina sufinasira su različiti pa tako za opremanje stočarskih farmi i za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru povraćaj ide i do 70 odsto, a i za jedan i za drugi konkurs daje se 80 miliona dinara. Za pčelarstvo je opredeljeno 25 miliona, za organsku proizvodnju deset miliona…

(VOICE)