Skip to main content

Promenada dobija dozvolu na godinu dana, ali i prijavu komunalnoj inspekciji

28. nov 2018. Istraživanja
4 min čitanja

Autor

Mladen Savatović, novinar je VOICE-a i master komunikologije. Piše tekstove o nepravilnostima u radu lokalnih samouprava, zloupotrebe novca i moći, ekologiji i drugim društveno-političkim temama. Od 2014. do 2016. godine radio je kao glavni i odgovorni urednik Univerzitetskog odjeka, studentskog portala Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Pisao je za studentske portale iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i za lokalne novine „North Myrtle Beach Times“ i „Loris Times“ iz Južne Karoline, SAD. Učestvovao u projektu „Dan u tvojim cipelama“, koji se bavio podizanjem standarda u izveštavanju o osobama sa invaliditetom, koji je organizovala Novosadska novinarska škola.

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija izdaće saglasnost za odvođenje podzemnih voda u toku jednogodišnjeg probnog rada tržnog centra Promenada, potvrđeno je za VOICE u tom preduzeću. Uslugu drenaže podzemne vode bunarima u probnom radu objekta Vodovod do sada nije pružao, jer nikada nije postojao sličan zahtev, pa je Gradsko veće pre petnaestak dana usvojilo izmenu zvaničnog cenovnika.

Investitorska firma NEPI Rockcastle uputila je pretprošle nedelje Vodovodu i kanalizaciji do tada nepoznat zahtev – za privremeno ispuštanje podzemnih voda u gradsku kanalizaciju tokom trajanja dozvole za probni rad objekta.

Glavna inženjerka Vodovoda Ikonija Karadžić kaže da usluga odvođenja voda postoji oduvek, ali se podrazumevalo da se ona odnosi na izvođenje radova na temeljima. Ovaj zahtev pak predstavlja presedan, objašnjava ona, jer se po prvi put dešava da nekome takva usluga treba u znatno dužem periodu.

„Zato je cenovnik sada precizno definisan od strane naših stručnih službi, usvojen od Nadzornog odbora, a Gradsko veće je dalo saglasnost. Cena je značajno veća od redovne cene odvođenja otpadnih voda za poslovne potrošače, zato što postoje dodatne intervencije prilikom odvođenja podzemnih voda“, objašnjava ona i dodaje da će novi cenovnik biti objavljen narednih dana.

U Vodovodu kažu da je investitor podneo zahtev pre dve nedelje i da će saglasnost dobiti kada se sklopi ugovor o priključenju i kada ostala javna preduzeća daju uslove za ukrštanje i paralelno vođenje instalacija, u skladu sa procedurom, te nakon dobijanja Odobrenja za izgradnju priključaka, od Gradske uprave za urbanizam.

„Ne mogu vam reći kad tačno će sve to biti gotovo. Priključci na uličnu mrežu tamo već postoje, samo će se izgraditi dva šahta u kojima će se postaviti merni uređaji. Sve to može da se završi za nekih pet do sedam dana od momenta dobijanja Odobrenja za izgradnju priključaka“, kaže Karadžićeva i dodaje da posao sigurno neće biti završen do 30. novembra.

A upravo tog datuma prestaje da važi privremena dozvola za upuštanje podzemnih voda koju je Vodovod produžio izvođačima radova na tržnom centru krajem prošlog meseca. Međutim, više ne postoji zakonski osnov da se izvođačima dozvola opet produži, objašnjavaju u komunalnom preduzeću.

Na pitanje da li to znači da će od prestanka važenja te dozvole, pa sve dok se ne sklopi novi ugovor i ne izgrade šahtovi, investitor vodu upuštati ilegalno u kanalizaciju, Ikonija Karadžić daje potvrdan odgovor.

„Sprovešćemo proceduru koja se uvek sprovodi u slučaju da neko izvodi bilo koju nelegalnu radnju na našem sistemu, a to je prijava komunalnoj inspekciji i ceo postupak će biti pokrenut, biće doneti zapisnik komunalne inspekcije i rešenje, koje daje rok 15 dana da se otklone nedostaci“, objašnjava ona.

Upitana da li je investitor dao bilo kakve garancije da će do isteka probne dozvole pronaći trajno rešenje za problem sa podzemnim vodama, glavna inženjerka Vodovoda odgovara da se to nije u nadležnosti preduzeća.

