Skip to main content

Studija slučaja: Milionski poslovi sa samo jednom ponudom na tenderu

30. mar 2021. Istraživanja
5 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Stvarni vlasnik kompanije Coopservice BMK iz Stare Pazove, Bogdan Mamuzić, često se sa svojim kompanijama pojavljuje na javnim nabavkama koje raspisuje lokalna samouprava kao jedini ponuđač, nakon čega dobija milionske poslove, pokazuje istraživanje VOICE-a.

Ugovori koje sa državnim preduzećima dobija Coopservice BMK vredni su i više stotina miliona dinara. Posao najveće vrednosti, koji je kao deo konzorcijuma, dobila firma Bogdana Mamuzića bio je onaj sa EPS-om i procenjen je na skoro milijardu dinara, pokazuje istraživanje koje je sproveo VOICE.

I na javnoj nabavci EPS-a, bila je samo jedna ponuda.

Ova staropazovačka firma se na tenderima koje raspisuju državna javna preduzeća i zdravstvene ustanove, pojavljuje najčešće u grupi ponuđača zajedno sa  firmom “Time partner”.

Ko je Bogdan Mamuzić?

Firma BMK je osnovana  11. januara 1993. godine sa sedištem u Staroj Pazovi. Za ime ovog staropazovačkog biznismena vezuje se još šest aktivnih i četiri firme koje su obrisane iz registra APR-a. Bogdan Mamuzić je i direktor lokalnog ženskog odbojkaškog kluba „Jedinstvo“ od 2005. godine i predsednik predsedništva Udruženja odbojkaških klubova prvih liga (UOKPL).

Jedna od firmi u kojoj je Mamuzić zastupnik je i Bela harmonija, inače deo grupacije Armonija holding iz Italije. Pomenuta grupacija je u novembru 2017. godine grinfild investicijom vrednom šest miliona evra podigla perionicu veša na ukupnoj površini od 3.500 kvadratnih metara. Svečanom otvaranju prisustvovao je tadašnji ministar privrede Goran Knežević.

Učestvovanje na tenderima

U Staroj Pazovi, Coopservice BMK Bogdana Mamuzića je u prošloj godini bila zadužena za čišćenje prostorija opštinske uprave, ali i za uslugu posluživanja pića i napitaka. Posao su dobili nakon javne nabavke na kojoj se Mamuzićeve firme Coopservice BMK i BMK doo pojavljuju kao jedini ponuđač. Ugovor je dodeljen poslednjeg dana 2019. godine i vredan je oko šest miliona dinara. Takođe, kao jedini ponuđač, Mamuzićeva firma je dobila posao vredan oko 18 miliona dinara (sa PDV-om) nakon javne nabavke javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”. Ugovor za posao očitavanja i obavljanja fizičkih poslova je dodeljen 27. marta 2020. godine.

Za razliku od opštine Stara Pazova, na tenderima koje raspisuju državne i zdravstvene ustanove Coopservice BMK se pojavljuje u grupi ponuđača  sa firmom Time partner doo, osnovanoj pre sedam godina sa početnim kapitalom od 1000 dinara, sa sedištem u jednom stanu na Voždovcu (Beograd).

Vlasnik firme je Manojlo Mandrapa, koji je u istom stanu 2016. godine registrovao i firmu Eurasam doo.

Te 2016. godine, nakon javne nabavke Nacionalne službe za zapošljavanje, koja je bila oblikovana u partijama, Mamuzićeva Coopservice BMK i Madrapin Time partner dobili su posao vredan 227.918.592 dinara bez PDV-a koji se odnosio na usluge čišćenja zgrada na teritoriji Grada Beograda, Vojvodine, centralne, južne Srbije kao i Kosova.

Takođe, Nacionalna služba za zapošljavanja je tada ove dve firme angažovala i za usluga kafe kuvarica u Beogradu (tri lokacije), Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Požarevcu, Šapcu, Pirotu i Leskovcu. Ugovorena vrednost ovog posla iznosila je 23.592.729,60 dinara (bez PDV-a) a ugovor je važio 36 meseci, do 2019. godine

Na pomenutom tenderu uslov je bio “najniža pouđena cena” i prema dokumentaciji u koju je VOICE imao uvid, najnižu cenu je ponudila firma Samsic doo i iznosila je za partiju 1 – 166 129 120 dok su Mamuzićeva Coopservice BMK i Madrapin Time partner ponudili cenu od 227 918 592 dinara.

Razlog zbog čega i pored znatno manje cene posao nije dobila firma Samsic doo komisija je obrazložila da je “ponuda odbijena kao neprihvatljiva kao ponuda sa nauobičajno niskom cenom”. Pored toga, nakon žalbe koju je Komisiji uputila Samsic doo navedeno je da, između ostalog, deo dokumentacije u ponudi nije preveden na srpski jezik te time Samsic kao ponuđač nije dostavio dokaz o ispunjenosti dodatnog uslova propisanog konkursnom dokumentacijom, na način na koji je to zahtevano.

