Skip to main content

Slučaj kom se ne vidi kraj: Četiri sudije za Bokana

03. apr 2018. Istraživanja
5 min čitanja

Za nešto više od godinu dana u postupku protiv Tomislava Bokana, lidera pokreta „Dinara, Drina, Dunav“ i još šestoro optuženih za kupovinu glasova na izborima 2012. godine promenjeno je troje sudija, jedan sudija je napredovao, jedan premešten, a jedan izuzet na sopstveni zahtev. U slučaju sada postupa četvrti sudija, a ni tri godine od kada je zakazan prvi pretres Bokan nije izneo odbranu.

Poslednje ročište odloženo je 14. marta, i to zato što je postupajući sudija Gordana Latinović premeštena na drugu poziciju.

Suđenje za kupovinu glasova na izborima 2012. godine trebalo je da počne još u februaru 2015. godine, ali je već tada prvo ročište odloženo. Glavni pretres otvoren je konačno 24. marta 2016. godine. Od tada ročišta su odlagana, a sudije se menjale, da bi, kako saznajemo, predmet nakon 1. marta bio dodeljen četvrtom sudiji.

Kako se navodi u dokumentaciji koju je VOICE-u dostavio Osnovni sud u Novom Sadu pred kojim se vodi postupak, predmet je prvo zadužila sudija Tamara Kucurac. Ona ga je i vodila do kraja 2016. godine, kada je Godišnjim rasporedom poslova za 2017. godinu raspoređena iz Krivičnog u Građansko odeljenje suda.

Sudiju Kucurac početkom 2017. godine nasledila je sudija Ana Stamenić, ali se ona izuzela na sopstveni zahtev svega dve nedelje kasnije. Nju je zamenila sudija Gordana Latinović koja je  27. februara ove godine upućena na rad u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije u Višem sudu. Predmet je prethodnih dana zadužio i četvrti sudija, Srđan Savić.

Iz suda nisu odgovorili koliko puta su ročišta na suđenju odlagana i iz kog razloga, rekavši da „te informacije nisu sadržane u određenom dokumentu, već bi dostavljanje takvih informacija iziskivalo sačinjavanje posebnog dokumenta od strane zamenika predsednika suda, te ista nalazi da se takve informacije ne mogu smatrati, a shodno odredbi člana 2 Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja, informacijom od javnog značaja.“

Ipak, iz izveštavanja medija tokom procesa vidi se da je suđenje odlagano najmanje osam puta od prvog pokušaja da se ono održi u februaru 2015. godine.

Ročišta protiv Bokana odlgana su između ostalog i zato što su pojedini optuženi tražili da sklope sa tužilaštvom Sporazum o priznavanju krivice, zato što optuženi nisu došli zbog bolesti, zato što je Bokan službeno boravio u Grčkoj, jer odbrana nije bila upoznata sa činjenicom da je jedna od optuženih tražila da sklopi pomenuti sporazum i da o njemu nije još odlučeno, zato što se porodica koja se tereti da je primila mito nije pojavila u sudu, jer Bokan nije dobio poziv za sud, jer je sudija Gordana Latinović tek dobila predmet pa nije imala vremena da se upozna sa njim, pa opet jer je Bokan tražio njeno izuzeće i poslednje zato što je sudija premeštena.

Iz vremena dok je bio na vlasti: Bokan u epizodi „Sveta novosadska vodica“

Za sve ovo vreme Bokan još uvek nije stigao da iznese svoju odbranu.

Ipak, tokom procesa, na onim ročištima na kojima se pojavio izjavio je da nije kriv i da će dokazati svoju nevinost. Bokan je jednom u sudnicu došao i bez svojih advokata, a na pitanje sudije ko ga brani, tada je rekao „srpski narod“.

Osnovno tužilaštvo u ovom slučaju tereti ukupno sedam osoba. Slađana Rovčanin i Milovan Duvnjak podneli su zahteve da za priznavanje krivice.

Optužnicom se grupa tereti da je dala novac nekim osobama da bi na lokalnim izborima održanim 6. maja 2012. godine glasali za listu Romske demokratske strane, koju je tada vodio Bokan.

