Skip to main content

Pripadnik „obezbeđenja“ iz Beograda i ranije napadao novinare

16. jun 2017. Aktuelno
4 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Jedna od osoba koje su 31. maja učestvovale u nasilju nad novinarima koji su pratili ulične proteste tokom polaganja zakletve predsednika Srbije Aleksandra Vučića od ranije je poznata javnosti, jer je učestvovao i u napadu na novinara Vladimira Ješića u Inđiji, 2015. godine.

Ni nakon pola meseca od zakletve predsednika Srbije Aleksandra Vučića policija nije obavestila javnost ko stoji iza napada na novinare i pojedine građane. Mediji su istoga dana objavili fotografije na kojima se jasno vidi nasilje nad novinarkom lista Danas Lidijom Valtner, učesnikom protesta “Protiv diktature” Markom Radovanovićem i fotoreporterom M. Markovićem, ali osim saopštenja, MUP se nije oglasio.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu poslalo je u sredu, 14. juna zahtev za prikupljanje obaveštenja o slučaju napada na novinare na dan Vučićeve zakletve, dok je MUP  izdao saopštenje u kojem navodi da su osobe sa fotografija identifikovane i da je slučaj prosleđen tužilaštvu.

Pojedini mediji su izvestili i da je na fotografijama čovek koji se pojavljivao na stranačkim skupovima SNS-a, kao što je predizborni miting naprednjaka u Subotici. Da je reč o pripadniku stranačkog obezbeđenja, potvrdio je poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović koji je na svom Tviter nalogu napisao: „Lično ću se založiti da momci koji su sprečili provokatore da na našem skupu izazovu incident u stranci budu pohvaljeni i nagrađeni“.

Kako VOICE saznaje, isti čovek se pojavljivao i u drugim gradovima Vojvodine ne samo na stranačkim mitinzima, već i u pokušaju nasilne smene vlasti u Inđiji pre dve godine. Tako je član obezbeđenja Srpske napredne stranke, koji je sada učestvovao u incidentu u Beogradu, pre dve godine viđen u Inđiji, u vreme pokušaja smene tadašnjeg predsednika te sremske opštine Petra Filipovića, člana Demokratske stranke.

Pokušaj smene najavljivan godinu dana ranije

Batinas SNS2Do promene unutar inđijskih naprednjaka došlo je 2014. godine, kada je postavljeno novo rukovodstvo na čelu sa Milanom Raduljicom, poverenikom SNS-a za opštinu Inđija.

Na svečanom otvaranju novih prostorija u samom centru grada bili su prisutni visoki funkcioneri te stranke. Tadašnji potpredsednik SNS-a Igor Mirović je lokalnim medijima izjavio da je ta stranka spremna za promene u Inđiji i pre redovnih izbora, čime je najavio inicijativu odbornika „naprednjaka“ u Skupštini opštine Inđija, odnosno događaje koji su usledili godinu dana nakon toga.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i član Izvršnog odbora Srpske napredne stranke zadužen za Srem, Đorđe Radinović. On je i prvi izabrani predsednik Opštinskog odbora SNS Stara Pazova. Dužnost predsednika opštine Stara Pazova preuzeo je 4. jula 2012. Široj javnosti je postao poznat nakon teksta objavljenom u dnevnom listu Blic, u kom se navodi da je Radinović osuđivan za krađe, falsifikate i krijumčarenje.

Drugi mandat predsednika opštine Stara Pazova je dobio na izborima u aprilu 2016 godine. Član je Izvršnog odbora SNS-a zadužen za Srem i, prema njegovim rečima, učestvovao je u promenama na čelu naprednjaka u Inđiji.

Na svečanom otvaranju novih prostorija SNS-a u Inđiji 2014. godine, takođe je najavio promenu tadašnje lokalne vlasti: “Posle velike ekspanzije došlo je do jednog zamora, zastoja i sada je Inđija u drugom planu. Verujem da građani Inđije to vide i da očekuju brze promene. Učestvovao sam u promeni rukodovstva stranke u Inđiji i nadam se da ćemo smoći smage da se promeni i opštinska vlast.”

Nakon toga, usledile su redovne posete Inđiji visokih funkcionera SNS-a, među kojima je bio i brat lidera „naprednjaka“, Andrej Vučić.

Stranačko obezbeđenje u akciji

Predlog za smenu opštinskog rukovodstva, u aprilu 2015. godine, potpisalo je 20 odbornika među kojima je, pored SNS-a, bilo i nekoliko demokrata koji su pristupili „naprednjacima“, kao i nekoliko njih koji su samo podržali inicijativu SNS-a.

Napeta situacija trajala je danima kada su usledile međusobne optužbe DS-a i SNS-a za napade, pretnje, ucene i „kindapovanja“ odbornika. Pored toga, napadnut je novinar Vladimir Ješić, rođeni brat funkcionera Demokratske stranke i bivšeg dugogodišnjeg gradonačelnika Inđije Gorana Ješića.

„Hodao sam ulicom u blizini zgrade u kojoj stanuje moj brat, kada je na mene iznenada i bez ikakvog povoda nasrnuo krupan čovek u crnoj jakni. Udario me je, gurnuo na ogradu i pretio mi je smrću“, rekao je tada Ješić agenciji Beta.

Batinas SNSOn  je tada objavio fotografiju čoveka koji ga je napao i koji mu je pretio smrću. Reč je o istom čoveku koji je viđen 31. maja ove godine u Beogradu kada je napadnuta novinarska ekipa Danasa.

Do smene vlasti u Inđiji došlo je ipak mirnim putem, na izborima održanim prošle godine. Niko u tom sremskom gradu više nije video čoveka koji je bio odgovoran za napad na novinara Vladimira Ješića.

Da nije reč o “običnom” pripadniku stranačkog obezbeđenja potvrđuje i fotografija sa liderom „naprednjaka“ Aleksandrom Vučićem, koja je objavljena u pojedinim medijima i društvenim mrežama.

Miodrag Blečić (VOICE) 

fotografije iz 2015. godine, sa pres konferencije Vladimira Ješića i njegovih pravnih zastupnika

voice_logo