Skip to main content

Rusi postali vlasnici firme bliske Karićima i domogli se sedam hektara građevinskog placa na Novom Beogradu

14. jan 2023. Istraživanja
8 min čitanja

Poslovno nepoznate firme su u tri transakcije kupile najvrednije građevinsko zemljište od dve državne agencije

Autori

Slađana Gluščević i Miloš Katić

Kupivši udeo u kompaniji Toriox, povezanoj sa firmama Bogoljuba Karića, ruski biznismeni Aleksej Gnedovskij i Dmitrij Bugaenko postali su vlasnici građevinskog placa u Beogradu – zemljišta Nove livnice.

Srpskoj javnosti nepoznata firma Toriox, jedna od devet novoosnovanih kompanija koje se mogu dovesti u vezu sa porodicom Karić, kupila je u avgustu prošle godine plac Nove livnice od 7,3 hektara. Postupak je vodila Agencija za osiguranje depozita (AOD), za 43 miliona evra.

Ruska firma Strojinvest konstrakšn, koja je u rukama Gnedovskog i Bugaenka, mesec i po dana kasnije, 29 septembra, ušla je u vlasništvo Torioxa. Tako se domogla zemljišta koje slovi za jedno od najatraktivnijih u Srbiji.

Prema saznanjima VOICE-a, iza firme Strojinvest konstrakšn (Stroyinvest Construction LTD), odnosno Gnedovskog i Bugaenka, zapravo stoji investicioni fond.

Strojinvest konstrakšn registrovan je u Moskvi 2018. godine. Vlasnik ove kompanije je UK Veles menadžment. Vlasnici UK Veles menadžmenta su upravo Aleksej Gnedovskij i Dmitrij Bugaenko.

Ovo pravno lice ima licencu za upravljanje investicionim fondovima i nedržavnim penzijskim fondovima. Licencu je izdala Federalna služba za finansijska tržišta Rusije, bez ograničenja roka važenja.

Licencu profesionalnog učesnika na tržištu hartija od vrednosti dala joj je Centralna banka Ruske Federacije (Banka Rusije). Takođe sa neograničenim rokom važenja,

Strojinvest konstrakšn kao osnovnu delatnost registrovao je inženjerske aktivnosti i ostalo tehničko savetovanje. Od ostalih delatnosti su upravljanje nepokretnostima na osnovu naknade ili ugovora, agencije za nekretnine, iznajmljivanje i upravljanje sopstvenim ili iznajmljenim nekretninama. Tu su i kupovina i prodaja sopstvenih nekretnina, izgradnja komunalnih projekata za električnu energiju i telekomunikacije.

Ukupan prihod za 2021. godinu kod ove kompanije iznosio je više od 28,5 miliona evra. Prosečan broj zaposlenih za istu godinu je bio sedam.

Nijedno od ovih pravnih lica i osoba, prema saznanjima VOICE-a, nije na listi sankcija EU, Velike Britanije i SAD-a.

Sudbina najatraktivnijeg građevinskog zemljišta u Beogradu: Od Karića preko Kipra i Dubaija do Rusa

Put do vlasnika građevinske parcele na Novom Beogradu, otkako je na leto prošle godine Agencija za osiguranje depozita (AOD) oglasila prodaju imovine Nove livnice, vodio je preko Srbije, Kipra i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) pa do Rusije.

Veza je preduzeće Toriox. Za vrlo kratko vreme, od jula 2022, kada je osnovan, do septembra 2022. godine preduzeće je menjalo stvarne vlasnike. Išlo se od kiparskih do ruskih, s tim što su ruske gazde posla najpre imale u Dubaiju.

Kako je VOICE već pisao, prvi kupac bio je Toriox d.o.o. iz Beograda, firma povezana sa porodicom Karić.


Pročitajte još: KARIĆI ULAZE U VELIKU INVESTICIJU U SRBIJI: FIRMA POVEZANA S NJIMA IZLICITIRALA LIVNICU NA NOVOM BEOGRADU I ATRAKTIVNO GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE ZA 43 MILIONA EVRA


Beogradska firma deo je preduzeća Toriox Holdings LTD na Kipru, Direktor je osoba sa imenom Marinos Stylianides.

Ovo ime pominje se na menadžerskim pozicijama u više od stotinu kiparskih firmi. Između ostalih, i kiparske firme Dana holdings, koja je do uvođenja sankcija EU Bogoljubu Kariću bila u vlasništvu familije ovog srpskog biznismena.

