Skip to main content

VOICE: Izgradnja Promenade nastavljena i bez dozvole

16. okt 2018. Aktuelno
4 min čitanja

Krajem septembra izvođači radova na tržnom centru Promenada ostali su bez dozvole za ispumpavanje podzmenih voda na gradilištu, nakon što je JP Vodovod i kanalizacija odbio da je produži, ali bez obzira na to, sredinom oktobra, mašine i građevinci i dalje rade punom parom, očito s ciljem da se posao završi do zacrtanog datuma.

Po pravilu, kada neka dozvola nedostaje, graditeljski poslovi se obustavljaju, do pribavljanja iste. Međutim, to pravilo u praksi ne važi za sve, pokazuje slučaj firme PAB Company, koja je gradnju nastavila uprkos činjenici da nema potrebnu dokumentaciju.

Da se bez dozvole ne sme nastaviti sa izgradnjom, potvrđuju u Odeljenju za objedinjenu proceduru Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove, ali na pitanje kako je onda moguće da je najveće gradilište u Novom Sadu aktivno i bez nje, nemaju odgovor.

„To građevinska inspekcija mora da prati, to je njihov posao, pa ukoliko se radi nešto mimo dozvola, moraju stopirati gradnju“, poručuju jasno u upravi i dodaju da se dozvola ne može izdavati naknadno, u toku radova.

U Gradskoj upravi za inspekcijske poslove poručuju da se sve informacije moraju zahtevati putem PR službe Grada Novog Sada. Na konstataciju da se VOICE već obraćao PR-u, u skladu sa procedurom, i da nije dobio odgovor, u toj upravi kažu da će obavestiti načelnika o svemu tome.

Glavna inžinjerka Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanlizacija Ikonija Karadžić nije upoznata sa tim kako je moguće da se Promenada gradi bez spomenute dozvole. Objašnjava da produženja dozvole može da dođe samo ukoliko se radi o nekoj sanaciji.

„Ako bi oni sad uveli nekog izvođača da radi saniranje temelja, ili čega već, onda bismo mi tom izvođaču radova mogli da produžimo dozvolu na mesec dana, dok traje sanacija“, objašnjava ona i dodaje da do sada takav zahtev Vodovod nije primio.

Ni Tina Mijović, PR investitorske firme NEPI Rockcastle nije znala da objasni zbog čega radovi na Promenadi nisu obustavljeni, s obzirom na to da izvođač nema sve neophodne dozvole.

„Kao što sam vam već rekla, sve što imamo od izjava za javnost, mi smo vam dali. Sada ne mogu da vam dam nikakav odgovor, eto. Svakako ćemo poslati saopštenje, kada ga budemo imali“, poručila je ona u telefonskom razgovoru.

Podsetimo, JKP Vodovod i kanalizacija odbilo je zahtev firme PAB Company za produžetak dozvole za ispuštanje podzmenih voda u toku radova na gradilištu tržnog centra Promenada.

Sporna dozvola je važila do 1. oktobra 2018. godine. Zbog toga je zatražen njen produžetak, ali je Vodovod doneo odluku da to ne učini.

Kako je Vodovod tada naveo u dopisu, izlaskom na teren je utvrđeno da je objekat u završnoj fazi i pred puštanje u rad, te „prestaje mogućnost upuštanja podzemnih voda u kanalizacioni sistem Grada Novog Sada na lokaciji gradilišta“.

Inače, kada je reč o dozvoli za ispuštanje podzemnih voda, ona se izdaje izvođačima samo u toku radova, i to dok se ne zaštite temelji i dok se ne postavi hidroizolacija. Njeno obnavljanje je moguće, na dva do tri meseca, ali je za Promenadu obnavljana nešto više od godinu dana.

Pored zahteva za produžetak dozvole za ispumpvanje vode u toku radova, investitorska firma NEPI Rockcastle je zahtevala i dozvolu za ispumpavanje u toku eksploatacije objekta, to jest, tokom njegove upotrebe, na šta je Vodovod takođe odgovorio negativno, uz obrazloženje da se „nigde u svetu  podzemne vode ne ispuštaju konstantno u kanalizaciju“.

Građevinska inspekcija ipak nije sprovela vanrednu kontrolu?

Aleksandar Popov: Pokušaće da zataškaju celu stvar

Pre više od mesec dana gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je obećao vanredni inspekcijski nadzor Promenadinog gradilišta, posle apela Lige socijaldemokrata Vojvodine, nevladinih organizacija i opozicionih stranaka da, zbog loše izvedenog projekta i komplikacija sa podzemnim vodama, može doći do katastrofe, odnosno do uništavanja kanalizacionog sistema, delimičnog ugrožavanja izvorišta pijaće vode i na duži rok ugrožavanja temelja okolnih stambenih zgrada.

Nedugo potom, Vučević je na pokrajinskom javnom servisu izjavio da je građevinska inspekcija sprovela vanrednu kontrolu, te da se na gradilištu tržnog centra Promenada radovi odvijaju u skladu sa dozvolama. Međutim, prema informacijama do kojih je VOICE došao, čini se da inspekcijski nadzor i dalje traje.

Kako kaže Ikonija Karadžić, glavna inžinjerka Vodovoda, to preduzeće tek priprema odgovor na dopis koji je Gradska uprava za inspekcijske poslove prosledila u vezi sa Promenadom.

„Poslaćemo materijal u kom se vidi da smo jasno i glasno izvođačima rekli, pre izmene građevinske dozvole, da kod nas ne mogu ispuštati podzemnu vodu“, izjavila je ona i dodala da inspekcija onda treba da preduzme korake, koji su u njenoj nadležnosti.

Građanska Vojvodina: Nastavak Beograda na vodi

Kako ocenjuje predstavnik koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina Aleksandar Popov, u celom slučaju Promenada nije bitna struka, već samo „dogovor između institucija i nekoga iz vlasti ko je dao dozvolu da se tako nešto radi“, što podseća na nastavak „Beograda na vodi“.

„Vidimo posledice jednog bahatog ponašanja vlasti. Kad se upetljaju u nešto, što je proizvod nepoštovanja procedura, onda niko ne bi hteo da snosi posledice, zato pokušavaju da se izvuku, kaže Popov i dodaje da je očito reč je o nekakvom „dilu“ između nekoga iz grada i investitora.

„Sad su delovi gradskog sistema međusobno u sukobu, a ne smeju da izađu sa tim na videlo, jer bi se onda otkrilo gde je početna greška napravljena“, smatra on.

Popov dodaje da je za očekivati zataškavanje celog slučaja, koje je uveliko u toku i da se prikrivaju početne greške.

„Zašto se ne javljaju ovi iz gradskih službi? Gleda se da se to na tihi neki način pokuša rešiti. Čekaće se da se stvar slegne i onda će se nešto učiniti, ali sigurno neće Promenadu rušiti zato što ona nema neke dozvole“, zaključuje Aleksandar Popov.

Mladen Savatović (VOICE)