Skip to main content

Epilog paljenja pekara u Vojvodini: Jedna vaspitna mera

14. mar 2016. Istraživanja
6 min čitanja

Autor

Maja Živanović je Diplomirana novinarka - master komunikologije. Članica je Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Pisala je za List Zrenjanin, Blic i e-Novine. Trenutno freelance novinarka. Živi i radi u Novom Sadu, Vojvodina.

Uprkos obećanjima nadležnih da će oni koji su palili i kamenovali pekare po Vojvodini pre godinu i po dana, do današnjeg dana ishod je jedna jedina izrečena vaspitna mera.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) otkrio je da je u slučajevima paljenja i razbijanja pekara u Vojvodini, nakon fudbalskog meča između Srbije i Albanije pre godinu i po dana, u nadležnim tužilaštvima u Vojvodini formirano pet predmeta, a njihov ishod je jedna izrečena vaspitna mera, odbačena krivična prijava, pripremni postupak koji je još uvek u toku, dok u dva slučaja počinioci još uvek nisu otkriveni.

Mediji su izveštavali o kamenicama, Molotovljevim koktelima i pucanju na objekte čiji su vlasnici Albanci, a incidente su osudili političari i nadležne institucije na svim nivoima vlasti.

Sombor, Stara Pazova, Subotica, Vršac, Novi Sad, Bečej, Stara Pazova… neka su od mesta u kojima su zabeleženi vandalski ispadi.

Ministar policije Nebojša Stefanovićizjavio je tada novinarima da je policija rešila skoro sva krivična dela napada na pekare i da je tim povodom zadržala u pritvoru 11 osumnjičenih.

„Prethodna dva-tri dana saslušana su 62 lica povodom incidenata koji su se dešavali pre svega na teritoriji Vojvodine, a zadržano je 11 lica“, rekao je ministar pre godinu i po dana i dodao da je država na taj način poslala poruku da niko ne treba da čini krivična dela i da država reaguje na provokacije.

U VOICE-ovom istraživanju, međutim, vidi se da je u slučaju paljenja pekara u Vojvodini do sada izrečena samo jedna vaspitna mera, a da postoje slučajevi u kojima počinioci još uvek nisu otkriveni.

Istraživanje je pokazalo da je formirano ukupno pet predmeta. Sem izrečene vaspitne mere, u jednom slučaju odbačena je krivična prijava, u jednom slučaju je u toku pripremni postupak, a u ostalim slučajevima počinioci još uvek nisu potvrđeni.

Na pekaru „Dva brata“ u Somboru 16. oktobra 2014. godine bačen je Molotovljev koktel. Ujedno, to je prvi incident u nizu o kojem su mediji danima izveštavali.

Vlasnik te pekare Albert Kerhani kazao je za VOICE da ni posle godinu i po dana nema nikakve zvanične informacije o istrazi i da nije dobio nijedan poziv iz suda.

„Da li je neko pritvoren, uhapšen ili bilo šta ne mogu da tvrdim. Da li je istraga pokrenuta – ne znam. Možda i jeste, ali ja o tome ne znam ništa. Ne znam ni da li je neko ispitivan“, objasnio je Kerhani i dodao da su u njegovu pekaru, nakon što je na nju bačen Molotovljev koktel, dolazili beogradski i somborski inspektori.

„Ja sam u međuvremenu podneo tužbu protiv Republike Srbije, jer nisu hteli da snose odgovornost, jer po zakonu, kako kaže naša advokatica, moraju da obezbede narod od takvih dešavanja“, naveo je vlasnik somborske pekare.

pekare novi sad
Razbijena pekara Evropa u Novom Sadu, oktobar 2014.

VOICE je pitanja o napadima na pekare uputio višim i osnovnim tužilaštvima u Vojvodini. U odgovoru Osnovnog javnog tužilaštva u Somboru navodi se da toj instituciji nije prijavljen nijedan takav slučaj.

U odgovoru Višeg tužilaštva u Somboru, međutim, navodi se da su formirana dva predmeta. U jednom od njih reč je o pekari koja se nalazi u Apatinu i na čiji je izlog nakon fudbalske utakmice bačena cigla.

„Postupak je okončan odbačajem krivične prijave u odnosu na lice za koje su postojali osnovi sumnje da je izvršilo krivično delo iz člana 317 Krivičnog zakonika, a nakon što su prikupljeni dokazi u pretkrivičnom postupku“, objašnjava se u odgovoru Višeg tužilaštva u Somboru.

Zakon je jasan

Član 317 Krivičnog zakonika definiše krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Taj član zakona predviđa, u zavisnosti od težine dela, kazne od šest meseci do deset godina zatvora.

U odgovoru somborskog Višeg tužilaštva objašnjava se da se u drugom slučaju, koji se vodi pred tom institucijom, radi o pekari „Dva brata“ u Ulici cara Dušana i krivičnoj prijavi protiv nepoznatih osoba iz istog člana zakona.

„Od strane ovog tužilaštva Policijskoj upravi Sombor je stavljen Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja u cilju identifikacije izvršioca navedenog krivičnog dela. Povodom tog zahteva još uvek Višem javnom tužilaštvu u Somboru nije dostavljen izveštaj, ali se redovno obaveštavamo da li policijski službenici preduzimaju operativne mere kako bi se učinioci krivičnog dela identifikovali“, piše u odgovoru somborskog Višeg tužilaštva.

