Skip to main content

Promenada bez jasnog objašnjenja o incidentu sa protivpožarnim alarmom

06. jan 2019. Aktuelno
3 min čitanja

Autor

Mladen Savatović, novinar je VOICE-a i master komunikologije. Piše tekstove o nepravilnostima u radu lokalnih samouprava, zloupotrebe novca i moći, ekologiji i drugim društveno-političkim temama. Od 2014. do 2016. godine radio je kao glavni i odgovorni urednik Univerzitetskog odjeka, studentskog portala Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Pisao je za studentske portale iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i za lokalne novine „North Myrtle Beach Times“ i „Loris Times“ iz Južne Karoline, SAD. Učestvovao u projektu „Dan u tvojim cipelama“, koji se bavio podizanjem standarda u izveštavanju o osobama sa invaliditetom, koji je organizovala Novosadska novinarska škola.

Predstavnici firme NEPI Rockastle zvanično su saopštili dan nakon incidenta sa protivpožarnim alarmom u tržnom centru Promenada da je „nepoznata osoba“ krivac za to, jer je „vandalizovala“ jedan od panela za dojavu požara. VOICE je potom uputio dodatna pitanja Promenadinom rukovodstvu, s obzirom na to da su pojedini detalji ostali nepoznati, ali jasne odgovore nije dobio.

U izjavi za medije koju je potpisala NEPI-jeva marketing menadžerka Tina Mijović navodi se da je protivpožarni alarm aktiviran „od strane NN lica sa malicioznom namerom“ i da je odmah nakon oglašavanja alarma dežurna vatrogasna služba utvrdila da je reč o lažnoj uzbuni.

Menadžerka navodi da se u najkraćem roku ustanovilo da nema opasnosti od požara, pa – dodaje ona – nije bilo potrebe za evakuacijom posetilaca bioskopa. U saopštenju, ona dodaje da se alarm oglasio u celom tržnom centru, što je u suprotnosti sa svedočenjem pojedinih posetilaca bioskopa Cineplexx Promenada, koji tvrde da ih niko za vreme projekcije nije obavestio o evakuaciji.

„Zamislite da se nešto stvarno desilo… Niko bioskop ne obaveštava!? Šta da se nešto stvarno desilo…“, rekla je jedna od posetiteljki bioskopa u sklopu Promenade ranije za VOICE.

Tina Mijović nije odgovorila na mnogobrojne pozive VOICE-a pa su pitanja u vezi sa ovim događajem prosleđena marketing menadžerki Promenade Dariji Kustudiji.

VOICE je pokušao da sazna kada je sprovedena kontrola panela za dojavu požara i kad tačno je utvrđeno da je jedan od njih „vandalizovan“, pošto su se nedugo po izbijanju incidenta pojavile informacije u medijima da je takav scenario odbačen i da su svi uređaji neoštećeni.

„U izjavi koja je dostavljena medijima su jasno navedene sve činjenice. Određene informacije koje su neki od medija objavili odmah nakon incidenta su netačne“, tvrdi Kustudija.

Tražili smo i objašnjenje koliko tačno vremena je prošlo od oglašavanja alarma do utvrđivanja da je ipak reč o lažnoj uzbuni, ali i zašto posetioci bioskopa nisu evakuisani, makar iz predostrožnosti, kao što je uobičajeno u kriznim situacijama, kada se prvo sprovodi evakuacija pa se tek naknadno utvrđuje da li je reč o lažnoj ili pravoj uzbuni.

„Kada je u pitanju evakuacija, ona je započeta istog trenutka kada se alarm uključio, a zaustavljena je par minuta kasnije, kada je vatrogasna ekipa utvrdila da se radi o lažnoj uzbuni. Proces evakuacije uključuje kompletan TC Promenada“, navela je Darija Kustudija u kratkom odgovoru.

Ona, međutim, nije odgovorila na pitanje da li su posetioci bioskopa Cineplexx ostali neobavešteni o evakuaciji Promenade do kraja projekcije filma zbog toga što je sistem za protivpožarnu dojavu zakazao ili zato što je neko od odgovornih odlučio da alarm u tom delu šoping centra ne aktivira.

Inače, NEPI je u nekoliko navrata podnosio zahtev za davanje saglasnosti na tehničku dokumentaciju u pogledu mera zaštite od požara, ali su u većini slučajeva ti zahtevi odbačeni ili odbijeni od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Prvi put zahtev je odbačen u junu prošle godine zbog toga što nisu dostavljeni originali i prevodi inostranih standarda korišćenih u projektovanju, pa je bilo nemoguće utvrditi da li su ispunjeni svi zahtevi iz tih standarda, kao i zahtevi definisani Zakonom o zaštiti od požara.

NEPI je potom u još dva navrata dostavljao tehničku dokumentaciju u pogledu mera zaštite od požara, a zahtev je usvojen tek u oktobru, iz četvrtog puta. Sredinom novembra ponovo je dostavljena tehnička dokumentacija, koja je iz za sada nepoznatih razloga opet odbijena. Na takvu odluku uložena je žalba, a proces odlučivanja i dalje traje.

Prema podacima iz objedinjene procedure, za izradu Projekta stabilne instalacije za dojavu požara i gasa tržnog centra Promenada bila je zadužena firma „BWK Engineers“, dok je Projekat sprinkler instalacije i Elaborat zaštite od požara radila firma „Cepting“.

Kompletnom izmenom projekta, koja je usledila osam meseci otkako su radovi na izgradnji šoping centra započeti, izmenjeni su i projekti koji se odnose na protivpožarnu zaštitu, pa je Projekat stabilne instalacije za dojavu požara i gasa preuzeo Cepting, dok je izrada novog Elaborata zaštite od požara pripala beogradskom preduzeću „TVI“.

Podsetimo, najveći tržni centar u Srbiji Promenada otvoren je 15. novembra u zacrtanom roku, ali bez upotrebne dozvole. Umesto nje, investitorska firma NEPI Rockcastle je dobila dozvolu za probni rad od strane nezavisne komisije koju je sama angažovala

M. Savatović (VOICE)