Stara Pazova

Kako pokazuje istraživanje VOICE-a, nakon isteka pomenutog ugovora, Nacionalna služba je za posao čišćenja zgrada dodelila trogodišnji ugovor  Mamuzićevoj Coopservice BMK i Madrapinom Time partner-u vredan oko384 miliona dinara  sa PDV-om. Pored toga, ove firme su dobile i posao usluge kafe kuvarice (partija 2 iste nabavke) vredan oko 40,7 miliona uključujući i porez na dodatu vrednost.

Zajedničko pojavljivanje na tenderima koje su raspisivale državne ali zdravstvene ustanove se nastavilo i narednih godina.

U Univerzitetskoj dečijoj klinici  u Tiršovoj u Beogradu, firme Bogdana Mamuzića i “Time partner” Manojla Mandrape su kao jedini ponuđač dobile posao vredan  23,1 milion dinara (bez PDV-a). Ugovor je zaključen u martu 2020. godine i važi godinu dana, do 10. marta ove godine.

Krajem prošle godine Time partner, piše Nova S, je dobio posao u  kovid bonici u Batajnici dobio vredan 189.216.000 dinara sa obračunatim PDV – om. U grupi ponuđača, pored Mandrapinog Time partnera je i Bela harmonija doo kao i “ćerka” ove firme – Jupiter Lavanda group. Zastupnik firme Bela Harmonija je Bogdan Mamuzić koji je potvrdio za lokalne medije da se u perionici veša “Bela harmonija” u Staroj Pazovi pere veš iz kovid bolnice.

“U Beloj harmoniji se pere veš iz KBC Zvezdara i Bežanijska kosa, ali i iz kovid bolnice u Batajnici” kazao je za  RTV Stara Pazova tenički direktor perionice Bogdan Mamuzić.

Posao od milijardu dinara

Istraživanje koje je sproveo VOICE pokazuje da se firma Bogdana Mamuzića na tenderima, pored firme Manojla Madrape, pojavljivala i dobijala poslove i sa firmom  “Emporio team“ Slobodana Zdravkovića.

Nakon spovedenog otvorenog postupka centralizovane javne nabavke Uprave za zajedničke poslove republičkih organa 26. marta 2020. godine sklopljen je okvirni sporazum sa Mamuzićevom firmom, kao nosiocem posla i Empario team, firmi Slobodana Zdravkovića. Ponuđena cena čišćenja zgrada, koja je i prihvaćena je oko 18,7 miliona dinara. Ugovor je zaključen 24. juna prošle godine i važi do 31. maja ove.

Međutim, zajednički posao Bogdana Mamuzića i Slobodana Zdravkovića,  koji je zainteresovao medije je svakako posao sa EPS-om, sa početka 2020. godine, vredan blizu milijardu dinara.

U konzorcijumu sa Mamuzićevom i Zdravkovićevom firmom bila je i firma nekadašnje državne službenice, Milene Vuković.

Miloš Katić: Efekat konkurencije čini nabavku efikasnom i ekonomski isplativom

Naime, nakon što je Elektroprivreda Srbije raspisala javnu nabavku za uslugu održavanje higijene za potrebe tehničkih centara (čišćenje) sklopljen je ugovor 14. januara 2020. godine, vredan oko 930 miliona dinara, sa firmama Bogdana Mamuzića i Slobodana Zdravkovića.

Na javnoj nabavci EPS-a, bila je samo jedna ponuda a nosilac posla je Zdravkovićev Empario team dok konzorcijum čine preduzeća Telus (u vlasništvu Telekoma Srbija), Goodhouse, BMK, Tisten Group, DIZ Higijena, Coopservice BMK kao i BPS security, firma nekadašnje sekretarke MUP-a Milene Vuković.

Za državnu sekretarku je imenovana u septembru 2015, a već krajem januara 2016. podnela je ostavku. Firma za privatno obezbeđenje BPS Security osnovana je početkom februara 2017, a prvi posao za državu, zajedno sa još šest firmi, dobija jedanaest dana kasnije – i to obezbeđenje objekata Poreske uprave.

U međuvremenu, ime firme promenjeno je u Notega Security nakon čega, piše Insajder, zajedno sa firmom Slobodana Zdravkovića (Emporio team), i firmama Telus pro i Goodhouse tolmak, dobija posao održavanja higijene u MUP-u.

Kao jedini ponuđači, ugovor vredan 70 miliona dinara bez PDV-a sa MUP-om su potpisali 13. marta 2020.godine.

Finansijski forenzičar Miloš Katić kaže za VOICE da efekat konkurencije čini nabavku efikasnom i ekonomski isplativom.

“Dobijanje samo jedne ponude po pozivu jeste jedna od crvenih zastavica za potencijalnu mogućnost korupcije, međutim bez obzira na to ugovor i dalje može biti dodeljen. Trend visokog procenta nabavki u kojima je dostavljena samo jedna ponuda nije primetan samo na teritoriji Srbije, već i na nivou EU, posebno kod novijih članica”, rekao je Katić.

Miodrag Blečić (VOICE, naslovna fotografija: Freepik)