Skip to main content

Sedlarević: Izostanak sankcija za paljenje pekara podrška huliganima

15. mar 2016. Aktuelno
< 1 min čitanja

Članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević upitala je kako je moguće da je za paljenje i kamenovanje pekara u Vojvodini, koje se desilo pre godinu i po dana, do danas izrečena samo jedna vaspitna mera i ocenila da je to dokaz koliko je neiskrena evropska retorika aktuelnih vlasti u Srbiji.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) objavio je juče da je u slučajevima paljenja i razbijanja pekara u Vojvodini, nakon fudbalskog meča između Srbije i Albanije u oktobru 2014. godine, u nadležnim tužilaštvima u Vojvodini formirano pet predmeta, a njihov ishod je jedna izrečena vaspitna mera, odbačena krivična prijava, pripremni postupak koji je još uvek u toku, dok u dva slučaja počinioci još uvek nisu otkriveni.

Članica Predsedništva LSV Maja Sedlarević je u saopštenju za javnost ocenila da je izostanak sankcija za one koji su pucali na pekare, razbijali ih i bacali Molotovljeve koktele na njih „direktna podrška izgradnji huliganskog društva“.

„Posledica incidenta jedne fudbalske utakmice, u kojoj se nečinjenjem ogolila radikalska prošlost, je i to što se pokazalo koliko je tanko i neiskreno evropsko predstavljanje aktuelne vlasti“, kazala je Maja Sedlarević.

Dodala je da je miran suživot građana svih nacija realnost na kojoj Vojvodina postoji i funkcioniše vekovima i ocenila da se takve stvari ne bi dešavale kada bi Vojvodina imala sopstvenu izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast.

„Više je nego očigledno da su centralne vlasti u Beogradu neprestano slepe za veštinu tolerantnog zajedničkog života. Rešenje jeste u decentralizaciji, jer razbijene pekare u Vojvodini su potpuno nevidljive u Nemanjinoj“, ocenila je Maja Sedlarević.