Skip to main content

Protest u Zrenjaninu ispred Linglonga – aktivisti s jedne, političari s druge strane

12. jun 2021. Lokalne samouprave
2 min čitanja

Nekoliko stotina aktivista građanskih pokreta i inicijativa, kao i pojedinih opozicionih političkih partija okupilo se danas ispred gradilišta kineske fabrike guma Linglong i protestovali protiv potencijalnog zagađenja životne sredine i nedostatka odgovarajućih dozvola za izradnju te fabrike.

Vidljivo je bilo da su građanski aktivisti stajali odvojeno od političara i aktivista političkih partija. Nosili su transparente “Nećete nas ućutkati kao Šinđang, napolje iz našeg grada”, a stranački aktivisti su nosili zastave Srbije i transparente “Ovo je naša zemlja, Srbija nije kolonija”

Učesnici protesta su burno negodovali i zviždali na svako spominjanje vladajuće Srpske napredne stranke. Oni su postavili pitanje zašto je 100 hektara plodne ravnice poklonjeno kineskim investitorima za izgradnju “prljave fabrike guma”. Postavili su i pitanje visine i transparentnosti dodeljenih subvencija. Izrazili su protest zbog toga što je obezbeđenje fabrike u nekoliko navrata “maltretiralo” lokalne građanske aktiviste, kao i novinare.

Saša Vojnović iz Zrenjanina rekao je na skupu ispred glavne kapije buduće fabrike da je taj grad propao i podsetio da građani Zrenjanina već 17 godina nemaju pijaću vodu. Dodao je da je u gradu registrovan porast duševnih obolenja i upozorio da je moguć i porast kancerogenih obolenja, zbog nedostatka zdrave pijaće vode i zbog zagađenja vazduha.

Nastavnik iz Kovačice Goran Hersling, koji je brutalno pretučen pre pet godina zbog svoga aktivizma, rekao je da će izgradnja fabrika poput Linglona dodatno ubrzati odlazak mladih iz Zrenjanina i iz Srbije. On je ocenio da je podela na političkoj sceni Srbije na levicu i na desnicu “veštačka” i pozvao na jedinstvo “jer ćemo u suprotnom propasti”.

Dejan Jovanović iz organizacije Bitka za Košutnjak ocenio je da građanski aktivizam može da promeni stvari na bolje. On je pozvao Beograđane da budu solidarni sa Zrenjanincima. “U celoj Srbiji na delu je hajdučija. Srbija traži vazduh, vodu i slobodu”, poručio je Jovanović. .

Predstavnici pokreta “Buđenje” iz Šapca su poručili vlastima da neće moći još dugo da se tako ponašaju, jer će biti zaustavljeni od “naroda”.

Neposredno nakon završetka protesta, kamion je ušao na glavnu kapiju buduće fabrike

Duško Kuzović iz političkog pokreta Oslobođenje najavio je da će 12 organizacija uputiti otvoreno pismo nadležnim državnim organima zbog teške ekološke situacije u Zrenjaninu.

Nataša Velemir iz Narodne stranke iz Zrenjanina kazala je da nema ništa protiv Kineza, ali je ocenila da kineska fabrika ima bolje uslove za život i rad nego Zrenjaninci. Ona je dodala da će fabrika guma nesumnjivo imati štetne efekte po životnu sredinu.

Igor Radošević iz Stranke slobode i pravde upitao je da li za Linglong važe druga pravila nego za građane.

Organizacije Građanski preokret, ZRAK – Zrenjaninska akcija i STOP kafileriji nisu učestvovale na današnjem protestu.

Ivana Gordić (VOICE)