Skip to main content

Saša Radulović manipulativno preneo podatke o efektivnosti vakcinacije

10. sep 2021. Fact-checking
2 min čitanja

Osnivač i predsednik pokreta Dosta je bilo objavio je na svom Fejsbuk nalogu status i skrinšot tabele kojom pokušava da dokaže da masovna vakcinacija “nije pravi put da se izborimo sa virusom”. Političar je, pored podužeg teksta, objavio skrinšot dela jedne tabele u kojoj su pojednostavljeni podaci izveštaja Engleskog javnog zdravlja (PHE, Public Health England).

Sami podaci koji su prikazani u skrinšotu koji je Radulović podelio na prvi pogled jesu tačni. Međutim, u tabeli koju je on podelio neki podaci su sabrani, a izostavljeni su važni delovi.

Izveštaj PHE pod nazivom “SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England” objavljen je 3. septembra, a to je 22. objavljeni izveštaj takve vrste. Na samom početku dokumenta navodi se da takvi specijalistički tehnički brifinzi sadrže rane podatke i analize o nastajanju varijante, te da imaju visok stepen nesigurnosti.

Podaci na koje se Saša Radulović poziva su iz pomenutog izveštaja PHE, konkretno, iz tabele 5, koja ukazuje na broj odlazaka u hitnu pomoć i smrti sekvenciranih i genotipiziranih slučajeva Delte u Engleskoj prema statusu vakcinacije u periodu od 1. februara do 29. avgusta 2021. godine. Saša Radulović u svojoj tabeli uopšte ne pominje broj odlazaka u hitnu pomoć.

Podaci iz originalne tabele pokazuju da od ukupno 492.528 pozitivnih slučajeva sa delta sojem, nevakcinisanih zaraženih bilo je 219.716. Sa druge strane, zaraženih kojima je prošlo više od 14 dana od druge doze vakcine, dakle, potpuno vakcinisanih, bilo je 113.823.

Kad se saberu svi vakcinisani (prvom dozom posle manje od 21 dana, prvom dozom posle više od 21 dana i sa dve doze) dobije sa ukupni broj pozitivnih potpuno i nepotpuno vakcinisanih od 222.693. U tabeli koju je Radulović objavio upravo su manipulativno sabrani slučajevi sa osobama koje su nepotpuno i potpuno vakcinisane.

Sa druge strane, ono šta Saša Radulović nije naveo u svojoj objavi, a koji naziv i nosi originalna tabela na koju se poziva, jeste da u slučajevima kada je bila potrebna hitna pomoć, bilo je 6.492 potpuno, a 4.423 nepotpuno vakcinisanih. Nevakcinisanih je bilo ukupno 14.319.

Što se smrtnosti tiče, od 219.716 nevakcinisanih, tabela PHE ukazuje na broj smrtnih slučajeva u toku 28 dana od pozitivnog testa, a taj broj zasta jeste 536 nevakcinisanih i 1.091 vakcinisanih sa obe doze.

Međutim, od ukupnog broja umrlih potpuno vakcinisanih, 1.054 bile su osobe starije od 50 godina, a 37 mlađih. Sa druge strane, smrtnih slučajeva nevakcinisanih starijih bilo je 437, a mlađih 99. Što se tiče onih koji su primili tek prvu dozu, smrtnih slučajeva kod mlađih osoba bilo je 18, a starijih 153.

Mada ova tabela na prvi pogled ukazuje na tačne brojke, Saša Radulović je objavio tabelu u kojoj su pojednostavljeni podaci iz originalne tabele, a samim tim i izostavljeni pojedini podaci zbog kojih tabela i postoji.

Sanja Kosović (VOICE)