Vlasnik pekare „Dva brata“ Albert Kerhani objasnio je za VOICE da je sudski procenitelj procenio štetu na oko osam miliona dinara i da je Pokrajinska vlada nadoknadila polovinu tog iznosa.

„Ja ne tražim veliku pravdu, već samo da mi Srbija pomogne oko drugog dela procenjene štete. Bez ikakvih moralnih oštećenja, emotivnih povreda, jer se to nikako ne može naplatiti“, dodao je Kerhani.

Iste noći kada je na Kerhanijevu pekaru bačen Molotovljev koktel, desila su se još dva incidenta.

Kako su preneli mediji, nepoznate osobe su iz automobila u pokretu pucale iz vatrenog oružja u izlog pekare „Milenium“ u Svetosavskoj ulici u Staroj Pazovi, a nakon pucnjeva ubačena je i ručna bomba u isti lokal vlasnika Albon Balaja. Te noći kamenovana je i pekara „Vojvođanka“ u Novom Sadu, gde su u narednim danima razbijene još tri pekare.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Staroj Pazovi istakli su za VOICE da nisu primili nijednu krivičnu prijavu zbog incidenta u tom mestu, a u Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, nadležnom i za opštinu Stara Pazova, naveli su takođe da nema formiranih predmeta.

U novosadskom osnovnom tužilaštvu od VOICE-a su tražili da preciziramo zahtev za informacije od javnog značaja tako što će navesti ime i prezime osoba protiv kojih su podnete krivične prijave, krivično delo koje im se stavlja na teret, kao i podatke o oštećenom licu, iako su ti podaci javnosti potpuno nepoznati.

Takav zahtev iz tužilaštva su obrazložili „načinom formiranja predmeta“ u toj instituciji, odnosno nepostojanjem „parametra pretrage prema traženom kriterijumu“.

stop fasizmu protiv mrznje gradjanska vojvodina ndnv
Građanska Vojvodina organizovala je u oktobru 2014. skup solidarnosti „Protiv mržnje – stop fašizmu“

VOICE je, međutim, od Višeg tužilaštva u Novom Sadu tražio podatke i za područna tužilaštva, a u odgovoru te institucije se navodi da postupaju u tri predmeta. U jednom od njih postupak je završen donošenjem rešenja od strane Višeg suda u Novom Sadu, u kojem je jednoj maloletnoj osobi izrečena vaspitna mera pojačanog nadzora roditelja. U drugom predmetu je u toku pripremni postupak takođe prema jednoj maloletnoj osobi, a u trećem izvršioci krivičnog dela još uvek nisu otkriveni.

Vlasnik pekare „Dva brata“ u Somboru Albert Kerhani rekao je da nije čovek koji traži krivce, već čovek koji traži rešenja.

„Da li će uvek biti takvih – hoće. I ne samo kod nas, već svuda širom sveta. Ne mogu zbog pojedinaca da osuđujem Srbiju, Vojvodinu, Bačku, Sombor. Dobio sam veliku podršku komšiluka, mušterija, prijatelja. Ljudi su stajali u redu i smrzavali se, jer nije bilo mesta da se uđe i kupi kod nas u pekari. I uvek su mi davali ohrabrenje. Ja ne mogu da sudim jednom narodu zbog jednog kukolja u žitu, a takvih će uvek biti“, kazao je Kerhani.

I iako su u nekim od tih mesta zabeleženi incidenti, u odgovorima iz viših tužilaštava u Pančevu, Subotici i Zrenjaninu naveli su da nije bilo krivičnih prijava zbog paljenja pekara, a isti odgovor VOICE je dobio i od osnovnih tužilaštava u Vrbasu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Bačkoj Palanci i Vršcu, gde su, prema pisanju medija, kamenovane četiri pekare, čiji su vlasnici albanske nacionalnosti.

Albert Kerhani je istakao i da je bacanje Molotovljevog koktela na njegovu pekaru „Dva brata“ u Somboru četvrti incident od 2002. godine. On je naveo i da je moralno spreman na to da incidentima tu nije kraj.

„Ono što vas ne ubije, ojača vas“, dodao je on.

Kerhani je kazao i da bi on zahvalio kada bi mu neko danas pokazao odgovorne za napad na njegovu pekaru. „Jer, napravio sam velike životne odluke, koje će me odvesti na neka bolja mesta, bolja tržišta za rad i poslovanje. Možda sam tada imao neku veliku ljubav i srce da nastavim da radim i širim svoj posao, ali sada više nemam tu veliku želju za Somborom“, objasnio je Kerhani.

Na pitanje da li to znači da napušta Sombor, vlasnik pekare u Somboru je odgovorio odrečno. „Ne napuštam Sombor, ali ću da razmišljam u tom pravcu. Emotivno, vrlo lako mogu da napustim Sombor. I dalje ću da radim najbolje što umem i daću sve od sebe u poslu, koji najbolje znam da radim, jer drugačije i ne znam. Ali da će biti nekog velikog širenja posla u Somboru – o tom pravcu više ne razmišljam“, rekao je Albert Kerhani.

On je, na kraju, poručio i da se zid glavom ne može rušiti. „I ako nemate alata, ostaje vam da se udaljite od zida i tražite nov prolaz“, kazao je Albert Kerhani.

Maja Živanović (VOICE)

voice_logo