“On zakonski ne može da ima duže probni rad od godinu dana i o tome se brine komisija za tehnički prijem, građevinska inspekcija i ostale nadležne institucije“, kaže Karadžićeva.

Podsećanja radi, Vodovod i kanalizacija odbio je krajem septembra zahtev izvođača radova za produžetak dozvole za ispuštanje podzmenih voda na gradilištu tržnog centra Promenada.

Vodovod je tada naveo da je izlaskom na teren utvrđeno da je objekat u završnoj fazi i pred puštanje u rad, te da samim tim „prestaje mogućnost upuštanja podzemnih voda u kanalizacioni sistem Grada Novog Sada na lokaciji gradilišta“.

U dopisu je pisalo i da u skladu sa utvrđenim stanjem ne može da se pruži saglasnost za upuštanje i odvođenje podzemnih voda u kanalizacioni sistem grada, niti u traženom periodu, niti ubuduće.

Nedostatak dozvole, međutim, nije predstavljao nikakvu prepreku za izvođača radova i investitora da nastave sa izgradnjom tržnog centra, o čemu je VOICE ranije pisao. Na pitanje kako je moguće da radovi na spornom gradilištu nisu obustavljeni, u Vodovodu i Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove tada nisu imali odgovor.

Na otvaranju Promenade – simptomatično – nije bilo političara, a objekat je još uvek nedovršen

Pored dozvole za ispuštanje podzemnih voda u toku radova, od Vodovoda je zahtevano i da produži dozvolu za njeno ispumpavanje i tokom upotrebe objekta Promenade, na šta je javno preduzeće takođe odgovorilo negativno, uz konstataciju da se “nigde u svetu podzemne vode ne ispuštaju konstantno u kanalizaciju”.

Još uvek bez konkretnog rešenja

Uprava Tržnog centra Promenada postigla je pre nekoliko dana dogovor sa Gradom da se izgradi poseban sistem za ispumpavanje podzemnih voda u gradsku kanalizaciju. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je, komentarišući postignuti dogovor, naveo i da je nađeno tehničko rešenje za problem podzemnih voda.

“Oni će finansirati svoj separatni prečistač otpadnih voda, jer moraju da ispuštaju tehnički čistu vodu, a finansiraće i da se pojačaju kapaciteti odvoda na tom koridoru. Voda neće ići direktno u Dunav niti direktno u postojeću kanalizaciju”, izjavio je Vučević, ali nije precizirao o kakvom rešenju se tačno radi.

Koja je finalna solucija za problem podzemnih voda u Vodovodu ne znaju, jer, do sada je predlagano više varijanti od stručnih ljudi, ali konkretan plan još uvek ne postoji. Jedan od predloga, najčešće spominjan u javnosti, jeste da se izgradi cevovod, putem kog će se voda ispumpavati u Dunav.

Međutim, viši naučni saradnik Geografskog instituta “Jovan Cvijić” Tivadar Gaudenji smatra da bi podzemne vode, ako se ispumpavaju, trebalo da se vraćaju u sistem odakle potiču, to jest, da cirkulišu nazad. Kaže, voda bi trebalo da se crpi sa veće dubine i da se vraća u prvi vodonosni sloj.

“Odvođenje podzemnih voda u reku jeste zakonom dozvoljeno, ali nije u skladu sa strukom. U blizini su reni bunari za pijaću vodu i ispuštanje voda u reku može izazvati mnogo problema. Može doći do slabljenja proticaja i pritiska u tim bunarima. Nije urađena uopšte studija kako će se to reflektovati, a sigurno da takav sistem može da ima nesagledive posledice”, upozorava Gaudenji.

On objašnjava da je geološka slika tog dela grada veoma rizična za objekte koji se grade na većim dubinama. Sa nekom optimalnom hidroizolacijom mogao se rešiti problem podzemnih voda, ocenjuje, ali da se radilo o suterenu do dva i po metra dubine.

„Svojim očima sam video da je, prema laminaciji slojeva, tu dubina između pet i sedam metara. Nije mi jasno kako su dobili dozvolu da idu toliko duboko, kad na svim Limanima to nije dozvoljeno. Imali su sreće što do sada nije bilo jake kiše i visokog vodostaja“, zaključuje on.

Mladen Savatović (VOICE)