Skip to main content

Ministarka i državna sekretarka – zadrugarke u uzgoju svinja

27. mar 2021. Istraživanja
4 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Aktuelna ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i državna sekretarka u istom ministarstvu Dragana Potpara bave se uzgojem svinja u zadruzi osnovanoj zajedno sa mrežom osoba povezanih sa Srpskom naprednom strankom, otkriva VOICE.

Plodno tlo za ovaj posao postala je uprava poljoprivrednog giganta “Graničar” iz Gakova koja je 2017. godine volšebno iz vlasništva kontroverznog biznismena Vladimira Vrbaškog prešla u ruke osoba povezanih sa SNS-om i navedene dve funkcionerke vladajuće stranke.

Vrbaški se nedavno našao u žiži medijske pažnje kao neko ko je, navodno, prao novac za mafijaški klan Veljka Belivuka.

U somborskom ataru između Gakova i Rastine nikla su tri objekta za uzgoj svinja, uverio se VOICE. Investitori su, svedoči dokumentacija koju poseduje VOICE, državna sekretarka Dragana Potpara, Ivan Bojović, o kojem su mediji pisali da je partner ministarke Obradović, i Stefan Videkanjić, bratanac bivšeg predsednika opštine Kula Perice Videkanjića koji su i vlasnici parcela na nekadašnjoj 4. upravi nekadašnjeg poljoprivrednog giganta “Graničar” iz Gakova. 

Naprednjačke farme nadomak graničnog prelaza Rastina-Bačsentđerđ, “najbržeg puta Srbije do EU”

Farme svinja nalaze se sakrivene od pogleda slučajnih prolaznika, na oko dva kilometra udaljene od glavnog puta koji vodi od Gakova prema Rastini. Slučajno ili ne, ovde je 2018. godine, nekoliko meseci nakon što su novi vlasnici nekadašnje uprave “Graničara” osvanuli u katastru,  svečano otvoren granični prelaz Rastina- Bačsentđerđeđ. Granični prelaz koji su vlasti Srbije i Mađarske promovisali kao najbrži put Srbije ka zemljama EU udaljen je od naprednjačkih farmi svinja manje od šest kilometara, uverio se VOICE na licu mesta.

Ivan Bojović, Stefan Videkanjić, kao i sama državna sekretarka Dragana Potpara su – počev od 2019. godine – na “Graničarevoj” upravi u Rastini izgradili objekte od gotovo hiljadu metara kvadratnih namenjenih za tov svinja, otkriva VOICE a pokazuju javno dostupni podaci na sajtu državnog katastra i Centralne evidencije objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola (CEOP).

Dragana Potpara je parcelu i objekat 2020. godine uredno prijavila u imovinskoj karti funkcionera Agenciji za borbu protiv korupcije kao parcelu i objekat koji je stekla kupovinom. Na internetu je registrovan i besplatan domen poljoprivrednog gazdinstva Dragane Potpare sa galerijom fotografija objekta, prilaza i same farme svinja i radnim vremenom 24/7.

U somborskom ataru gradili farme, u Kuli registrovali zadruge

U zadruzi “Molimentum agro”, registrovanoj u julu 2019. godine u Kuli, pored ministarke Obradović i državne sekretarke Potpare našli su se, između ostalih, i Nikola Pajić, bivši direktor somborske JKP Čistoće, koji je 2018. godine iz Pokreta obnove kraljevine Srbije prešao u SNS, kao supruga Natalija i bratanac Stefan bivšeg predsednika Kule Perice Videkanjića. Dragana Potpara je polovinom 2020. godine istupila iz zadruge, pokazuje registar APR-a.

U Kuli su, uz malo drugačiji sastav zadrugara, 2019. godine osnovane još dve zadruge koje povezuju farme u Rastini sa predstavnicima vladajuće stranke. Poljoprivredna zadruga „Kiđoš Kula“ u kojoj se među osnivačima navode ministarkin nevenčani suprug Ivan Bojović, Perica Videkanjić i Velimir Potpara, suprug Dragane Potpare. Zadruga je registrovana za uzgoj muznih krava. Mesec dana nakon osnivanja oduzet joj je PIB. Gotovo istovremeno osnovana je zadruga „Agro Kiđoš“. I u njoj je jedan od osnivača Perica Videkanjić. I ovoj zadruzi je nakon mesec dana oduzet PIB, a obe zadruge registrovane su na kućnoj adresi Videkanjićeve poroodične kuće.

Ime zadruge “Molimentum agro” podseća građane Kule na vladavinu Perice Videkanjića, kada je istoimeno preduzeće “Molimentum” njegovog rođenog brata Zorana Videkanjića, bez izuzetka, dobijalo javne nabavke ravnanja deponija, atarskih puteva i uklanjanja snega sa puteva, a o kojima je pisao VOICE. Iako je Agencija za borbu protiv korupcije izrekla prvo opomenu pa meru razrešenja sa funkcije zbog sukoba interesa, Perica Videkanjić je više od pola godine kasnije ostavku podneo, kako je naveo, iz ličnih razloga.

Katastar se “brani” ćutanjem

“Molimentum agro” je samo jedna od tri poljoprivredne zadruge osnovane nakon što je 2018. godine vlasništvo nad zemljištem i objektima nekadašnje uprave “Graničar” iz Gakova sa Vladimira Vrbaškog prešlo na mrežu osoba usko povezanih sa “naprednjacima”.

Prateći put gakovačkog “Graničara” od vojvođanskog poljoprivrednog giganta do plena podeljenog u mutnim postprivatizacijskim vezama politike i biznisa, VOICE je ispratio kako je ovaj kombinat 2016. godine preko noći prešao u vlasništvo Vladimira Vrbaškog, a već sledeće godine u ruke više fizičkih lica i preduzeća povezanih sa SNS-om. Međutim, na pitanje kako je preko noći došlo do promene vlasništva, iz somborske službe Republičkog geodetskog zavoda (katastra) tražili su da se opravda “pravni interes”?!

A da su podaci o onima koji su se u katastru upisali kao vlasnici zemlje i objekata propalih poljoprivrednih giganata u Vojvodini tajna, potvrdio je i poslednji izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije, kome već tri godine nadležne institucije tvrde da ne poseduju ove podatke ili ih proglašavaju poslovnom tajnom.

“Nedostavljanje podataka o površini i svojini na poljoprivrednom zemljištu, uz obrazloženje da su tajni i da ih institucije ne poseduju, nisu prihvatljivi, već upućuju na zaključak da njihova netransparentnost stvara sumnju na korupciju i zlouptrebe”, navodi se u izveštaju Saveta koji je objavljen 27. decembra 2017. godine.

Bave se i frizerajem i prepravljanjem Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

Osim funkcije u istom ministarstvu, zadrugarstva u uzgoju svinja, ministarka Obradović i državna sekretarka Potpara delile su neko vreme i interesovanje za pružanje usluga u oblasti salona frizeraja i lepote. U registru APR Marija Obradović je krajem marta 2019. godine registrovala salon lepote “Harmony lux”. Salon sa sedištem u Beogradu i šest zaposlenih ugašen je u oktobru 2020. godine. Kontakt imejl adrese salona koje se navode na sajtovima evidencije preduzetnika su adrese Marije Obradović i Dragane Potpare.

Ministarka Obradović sa državnom sekretarkom Potparom deli  i interesovanje za izmenu Zakona o  slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Republike Srbije. U januaru 2021. godine ministarka je imenovala Posebnu radnu grupu za pripremu teksta nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a na čelo grupe postavila je upravo Draganu Potparu.

Ranka Ivanoska (VOICE)