Prema optužnici, Duvnjaku je nepoznata osoba u jednom kafiću dala 30.000 dinara koje je on trebalo da podeli potencijalnim glasačima. Slađana Rovčanin je prema istoj optužnici više puta razgovarala sa Bokanom i od njega preuzela tabelu na kojoj je pisalo „Romska demokratska stranka – Tomislav Bokan“. Ona je po modelu „ime, prezime, JMBG“ tu unosila podatke građana koji je trebalo da budu „sigurni glasači“.

U optužnici piše i da je Slađana Rovčanin po dolasku na glasačko mesto na Rumenačkom putu uzela lične podatke četvoro članova porodice Vučenov i da im je sa Duvnjakom dala od 1.000 do 2.000 dinara kao naknadu za glasanje.

Bokan je u ovoj grupi prvookrivljeni i tereti se za krivično delo podstrekavanja na davanje i primanje mita u vezi s glasanjem. Ostatak grupe se tereti za davanje i primanje mita u vezi s glasanje.

Prema Krivičnom zakoniku za delo podstrekavanja sledi kazna predviđena za delo na koje je neko podstreknut. To znači da bi Bokan, ukoliko bude osuđen mogao da dobije novčanu kaznu ili kaznu zatvora u trajanju od tri meseca do pet godina.

Drugi proces bio daleko brži

Bokan je inače priznao krivicu u drugom postupku koji se protiv njega vodio. Od hapšenja do priznanja krivice prošlo je svega dva meseca.

Tomislav Bokan – iz odborničke fotelje u kućni pritvor

Bokan je sklopio Sporazum o priznanju krivice sa novosadskim Osnovnim tužilaštvom za delo trgovinu uticajem, a kažnjen je sa 10 meseci kućnog pritvora, bez elektronskog nadzora, odnosno nanogice.

Bokan se u tom slučaju teretio da je uticao na tadašnjeg direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Miloša Stanisavljevića da, protivno Zakonu o budžetskom sistemu, u „Vodovodu“ zaposli 18 radnika. Pored njega, krivicu je u ovom slučaju priznao i Stanisavljević, ali i Nada Todorović koja je privremeno obavljala dužnost direktorice „Vodovoda“, a na koju je Bokan uticao da zaposli dvoje ljudi, uprkos zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. Njih dvoje osuđeni su uslovno. Bokan je inače zbog ovih malverzacija uhapšen sredinom aprila prošle godine, samo dan nakon što je na drugom suđenju tražio da se izuzme sudija Gordana Latinović. Već u junu prošle godine sklopio je sporazum o priznanju.

Nisu ga hapsili dok je bio u vlasti

Bokan je tokom prošlog mandata novosadske skupštine koji je trajao od lokalnih izbora 2012. godine do lokalnih izbora 2016. godine bio deo vlasti. Prva javna funkcija na koju je stupio bilo je upravljanje Javnim preduzećem „Urbanizam“, a kasnije je prešao na mesto savetnika direktora u „Vodovodu“, kojim je rukovodio kadar njegove partije Stanisavljević. Iz tog vremena, sećamo se „čuvene“ epizode sa „osveštavanjem“ vode iz novosadskog „Vodovoda“, po čemu se Novi Sad „proslavio“ širom meridijana.

Za kupovinu glasova na izborima 2012. godine Bokana je javno optuživao upravo novosadski gradonačelnik i član predsedništva „naprednjaka“ Miloš Vučević. 

Podsetimo, Bokan je šest odborničkih mesta u prošlom sazivu lokalne skupštine osvojio sa Romskom partijom. Nakon toga, zajedno sa odbornicima Srpskog pokreta obnove, formirao je odborničku grupu „Svi za Novi Sad“, koja je formirala novu vlast zajedno sa „naprednjacima“, nakon propasti koalicije okupljenje oko Demokratske stranke. Uhapšen je tek nakon što je u Novom Sadu promenjena vlast iz koje je ispao.

Ekipa VOICE (naslovna fotografija: Dragan Gojić, Beta)