Skip to main content

SKC Ritam evrope i drugi sadžaji Egzita i Fondacije 2021 za Dan pobede u Novom Sadu

20. apr 2018. Uncategorized @sr
< 1 min čitanja

Dan Evrope i pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu biće proslavljen u Novom Sadu 9. maja na tradicionalnoj manifestaciji Ritam evrope, a nastupiće bendovi Disciplin a kitschme, Let tri iz Rijeke i sastav The Toaster iz Njujorka.

Manifestaciju organizuje 12 godina za redom Studentski kulturni centar Novi Sad (SKCNS), a ove godine pridružio im se i Egzit (Exit) festival, koji će tog dana proslaviti i osvojenu titulu Najboljeg evropskog velikog festivala.

Tako će muzički program, osim nastupa bendova na Trgu slobode 9. maja, podrazumevati i žurku u klubu „The Quarter“, na kojoj će gostovati ovogodišnji rezident di-džejevi „Dance Arene“ Egzit festivala.

U okviru manifestacije biće održana i edukativna konferencija „Neutralno“ u organizaciji Fondacije Novi Sad 2021, koja vodi projekat Novi Sad Evropska prestonica kulture.

Ta konferencija biće održana 9. i 10. maja u Studiju M, a cilj joj je da se pokrene dijalog o različitim praksama u Evropi i regionu o održivosti kulturnih prostora.

U Berlinu je 9. maja 1945. godine potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga u Drugom svetskom ratu, a u ime poražene nacističke Nemačke, ovaj akt potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Od tada se Deveti maj u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom.

Pet godina po okončanju Drugog svetskog rata, 9. maja 1950, francuska vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik izmedju Francuske i Nemačke, a ovaj projekat je upamćen kao Šumanov plan.

Ta deklaracija je predstavljala prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije, pa se zbog toga datum obeležava i kao Dan evropskih integracija, kod nas poznat i kao Dan Evrope.

(Beta)