Skip to main content

SNS se u prostor uselio mesecima pre potpisivanja ugovora

09. dec 2021. Istraživanja
2 min čitanja

Tako to biva kad je gradonačelnik i predsednik gradskog odbora stranke

Iako je ugovor o zakupu potpisala tek 3. decembra 2021, Srpska napredna stranka (SNS) više od 70 kvadratnih metara poslovnog prostora u javnoj svojini koristi već nekoliko meseci, na Limanu 3, u Novom Sadu.

Naime, na fasadama objekta gde se nalaze kancelarije Javnog komunalnog preduzeća „Lisje“ i Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove Novog Sada, od septembra su mogla da se vide obeležja SNS-a.

Postupak izdavanja prostora u vlasništvu lokalne samouprave podrazumeva proces, koji prema Odluci o davanju u zakup poslovnog prostora u javnoj svojini Grada Novog Sada, može da traje i više od mesec dana.

Naime, da bi se prostor dao u zakup, Grad je u obavezi da raspiše javni konkurs koji ne sme da traje manje od sedam dana. Ipak, ovaj korak se preskače u slučaju neposredne pogodbe, mehanizam na koji se i pozvala Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove.

Nakon toga, glavnu reč bi trebalo da preuzme Komisija koju obrazuje i imenuje Gradonačelnik, a zahtev bi potom morao da se prosledi Pravobranilaštvu Grada Novog Sada, koje je dužno da dostavi svoje mišljenje u roku od 30 dana.

Trobojke, Ratko Mladić, zgubidani…

Krajem leta nekoliko stotina mladih prošetalo je ulicom Narodnog fronta kao znak podrške vladajućoj partiji i predsedniku Aleksandru Vučiću. Ubrzo nakon toga, fasade zgrada naselja Liman 3 i 4 bile su prekrečene grafitima-trobojkama, koje su osvanule preko noći. Na fasadama objekta gde se nalazi GrO SNS su sredinom novembra bili izlepljeni plakati s natpisom „Bulevar Ratka Mladića“. Početkom decembra nepoznati autor je na fasadi napisao „Zgubidani svih zemalja, ujedinite se!“, što je bila ironična aluzija na izjavu predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića, koji je učesnike ekoloških protesta u Srbiji nazvao „zgubidanima“.

Da li je slučajnost ili ne, tek prostorije SNS-a na Limanu 3 otvorene su nakon letošnjeg fijaska kandidata koje je podržala ta stranka na izborima za savete mesnih zajednica, upravo na novosadskim Limanima. I „patritizacija“ Limana putem trobojki i grafita kojima se slave ratni zločinci usledila je takođe posle izbora za savete mesnih zajednica.

Zanimljivo, kao zastupnik Gradskog odbora SNS-a, odnosno zakupac, navodi se trenutni gradonačelnik Miloš Vučević, čija je i obaveza da formira upravo pomenutu Komisiju koja sastavlja predlog odluke o izdavanju. Vučević je i predsednik novosadskog odbora SNS-a.

Poslovni prostor koji je zakupila vladajuća stranka se sastoji od prizemlja i galerije, s izdvojenim lokalima, ukupne površine 77.72 kvadratna metra. Zakup je dat na tri godine, u mesečnom iznosu koji jedva da prelazi 5.000 dinara.

Ostaje sporno po kom osnovu je Srpska napredna stranka koristila ovaj prostor pre stupanja na snagu zakupa, pošto ugovor ne sadrži stavku kojom se propisuje retroaktivna naplata za raniji ulazak u ovaj prostor.

Igor Išpanović (VOICE)