Skip to main content

Raskinuli ugovor sa državnom kafilerijom zbog besparice, pa dali milione partijskoj spalionici

08. jun 2018. Istraživanja
4 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Zašto su čelnici 18 vojvođanskih opština, umesto da sklope daleko povoljnije ugovore sa državnim kafilerijama, izdvojili daleko veće iznose za privatnog operatera životinjskim otpadom “Eko vet plus”, trebalo bi da odgovori Osnovno javno tužilaštvo u Vrbasu.

Naime, Ekološki pokret iz Vrbasa podneo je krivičnu prijava protiv v.d. direktora lokalne Javne agencije za zoohigijenu i poljoprivredu (JAZIP), zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i prekršio Zakon o javnim nabavkama.

Za manje od godinu dana, iz opštinskih kasa više od trećine vojvođanskih opština na račun preduzeća “Eko-vet plus” slilo se više od 137 miliona dinara. Za usluge “uklanjanja, transporta i spaljivanja životinjskog otpada”, kako je ranije pisao VOICE, lokalne samouprave su raspisale istovetne javne nabavke sa identičnim uslovima, a preduzeće povezano sa Srpskom naprednom strankom je bilo jedini ponuđač.

U odnosu na 2017. godinu kada je, po ekspresno sprovedenim nabavkama, tek osnovani “Eko-vet plus” prihodovao više od više od 52 miliona dinara, iznos u prvoj polovini 2018. godine već je prešao 84 miliona dinara sa PDV-om. Nove ugovore sa “Eko-vet plusom” potpisali su Bački Petrovac, Bečej, Srbobran, Vrbas, Temerin, Bačka Palanka, Beočin, Titel i poslednji Novi Sad, gde je JKP “Zoohigijena” za usluge partijskog operatera životinjskim otpadom, izdvojila više od 20 miliona dinara.

U Vrbasu je sporazumni raskid ugovora sa državnom kafilerijom predložioOgnjen Vasiljević, v.d. direktor JAZIP-a, jer “nema finansijskih sredstava da ugovor održi na snazi”, dok se u sporazumu navodi da je “prestao interes ugovornih strana”. Mesec dana kasnije, potpisan je ugovor sa “Eko-vet plusom” vredan više od četiri miliona dinara.

Prema ugovoru sa somborskom “Proteinkom” opština Vrbas, plaćala je 17 dinara plus PDV po kilogramu životinjskog otpada.

Lokalni Ekološki pokret u krivičnoj prijavi koju je podneo Osnovnom javnom tužilaštvu u Vrbasu navodi da je uvidom u račune koje je Proteinka od februara do novembra 2017. godine ispostavila JAZIP-u ukupan iznos tek nešto više od 176 hiljada dinara.

Vrbaski ekolozi su  protiv  Ognjena Vasiljevića podneli krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je prekoračio službena ovlašćenja i prekršio odredbe Zakona o javnim nabavkama i prouzrokovao štetu u opštinskoj kasi.

Ugovore sa astronomskim iznosima kao u Vrbasu, potpisalo je još 17 lokalnih samouprava u Vojvodini. Samo su dva grada, Vršac i Pančevo, nakon kratkoročne saradnje krajem 2017. godine prekinula saradnju sa privatno-partijskom vrbaskom spalionicom.

Pančevačka JKP “Higijena” se nakon kratkoročnog aranžmana sa “Eko-vet plusom” koji je bio težak više od pet miliona dinara vratila povoljnijoj saradnji sa državnom kafilerijom, koja će za osam meseci ove godine Pančevce koštati oko 550 hiljada dinara do kraja godine.

Vršački odbornici su 20. aprila usvojili odluku kojom Javnom komunalnom preduzeću “2. oktobar” vraćaju delatnost sakupljanja životinjskog otpada nakon što su u samo jednom mesecu za 53 uginuća i pređenih 6.000 kilometara platili 1,4 miliona dinara “Eko-vet plusu”, svedoči dokumentacija koju poseduje VOICE. Račun koji je “Eko-vet plus” u februaru ispostavio Vršcu pokazao je da privatni operater cenu usluge ne računa po kilogramu, već po pređenim kilometrima, a životinjski otpad, umesto po kategorijama kako je propisano Pravilnikom, razvrstava kao mačke, pse, koze, goveda, živinu, itd.

Zašto je Odeljenje za urbanizam odbilo da izda lokacijske uslove za proširenje spalionice?

Opština Vrbas, koja je ekspresnim izdavanjem saglasnosti i dozvola dodala vetar u jedra da “nastrešnica za pokrivanje opreme za spaljivanje animalnog otpada” postane preduzeće sa višemilionskim profitom, početkom aprila odbila je da izda lokacijske uslove za izgradnju objekta. Obrazloženje lokalnog Odeljenja za urbanizam svedoči o nonšalatnom odnosu partijskog operatera prema važećim zakonima i propisima.

“Eko-vet plus” je objekat koji namerava da gradi klasifikovao kao pomoćni objekat. Identično kao i “nastrešnicu za pokrivanje opreme za spaljivanje animalnog otpada”, za koju je isto Odeljenje dalo lokacijske uslove u avgustu 2017. godine.

U aprilu 2018. godine, nadležni su odbili zahtev za izgradnju objekta-spalionice tražeći da “Eko-vet plus”, u skladu sa Zakonom, promeni klasu u industrijski objekat i uskladi idejno rešenje za zakonskim propisima. Odeljenje za urbanizam je privatnog operatera sa partijskom podrškom ovog puta podsetilo da je nedovoljno jasno opisao vrste i kategorije životinjskog otpada koje namerava da spaljuje, kao i da se ovakvi objekti grade uz poštovanje veterinarsko-sanitarnih uslova prilikom projektovanja.

Kako je VOICE pisao, “nastrešnica za pokrivanje opreme za spaljivanje animalnog otpada” koja je “Eko-vet plusu” donela prihod veći od 137 miliona dinara je klasifikovana kao pomoćni objekat A klase u koju su Zakonom o planiranju i izgradnji svrstani nezahtevni objekti (vikendice, salaši, letnjikovci…), te je ostalo nejasno zašto je Uprava za veterinu krajem oktobra 2017. godine izdala veterinarsko-sanitarne uslove.

Krajem maja ove godine, “Eko-vet plus” je ponovo podneo zahtev za izdavanje lokacijskih uslova za izgradnju objekta-spalionice. Postupanje nadležnih je u toku.

Milionsko preduzeće pod stranačkom upravom

Da podsetimo, preduzeće “Eko-vet plus” osnovao je u julu 2017. godine vojvođanski rukometaš Branislav Radišić, a sedište preduzeća u Novom Sadu bilo je obeleženo samo ručno pisanom ceduljom, a u Vrbasu je, uz podršku lokalnih vlasti, nikla spalionica pod nastrešnicom.

O vezama Radišića sa Srpskom naprednom strankom VOICE je već pisao. Radove na izgradnji spalionice u Vrbasu obilazio je i koordinator za Južnobački okrug SNS-a Srđan Kružević, a da je operater životinjskim otpadom “partijski projekat”, potvrdila je i promena vlasništva nad preduzećem krajem marta ove godine.

Novi vlasnik preduzeća sa imovinom procenjene vrednosti na 20 miliona dinara postao je poverenik SNS-a u Srbobranu Todor Šimpraga. Šimpraga je istog dana kada ga je VOICE pozvao u vezi sa sumnjivim preuzimanjem “Eko-vet plusa” podneo ostavku na funkciju člana Opštinskog veća u Srbobranu.

Ranka Ivanoska (VOICE)