Pobednička firma bez kapitala

Firma Toriox osnovana je u julu 2022. godine. A već u avgustu je ova nepoznata firma bez kapitala pobedila na licitaciji ponudivši 43 miliona evra.

Pomenimo, od početka 2021. godine do jeseni 2022. u Srbiji je registrovano devet pravnih lica povezanih s porodicom Karić. Među njima je i Toriox d.o.o.

U septembru 2022. godine, dva meseca nakon osnivanja, menjaju se članovi u Torioxu i u vlasništvo ulazi K-Port Development d.o.o. Beograd – Novi Beograd.

Toriox Holdings sa Kipra ostaje sa 50 odsto udela u vlasništvu, a ostalih 50 odsto dobija K-Port. Takođe, menjaju se i stvarni vlasnici, te je sada stvarni vlasnik sa upisanih 50 odsto Nikola Lazarević. Po 25 odsto imaju Aleksej Gnedovskij i Dmitri Bugaenko.

K- Port Development osnovan je 18. jula 2022. godine sa 100 posto udela VGS General Trading L.L.C. iz UAE. Adresa je u Dubaiju, a zakonski zastupnik bila je Vesna Zdravković. 

Već 29. septembra ovo pravno lice dobija nove vlasnike. Sa 100 posto udela u kapitalu ih preuzima Strojinvest konstrakšn iz Rusije. Kao stvarni vlasnici su upisani Gnedovski i Bugaenko, a Vesna Zdravković se i dalje vodi kao zakonska zastupnica.

Postupak prodaje Nove livnice

Imovina Nove livnice prodavana je u stečajnom postupku nad dužnikom – Beobanka a.d. Beograd u stečaju. AOD , kao stečajni upravnik, oglasila je prodaju imovine Beobanke po početnoj ceni od 26.000.000 evra.

Kako se navodi u dopisu koji je VOICE-u dostavio Privredni sud u Beogradu 1. avgusta 2022. godine, firma Toriox – jedan od pet ponuđača – izlicitirala je najvišu cenu – 43.160.000 evra. To je bilo 144 odsto u odnosu na procenjenu vrednost imovine.

Ugovor o kupoprodaji nepokretne i pokretne imovine stečajnog dužnika zaključen je 12. avgusta. Mesec dana kasnije, u ugovorenom roku, isplaćena je u potpunosti kupoprodajna cena.

Toriox je kupio 11 objekata ukupne površine 38.815 metara kvadratnih i 73.771 kvadratnih metara zemljišta u ulici Omladinskih brigada na Novom Beogradu.

AOD prodavao i IMT: Dva kupca pazarila građevinski plac od 42,3 hektara na Novom Beogradu

Zemljište Livnice naslanja se na parcelu bivše fabrike IMT, čija je imovina delom takođe prodata na licitaciji koju je organizovala AOD.

I imovina Livnice i imovina IMT-a prodavale su se u okviru stečajnog postupka nad Beobankom. Ta banka je imala velika potraživanja prema ovim, nekadašnjim industrijskim gigantima.

Uz AOD, imovinu IMT-a prodavala je i Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU).

Zemljište koje je je pripadalo IMT-u (najmanje 35 hektara) i Livnici (7,3 hektara) inače važi za najatraktivniju građevinsku lokaciju u Srbiji. Tu je predviđena gradnja ogromnog stambeno-poslovnog kompleksa, što se može videti u planu detaljne regulacije Grada Beograda.

ilustracija: Pixabay

Dok Rusi nisu upleli prste, dva glavna igrača u ovim javnim nadmetanjima bila su Karićev Toriox i ABL Solvent Davora Macure.

U prodaji koju je organizovala ALSU malo poznata i tada gubitaška firma Davora Macure ABL Solvent dokopala se dela imovine IMT-a. Preciznije, građevinskog zemljišta na Novom Beogradu.

Ova firma je ostatak zemljišta koje je pripadalo IMT-u kupila u postupku koji je vodio AOD. Tako je zaokružila parcelu od 35 hektara. Komšijsku parcelu (imovinu Livnice) preko AOD-a kupio je Toriox.

Tri transakcije

Dakle, poslovno nepoznate firme su u tri transakcije kupile najvrednije građevinsko zemljište od dve državne agencije. Jednu lokaciju od ALSU i dve lokacije od AOD.

