Skip to main content

Kovid zadatke iz matematike nije odobrilo Ministarstvo prosvete

08. sep 2021. Fact-checking
3 min čitanja

Nastavnici imaju autonomiju da sami sastavljaju zadatke

„Marko je vrlo aktivan, ide u školu, na trenige i napolje sa društvom. Ne veruje u kovid, ne nosi masku i ne poštuje fizičku distancu. Tri dana pre ispoljavanja simptoma kovida sreo se / boravio je sa ukupno 80 osoba. Na 5% osoba iz svog okruženja je preneo virus. Koliko osoba je ispoljavalo simptome kovida nakon druženja sa Markom?”, ovako glasi tekst jednog od dva sporna zadatka iz matematike za đake sedmog razreda osnovne škole koji se proširio društvenom mrežom Fejsbuk i u pojedinim medijima koji su skloni antivakserskom narativu.

Za tekst ovog zadatka portal Srbin.info optužio je Ministarstvo prosvete dok je na Fejsbuku fotografiju spornih zadataka podelila zamenica predsednika Pokreta Živim za Srbiju Milina Dorić, uz komentar “da je ovo otišlo predaleko”. Takođe, fotografiju je na svom Fejzbuk profilu podelio i lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović.

VOICE je utvrdio da se ne radi o zadatku koji se nalazi u udžbeniku ili zbirci zadataka iz matematike koje je odobrio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, što su nam potvrdili i u Ministarstvu prosvete.

Istog dana kada se fotografija spornih zadataka pojavila na društvenim mrežama, portal Srbin.info objavio je tekst pod nazivom “Bolesnici: Đake 7. razreda u Srbiji kroz zadatke nagovaraju da se vakcinišu?!”

“Kako se da videti na društvenim mrežama, objava koju je postavila Milina Dorić, advokat i zamenik predsednika pokreta ,’Živim za Srbiju’, govori o tome da je Ministarstvo prosvete rešilo da direktno utiče na savest i razmišljanje dece te u njih kroz matematičke zadatke u školi ubaci vakcinaciju i Kovid 19 kao izlaz i kao razlog”, piše u tom tekstu. Identičan tekst objavio je i portal Pravda”.

Lažnu uzbunu razotkrio je drugi sporni zadatak sa fotografije, koji glasi:

“Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji je do jula 2021. vakcinisano protiv kovida 2,4 miliona punoletnih stanovnika, što iznosi 48% punoletnih građana Srbije. Koliko Srbija ima punoletnih građana?”

U tekstu zadatka spominje se procenat vaksinisanih stanovnika u julu ove godine, međutim, katalog udžbenika za ovu školsku godinu, koje pregleda i odobrava Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), objavljen je još u februaru 2021. godine, potvrdili su za VOICE u Ministarstvu prosvete. Kako u februaru nije bilo moguće “predvideti” koliko će građana biti vakcinisano u julu, ni pomenuti zadatak se nije mogao pronaći u katalogu udžbenika iz matematike koje je odobrio ZUOV.

U Ministarstvu naglašavaju i da su od ZUOV-a dobili potvrdu da “zadatak koji se pojavio na društvenim mrežama nije sastavni deo udžbenika”.

Takođe, napominju i da za proveru znanja učenika, nastavnici imaju autonomiju da sami sastavljaju zadatke, što je, po svemu sudeći, slučaj kod ova dva “sporna” tekstualna zadatka.

Na osnovu fotografije nije moguće utvrditi da li su tekstovi zadataka štampani u knjizi, odnosno udžbeniku ili zbirci zadataka, ili se radi o kontrolnom zadatku koji se uglavnom štampa na jednom listu papira.

Izvesno je, međutim, da se ne radi o zadacima koji su odobreni od strane Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Petar Alimpijević (VOICE)

Tekst je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation“, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID, a sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.