Skip to main content

Redakcija: VOICE na udaru SLAPP tužbi, novog mehanizma za obračun vlasti sa nezavisnim medijima

19. apr 2021. Aktuelno
2 min čitanja

Redakcija VOICE-a obaveštava javnost da smo se i mi našli na udaru novog mehanizma pritiska vlasti na nezavisne medije, takozvanih SLAPP tužbi. Naime, naša redakcija je primila dve tužbe za isti tekst u kojem dve osobe traže da im se isplati odšteta od po milion dinara.

Šta je, zapravo, nesumnjivi cilj takvih tužbi? Kao prvo, tužbeni zahtev na milion dinara je, blago rečeno, neuobičajen jer se zahteva iznos koji je mnogostruko veći od iznosa koji se inače dosuđuje u ovakvim vrstama postupaka.

Čak pet novinara, odgovorni urednik i izdavač VOICE-a tuženi su zbog teksta o javnim nabavkama za usluge socijalne zaštite. Iako su se novinari VOICE-a nesumnjivo bavili temom od javnog interesa, i to u skladu sa Kodeksom novinara Srbije i zakonima, i iako su proverili svaku informaciju koja je objavljena u istraživačkom članku, ovog meseca tužili su nas Aleksandra Jovičić, vlasnica Agencije Niveus tim iz Gornjeg Milanovca, i Milan Tadić, predstavnik Niveus tima u javnim nabavkama, koji je blizak vladajućoj stranci. I jedan i drugi tužilac od redakcije traže po milion dinara.

Milionske naknade štete koju tužioci zahtevaju su – ne sumnjamo – najnoviji ogoljeni vid pritiska vlasti na nezavisne medije. Naime, samo plaćanja dve sudske takse na dva odgovora na tužbu, sa ukupno sedam tuženih, dovodi u pitanje dalji opstanak VOICE-a.

Da je to tako, svedoči i slučaj takođe milionskih tužbi firme “Millenium tim” protiv medija Jug press iz Leskovca i Infovranjske iz Vranja, kao i lista Danas, portala Nova.rs i kablovske televizije N1 i News Maxadria.

Redakcija VOICE-a o ovome će obavestiti domaću i međunarodnu javnost.

(VOICE)