VOICE je otkrio da je, kršeći Zakon o stečaju, država 2021. godine prodala imovinu vrednu 1,82 milijardu evra za svega 51 milion – gubitašu, firmi ABL Solvent.

Država je takozvani veliki paket potraživanja osam banaka u stečaju, u kojem je bio i deo kompleksa bivšeg IMT-a, dala tada potpuno nepoznatom i problematičnom kupcu. Bila je to najvrednija od velikog broja prodaja koje je AOD kao stečajni upravnik organizovao.

Osim toga što je ova državna agencija prihvatila skandalozno nisku cenu, ova prodaja problematična je po tome što je jedina u kojoj je AOD „zaboravio“ da od zainteresovanih kupaca traži da uz ponudu za učešče na tenderu uplate i depozit kao dokaz svoje ozbiljnosti kao kupca.

Spona između vlasnika placa koji je nekada pripadao IMT-u i parcele kojom je gazdovala Nova livnica je i zajednička banka. Reč je o Alta banci, koja je povezana sa ABL Solventom i Davorom Macurom, koja se takođe pojavljivala kao takmac na nadmetanjima za zemljište IMT-a u režiji AOD-a. U Alta banci otvorene račune imaju i Toriox i K-port.

VOICE je poslao pitanja kompanijama Toriox, K-Port Development i Strojinvest konstrakšn u vezi sa planiranim investicijama na zemljištu na Novom Beogradu. Odgovore nismo dobili.

Slađana Gluščević i Miloš Katić (VOICE, naslovna ilustracija: Boris Gluščević)

ODGOVOR POSLOVNE GRUPACIJE BK NA TEKST VOICE-a

Poštovana gospodo,

Na vašem portalu www.voice.org. 14.01.2023. godine objavljen je tekst pod naslovom “Rusi postali vlasnici firme bliske Karićima i domogli se sedam hektara građevinskog placa na Novom Beogradu – Vojvođanski istraživačko -analitički centar…”.

U navednom tekstu se razmatra učešće firme “TORIOX” kao privrednog subjekta koji je u stečajnom postupku na javnom nadmetanju kupio zemljišta veličine 7,3ha sa objektima, poznatijeg kao IMT Nova livnica

(Livnica) na Novom Beogradu. U podacima koji se iznose o predmetnoj kupovini pojavljuje se niz netačnih činjenica autora teksta, počev od samog naslova do direktnih insinuacija da je osnivač i vlasnik poslovne grupacije BK Bogoljub Karić invovliran sa svojim poslovnim subjektima u aktuelnoj prodaji navedenog zemljišta, u procesu vođenom od strane ovlašćenih državnih organana. Svi podaci koji se nalaze u predmetnom tekstu, a sa kojima se pokušava staviti Bogoljub Karić u kontekst pomenute prodaje, ne odgovaraju istini i predstavljaju slobodne spekulacije potpisanih autora.

Ono što je relevantno u tematici koja se odnosi na sada već izvršenu javnu prodaju Livnice od strane ovlašćenog državnog organa vođenjem javnog nadmetanja, je da se u prethodna tri raspisana prodajna tendera za istu imovinu stečajnog dužnika, koji su svaki put kasnije poništeni, poslovna grupacija BK pojavljivala kao ponuđač. Vizija grupacije BK je bila da se učestvuje u javnom nadmetanju i obezbedi mogućnost izgradnje vrhunski projektovanog, tehnološki moderno kreiranog stambenog i komercijalnog prostora. Kako je u pomenutim i poništenim poziva za javno nadmetanje i prodaju Livnice od strane ovlašćenog državnog organa, svako novo raspisivanje bilo obeleženo sve većim i većim iznosima početne cene za javno nadmetanje, od početnih par miliona do preko dvadeset milona evra, poslovna grupacija BK u takvom odnosu nivoa investicije i očekujućih prihoda nije mogla da vidi svoj interes. Iz tih razloga i u poslednjem završenom javnom prodajnom nadmetanju, koje je zaključeno na izuzetno visokih 43 miliona evra, ni jedna kompanija čiji je osnivač i vlasnik Bogoljub Karić, nije pristupila ni kvalifikaciji, kao ni slanju ponude za javno nadmetanje, niti je u tom procesu na bilo koji drugi način učestvovala.

