Skip to main content

Sportisti Kosova su takođe sa prostora bivše SFRJ i osvojili su dve zlatne medalje na OI

22. avg 2021. Fact-checking
2 min čitanja

Brojni mediji u Srbiji požurili su da po završetku Olimpijskih igara u Tokiju sumiraju rezultate i prikažu bilans osvojenih medalja. Prednjačili su u isticanju rezultata sportista iz Srbije, a pojedinim medijima je za oko zapao i veliki uspeh većine zemalja sa prostora bivše SFRJ.

Tako je portal B92 u tekstu „Učinak ’Jugoslavije’ u Tokiju – sedmo mesto“ objavio da su zemlje sa prostora SFRJ osvojile 25 medalja (11 zlatnih, šest srebrnih i osam bronzanih) i da bi da su nastupali pod istom zastavom završili na sedmom mestu bilansa medalja letnjih igara.

„Ako se sabere učinak svih zemalja sa prostora bivše SFRJ, dođemo do toga da je osvojeno odličnih 25 medalja, od toga 11 zlatnih, šest srebrnih i osam bronzanih. Jedino BiH i Crna Gora od bivših jugoslovenskih republika, nisu uspele da dođu do medalje. Računica kaže da je kojim slučajem ta državna tvorevina još u životu, u konačnom zbiru bila bi na sedmom mestu“, piše u pomenutom tekstu.

Portal B92 dalje piše da je na zamišljenoj regionalnoj tabeli bivše SFRJ Srbija na drugom mestu, iako ima medalju više od Hrvatske, jer su Hrvati osvojili dve srebrne medalje više. Takođe navodi da Bosna i Hercegovina i Crna Gora nisu osvojile niti jednu medalju, ali ne navodi ko je još osvojio medalje na OI.

O tome je portal B92 pisao dan ranije, ali je u ukupnom zbiru medalja koje su osvojile zemlje sa prostora SFRJ izostavio da navede i dve zlatne medalje koja je osvojilo Kosovo (obe u džudou još početkom Olimpijskih igara).

B92 u tekstu „Najuspešnije Igre u istoriji Srbije – najviše medalja među eks-Ju“ navodi kako su ovo nejuspešnije igre za sportiste od kako nastupaju pod zastavom Srbije. S tim u vezi veliča se podatak o osvojena tri zlata, jednog srebra i pet bronzi.

„Što se tiče eks-Ju republika, Hrvatska je osvojila osam medalja, jednu manje od Srbije… Tri zlata ima i Slovenija – Primož Roglič u biciklizmu, Janja Garnbret u sportskom penjanju i Benjamin Savšek u kanu slalomu. Ukupno imaju pet medalja. Severna Makedonija osvojila je jednu medalju, Crna Gora i Bosna i Hercegovina nisu osvojile nijednu. Ukupno, eks-Ju države osvojile su 23 medalje“, piše B92.

Primetno je da su u tekstu nestale dve medalje koje je osvojilo Kosovo, punopravni član Međunarodnog olimpijskog komiteta od 9. decembra 2014. godine. Pod zastavom Kosova zlatne medalje u Tokiju osvojile su džudistkinje Distrija Krasnići (do 48 kilograma) i Nora Đakova (do 57 kilograma).

Tendencioznim pisanjem B92 je izmanipulisao svoje čitaoce jer je u razmaku od samo jednog dana objavio dva teksta o bilansu sportista sa prostora bivše SFRJ sa različitim statističkim podacima. Jer ako bi se Kosovu oduzele dve zlatne medalje SFRJ bi ove olimpijske igre zavšila na 11. mestu.

Darko Šper (VOICE), Foto: Koha