Skip to main content

VOICE: Put Srbije u EU preko seoske džade pune rupa

03. apr 2018. Istraživanja
2 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Ivica Dačić i Peter Sijarto, ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske svečano su danas, u jeku izborne kampanje za parlamentarne izbore u Mađarskoj, otvorili novi granični prelaz između dve zemlje Rastina – Bačsentđerđ. O žurbi da se granični prelaz otvori svedoči tek završen pogranični objekat koji je finansirala Mađarska i svega 1,6 km puta koji vodi do njega, što je bila obaveza Srbije.

Da do najbržeg puta između Srbije i Mađarske vodi 4,6 km seoskog puta na relaciji Gakovo – Rastina, koji ne samo što ne odgovara standardima državnog puta druge A kategorije već je pun rupa i zakrpa, nije bilo govora a ni pitanja novinara. Umesto toga, srpski ministar spoljnih poslova je najviše govorio, i to u superlativima, o prijateljskim odnosima dveju zemalja koji su dostigli “istorijski vrhunac” u poslednjih pet godina. Parlamentarni izbori u Mađarskoj biće održani – 8. aprila.

Ovo je drugi granični prelaz,na teritoriji somborske opštine koji će konkurisati onom na putu Bački Breg – Santovo, jer predstavlja najkraći put između Srbije i Mađarske

Kada je u novembru 2017. godine najavljeno otvaranje novog graničnog prelaza, domaći zvaničnici su rekli da je dogovor Mađarske i Srbije da mađarska strana izgradi granični objekat, a Srbija je preuzela obavezu da na deonici Gakovo – Rastina izgradi put koji će odgovarati standardima državnog puta. Međutim, na dan svečanog otvaranja na graničnom prelazu sa mađarske strane završen je zajednički pogranični objekat procenjene vrednosti 589 miliona forinti ( 225 miliona dinara) i tek nešto više od 1,5 km saobraćajnice na teritoriji Srbije koji vodi do pograničnog objekta.

“Uveren sam da će ovaj granični prelaz omogućiti brži, lakši i slobodan prelaz ljudi i robe do trenutka kada nam granica više neće biti ni potrebna”, rekao je ministar Dačić. O tome kada će od “seoskog puta” kojim u najvećem broju saobraća poljoprivredna mehanizacija postati državni put – nije bilo reči.

Foto galerija: 

Da su mogući povod za užurbano „svečano otvaranje“ graničnog prelaza pre nego što su ispunjeni svi saobraćajni propisi – parlamentarni izbori u Mađarskoj koji će biti održani 8. aprila moglo je da se zaključi iz Dačićevog izlaganja.

Dačić je više puta zahvalio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, poznatijem po nadimku „Viktator“, i mađarskim vlastima na podršci Srbiji ka ostvarenju strateškog cilja – pridruživanja EU. Petera Sijarta, mađarskog ministra spoljnih poslova srpski ministar je oslovljavao sa “moj drug i prijatelj Peter”, a u jednom trenutku prisutnim domaćim i mađarskim novinarima se obratio rečima: “Vi znate da Srbiju često optužuju za neki koncept Velike Srbije?” i nastavio: “E, pa Peter Sijarto je trenutno najveći Srbin jer glasno, snažno i hrabro u teškim trenucima brani Srbiju”.

“Možda i neki drugi tako misle, ali to treba i da se kaže. Predsednik Viktor Orban i ministar Sijarto su zaista dokazani prijatelji Srbije”, rekao je ministar Dačić i odvezao se “najbržim” seoskim putem nazad ka Beogradu.

Ranka Ivanoska (VOICE)