Dodatni razlog za odstupanje poslovne grupacije BK od učestovanja u poslednjem javnom nadmetanju je bila procena njenih investicionih i stručnih službi, čija je analiza predmetnog zemljišta i lokacije pokazala sledeće :

  • katastarska parcela 2906/16 je jednim delom predviđena za javnu saobraćajnicu čime se njena površina smanjuje na 7.266 m2 i neispunjava uslov za građevinsku parcelu (min.8.000 m2)
  • katastarska parcela 2906/17 posle izdvajanja za javnu saobraćajnicu deli se na tri građevinske parcele od 7.161 m2 ; 39.842 m2 i jedne od

1.284 m2 nemenjene za izgradnju trafo-stanice.

  • katastarska parcela 2906/24 je predviđena za javnu saobraćajnicu.

Analizom namene planom predviđenih površina za izgradnju dolazimo do ukupne površine od 47.003 m2, što predstavlja 63,71% ukupne površine lokacije. Urbanistički parametri indeksa zauzeća od 30% i spratnosti objekta P+6+Ps daje ukupnu bruto površinu nadzemnih etaža od oko 112.000

m2 tj. orijentacionu neto kvadraturu od 85.000 m2. Pored svega navedenog indikovani su ogromni troškovi uklanjanja postojećih industrijskih objekata nestandardnih gabarita i visina, pa je za njihovo uklanjanje potrebna specijalizovana mehanizacija sa kojom raspolaže mali broj firmi u Srbiji.

Predviđena lokacija nije opremljena potrebnom infrastrukturom i saobraćajnicama, pa njeno formiranje dodatno i značajno utiče na ukupnu cenu izgradnje i komunalnog opremanja svih novoizgrađenih objekata.

Početna cena za predmetnu lokaciju i zemljište od 26.000.000 evra je na granici isplativosti moguće investicije, a uzimajući u obzir ostala gore navedena ograničenja i troškove pre početka izgradnje, opredelilo je poslovnu grupaciju BK da ne ulazi u bilo kakvo investiranja na ovoj lokaciji.

Istovremno, podsećamo vas da je tokom prve decenije ovog veka poslovna grupacija BK pretrpela enormnu štetu delovanjam tadašnje vlasti u cilju ostvarenja njihovih interesa. Danas već dve decenije očekujemo da kupimo i dobijemo mogućnost gradnje na prostoru 300-500ha u okolini Beograda i podignemo ”TESLA GRAD”, kao moderni deo srpske metropole prema najvišim svetskim standardima, ali nam nažalost to nikada nije omogućeno. I dalje se nadamo da ćemo dobiti priliku za realizaciju takvog projekta, kojim bi se izgradilo više od milion kvadratnih metara moderne urbane sredine u blizini metropole koja se guši u prenaseljenosti i lošoj infrasatrukturi.

Što se tiče poslovnih aktivnosti brojnih članova porodice Karić, oni samostalno vode svoje poslovne aktivnosti, kao što se trenutno na lokaciji u Kragujevcu od strane jednog dela porodice završava objekat “TESLA PALACE”, koji će biti najsavremeniji stambeno komercijalni prostor u ovom delu Srbije. U tim poslovima Bogoljub Karić i poslovna grupacija BK ne učestvuju, pa ni priča o navodnom plasiranju kapitala grupacije u lokaciju Livnice na Novom Beogradu nema osnova i nije istinita.

Takođe, poslovna grupacija BK već duži period nema nikakve poslovne odnose niti partnerstva sa kompanijama iz Rusije, pri čemu bi u slučaju da se potencijalni kredibilni poslovni ruski ili drugi inostrani partner pojavi, svakako u takvo partnerstvo i stupila.

Poslovna grupacija BK, je potpuno otvorena za bilo koja pitanja koja se odnose na našu delatnost i uvek smo spremni da na dostavljena pitanja damo tačne i precizne odgovore, kao što smo to učinili sada u pojašanjavanju vaših navoda. Predsednik poslovne grupacije BK Bogoljub Karić se težišno bavi strateškim razvojem grupacije u celini i posebno aktivnostima vezanim za poboljšanje zdravlja i operativnih mogućnosti menadžera u radu specijalne klinike namenjene za oporavak od radnih obaveza top menadžmenta kompanija iz celog sveta, locirane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Da ste nam kao istraživačko-analitički centar dostavili pitanja koja vas interesuju, ne bi ste došli u situaciju da od vas sada očekujemo ispravku neproverenih činjenica, a u slučaju izostanka istih pokretanje sudske tužbe za neistinite navode preko naše korporativne advokatske kancelarije

Služba za odnose sa javnošću

Poslovna grupacija BK

Beograd,16.01.2023.